Akademici mají za sebou výborný víkend. Junior Patrik Čermák zapsal šest bodů!

28.09.2021 / Vladimír Šťastný

Skvělý výkon podali o víkendu jihlavské akademické týmy. Vše začali junioři, kteří v pátek porazili Kladno jednoznačně 5:1. O den později nejprve dorostenci nedali šanci Pardubicím a vyhráli 4:0. Korunu všemu nasadili opět junioři, kteří na svém ledě porazili celek HC Sparta Praha. Pražané až do sobotního duelu vládli tabulce nejvyšší juniorské soutěže. Jenže po pěti výhrách v řadě okusili porážku na jihlavském ledě. Z jihlavského týmu se podařilo vsítit dvě branky, a k tomu přidat i asistenci, Patriku Čermákovi. Stejný počin zaznamenal i o den dříve proti Kladnu.

Mladíček Patrik Čermák, který je součástí seniorského týmu Dukly, za muže odehrál již čtrnáct utkání, však nyní hraje v juniorském dresu. Tlak na výkony juniorky jsou totiž nebývale vysoké. Z nejvyšší soutěže po sezoně sestoupí hned pět nejhorších celků přímo a navíc tým, který se umístí po nadstavbové části na celkovém čtrnáctém místě bude hrát baráž s vítězem Ligy juniorů. Opustit juniorskou elitu tak může hned šest týmů. Patrik je jediným hráčem A týmu, který má ještě věk na možnost startů za juniory, a tak chtě nechtě, musí pomáhat juniorům uhájit extraligovou příslušnost.

Jihlavští junioři dobře vstoupili do víkendového dvojzápasu hned v pátek, kdy porazili Rytíře Kladno 5:1 a v sobotu na dobrý výkon navázali již zmíněnou výhrou nad Spartou. Přitom skalp silné Sparty se nezískává každý den. Jak viděl tyto zápasy mladý útočník? „Byly to těžké zápasy, ale my jsme je zvládli. Jsem rád, že nám to tam konečně napadalo,“ začal Patrik, který si ve dvou zápasech připsal na své konto čtyři góly a dvě asistence. „V předchozích zápasech jsem se neprosazoval a nyní jsem rád, že jsem to prolomil,“ dodal.

Patrik Čermák bojoval, stejně jako jeho spoluhráči, v domácím dvojutkání jako lev. A vyplatilo se. Dukla získala šest bodů do tabulky a v úterý 28.9. se bude snažit na státní svátek dovézt body z ledu Slavie Praha. Foto: Nela Dittrichová

Zápas se Spartou se však nevyvíjel úplně dle předpokladů. Ve 3. minutě Dukla prohrávala 0:2. „My jsme věděli, že to bude těžký zápas, Sparta do té doby neprohrála, v každém zápase dala minimálně pět gólů. Věřili jsme však tomu, co po nás před zápasem chtěl trenér a plnili jsme to. I když ten začátek byl nepovedený, nicméně Sparta si asi myslela, že to má již vyhrané. My jsme zabojovali srovnali stav, a nakonec i otočili skóre a vyhráli,“ konstatoval Patrik Čermák.

Začátek náročné soutěže tak Dukle docela vychází, i když los soutěže nebyl vůbec příznivý. Jihlavští junioři hráli první čtyři zápasy na venkovních kluzištích, nyní dvakrát doma a tento týden je čeká další porce tří venkovních zápasů. Jak hodnotí dosavadní průběh soutěže Patrik. „Myslím, že kvalita soutěže je velmi dobrá. Týmy se bojí sestupu, a proto hrají v nabitých sestavách. Kvalita je určitě větší, než v loňské sezoně,“ vysvětlil čerstvě devatenáctiletý Patrik Čermák. Jak již bylo zmíněno, Patrik je stálým hráčem A týmu Dukly Jihlava, ale věkem patří ještě do juniorky. Jak se s přesunem do mládežnického týmu vyrovnal. „Celé léto jsem se připravoval s A týmem a poté taky na ledě. Věděl jsem však od trenérů, že půjdu do juniorky, abych pomohl klukům udržet nejvyšší soutěž. Sice je to pro mě krok zpátky, protože jsem skoro celou loňskou sezonu hrál za A tým, ale vím, že udržení Extraligy juniorů je důležité pro celkový chod klubu,“ dodal.

Přestože z juniorské soutěže je zatím odehrán jen malý počet zápasů, zdá se, že mladá Dukla na tom nebude až tak špatně, jak se před sezonou prognózovalo. Souhlasí s tím i Patrik? „Bylo by super, kdyby se nám dařilo a postoupili jsme třeba i do vytouženého play off. A třeba by se mohla podařit i nějaké medaile. To by bylo super, ale na to je ještě moc brzo,“ zakončil sympatický útočník s úsměvem.

Patrik Čermák hodnotí vstup juniorů do nové sezony

Autor videa: Tomáš Lysý

Hodnocení trenérů

Junioři: Dukla – Kladno 5:1, Michal Broš: Šlo o naše první domácí utkání a zápasové nastavení hráčů bylo správné. Možná byli kluci až moc přemotivovaní, což nám v první třetině v přesilovkách přineslo na hokejky nervozitu. Mohli jsem totiž ze šancí a tlaku vytěžit více, ale nakonec to bylo celé kontraproduktivní a Kladno bylo prvních dvacet minut lepší. Letos se nám paradoxně stává, že v první třetině jsme lepší než soupeř a prohráváme, tak nyní to bylo naopak a vedli jsme 1:0. Ve druhé části jsme zase měli nějaké šance a do dvou rychlých gólů za sebou byla hra vyrovnaná. Vedení jsme ztratili po sérii několika chyb a nešťastných náhod, ale v krátkém časovém úseku jsme odskočili znovu do vedení. To byl zlomový moment zápasu. Kladno jsme od této chvíle k ničemu nepustili a od třetí branky jsme zápas kontrolovali. Pak už bylo jen otázkou, kolik branek dáme.

Dorost: Dukla – Pardubice 4:0, Marek Melenovský: Těžký zápas, nebylo jednoduché na takovým ledě hrát technický hokej. Bojovali jsme, vydřeli jsme vítězství. Trošku kaňka byly naše přesilovky, které jsme nedokázali využít, ale vítězství 4:0 je hodně cenné a klukům za to díky.

Junioři: Dukla – Sparta 6:3, Michal Broš: Byli jsme nachystaní na top tým soutěže a udělali jsme nějaké předzápasové upgrady. Náš start nebyl úplně ideální. V prvních pět minutách jsme soupeřům dali asi čtyři samostatné nájezdy a on dva z toho proměnil. Nevypadalo to pro nás moc dobře. Pak se ale štěstí otočilo. Spartě asi do hlavy vlezlo, že to tady bude snadné a že nám dají desítku. Nám se povedlo dát první gól rychle, vyrovnat a zase otočit. Od té doby jsme vystrkovali růžky. Kluci zjistili jak hrát a šlo to. Nějací hráči dohrávali se zraněním se sebezapřením. Když se tohle všechno poskládalo dohromady, tak jsme vyhráli.