Příprava nám ukázala, že je rozhodně na čem stavět, míní Jonáš Jungwirth

09.09.2021 / Tomáš Lysý

Den po dorostu začne nová sezona také jihlavské juniorce. I tuto kategorii čeká celkově hodně těžký ročník, protože ze soutěže spadne několik týmů o patro níže. Dukla samozřejmě nechce být mezi nimi. „Všichni ví, že Český hokej je trošku v úpadku a jedna z důležitých věcí je malá konkurence v juniorské lize. Příští rok v ní nebude tolik týmů, konkurence bude větší a snad to pomůže,“ myslí si šikovný útočník Jonáš Jungwirth.

Rok prakticky jen trénovali. Stejně jako jiné mládežnické soutěže, také juniorská nejvyšší soutěž se vinou pandemie koronaviru nedohrála. Nyní konečně přichází mistrovské soutěže zpět! „Bylo to těžké pro každého. Museli jsme se s tím všichni poprat a snažili se doma něco dělat, abychom se udrželi,“ říká jihlavský mladík k dlouhé přestávce. Ačkoliv se nehrálo a jen trénovalo, letní přípravu viděl pozitivně. „Byla těžká, jako vždy v létě, ale jen nám pomohla, jelikož v přípravných zápasech jsme byli dobře připravení. Rychlostně i kondičně lépe než většina týmů, proti kterým jsme hráli. I když léto nemá nikdo rád a všichni na něj nadávají, myslím, že je důležité,“ podotýká Jonáš Jungwirth.

V přípravě odehrála Dukla celkem čtrnáct zápasů, během kterých zapsala jen čtyři porážky. „Utkání nám ukázala, že máme na čem stavět. Tento tým má potenciál. Je na čem pracovat i na čem stavět,“ hledí do nadcházející sezony optimisticky. Dukla jí začne hned čtyřmi venkovními zápasy a vůbec během prvních devíti špílů bude hrát sedmkrát venku. „Nad tím jsem nepřemýšlel. Snažím se k zápasům přistupovat stejně, jak kdybychom hráli normálně doma. V tomto věku nechodí na zápasy ještě tolik fanoušků, nehraje to velkou roli,“ nestěžuje si na „venkovní“ start do sezony.

Jonáš Jungwirth během uplynulé sezony, kdy oblékal dres dorostu. Foto: Nela Dittrichová

Vstup do nadcházejícího ročníku bude každopádně důležitý, neboť o patro níž sestoupí hodně celků. A do rozjetého vlaku by se pak jen stěží nastupovalo. Zeštíhlení soutěže jihlavský útočník kvituje. „Je to dobře. Všichni ví, že český hokej je trošku v úpadku a jedna z důležitých věcí je malá konkurence v juniorské lize. Příští rok v ní nebude tolik týmů, konkurence bude větší a snad to soutěži pomůže,“ říká otevřeně.

Do nové sezony jde juniorka s novým realizačním týmem, kdy hlavním koučem je Michal Broš, jeho asistentem Marian Morava a vedoucího týmu zastává Jaromír Číhal. „Každý trenér přinese nějaký nový impulz. Pod starým vedením už jsme měli trošku zajetý styl, naopak pod novým trenérem se chtěl každý ukázat a bylo to o něco lepší,“ hodnotí sedmnáctiletý forvard své nadřízené a se smíchem přidává: „Pan Číhal se o nás stará špičkově. Snaží se, využívá svých známostí a připravuje nám nejlepší podmínky na to, abychom se mohli soustředit jen na hokej.“

A na juniorský hokej by tým rád pozval i fanoušky. Jak známo, na mládežnické soutěže jsou ochozy stadionu prakticky prázdné. „Zřídili jsme instagramový účet dukla_juniors, kde se snažíme zpopularizovat juniory, aby chodilo více fanoušků a soupeři v Jihlavě to měli těžší,“ uzavírá předsezonní rozhovor talent jihlavského hokeje.

Jonáš Jungwirth o přípravném období juniorů 2021

Autor videa: Tomáš Lysý