Bylo pro mne velkou ctí obléknout retro dres s číslem 5, říká Peter Lichanec

03.10.2021 / Tomáš Lysý

Slovenský útočník Dukly Peter Lichanec a vůbec celá jeho rodina jsou velkými obdivovateli hokejové historie. Navíc Peťův tatínek je hokejový trenér, takže pozornost Lichanců se v sobotu večer upírala na led pražské Slavie, která slavila 120. výročí svého vzniku. Dukla, stejně jako její soupeř, nastoupila v retro dresech. „Otec hltá historii českého, slovenského a světového hokeje, takže jsem byl od něj takhle vedený. Jak všichni víme, Dukla má historii někde jinde, než ostatní kluby. Bylo pro mne velkou ctí, že jsem mohl mít tento dres na sobě a navíc s číslem 5, které jsem si vybral, protože ho nosil pan Holík a pan Melenovský,“ říká slovenský sympaťák.

Na rozdíl od minulého utkání proti Litoměřicím, Dukla tentokrát vstoupila do zápasu na jedničku. Ve třinácté minutě totiž vedla již 4:0 a pokazila Slavii její oslavy. „Vyšel nám výborně úvod a přesilovky, ve kterých jsme dali góly. Podali jsme diametrálně odlišný výkon od posledního zápasu doma. Vítězství jsme si zasloužili. Výsledek je sice 7:3, ale výhra se nerodila lehce, protože Slavia má svojí kvalitu,“ říká Peter Lichanec a pochvaluje si výborně zvládnutou první třetinu. „Určitě to byla nejlepší první třetina v této sezoně, navíc proti kvalitnímu soupeři. Za dobu, co jsem tady, to byla jedna z nejlepších prvních dvacetiminutovek, jakou jsme zahráli,“ těší ho.

A také ho těší, že ke třem asistencím konečně přidal gól. „Čagy puk v přesilovce pěkně hodil Semišovi a ten mi ho z otočky nabídl do prázdné branky,“ chválí souhru dvou spoluhráčů, kteří mají za Duklu odehráno dohromady 1240 utkání!

Jihlavští hokejisté navíc po první třetině nepolevili a čtyřbrankový náskok uhájili prakticky až do konce zápasu. „Takový výsledek po první části vždy svádí k polevení. Ale udrželi jsme koncentraci a výsledek jsme si strážili. Klobouk dolů před všemi hráči a před Maksem. Jsem rád, že nám zápas ukázal, že dokážeme dát více branek, než jen tři,“ dodává Peter Lichanec.

Na historický zápas se těšil, jak už bylo uvedeno výše. A zároveň ocenil i program pro osobnosti slávistického hokeje. „Takové věci by se měly vždy připomínat. Každý měl jako malý nějaké vzory. Moje generace třeba vzhlížela k trošku mladším hráčům. Ti pánové, co zde nastoupili na červený koberec, tak pro slávistický i československý hokej udělali v jeho začátcích hodně,“ uzavírá rozhovor Peter Lichanec.

Peter Lichanec po výhře 7:3 na Slavii Praha

Autor videa: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava 3:7

Autor videa: HokejkaTV