1:6
(1:2, 0:4, 0:0)

Desetiminutovka hrůzy rozhodla o porážce juniorů proti Energii

15.10.2021 / Tomáš Lysý

Jihlavští junioři vstoupili do velmi těžkého domácího dvojzápasu proti Karlovým Varům a Plzni dobře a zkraje šestnácté minuty se dostali do vedení trefou Jiřího Doležala. Jenže Karlovarští v osmnácté minutě během deseti sekund otočili stav zápasu. Jihlava byla soupeři na dostřel do třicáté minuty, jenže od té doby do konce třetiny se Energetici prosadili dvakrát. Hlavní roli plnil forvard hostí Lubomír Kupčo, jenž dal čtyři branky a na dvě nahrál. Dukla tak padla soupeři poměrem 1:6 a v sobotu od 12 hodin jí čeká nejsilnější tým soutěže – HC Plzeň.
15.10.2021 18:00, DHL Extraliga juniorů - 10. kolo

HC Dukla Jihlava

Krejčí (41. Maláč) – Kerber, Matějíček, Sapík, Vranka, Topol, Zeman – Zdarsa, Melenovský, Nevšímal – Vyvial, Doležal, Čermák – Rauš, Menšík, Jungwirth – Pavelec, Bačkovský
1

HC Energie Karlovy Vary

Bočan – Dorot, Benda, Vogel, Bulka, Blengino, Krajčík – Seidler, M. Adámek, L. Adámek – Šmajda, Rymon, Kupčo – Kusak, Botoš, Šlechta
6
Branky a nahrávky: 16. Doležal (Topol) – 18. Rymon (Kupčo, Dorot), 18. Kupčo, 30. Kupčo (Šmajda, Vogel), 32. Kupčo (Rymon, Benda), 35. Šmajda (Rymon, Kupčo), 38. Kupčo (Benda, Rymon). Rozhodčí: Mejzlík – Polák, Zídek. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 88. Střely na branku: 27:41. Průběh utkání: 1:0, 1:6.

Průběh utkání

Po úvodním oťukáváni se v sedmé minutě dostal do zakončení Dorot, který prověřil Krejčího a následnou dorážku poslal vedle. Udeřit mohlo i na druhé straně, ale Matouš Menšík zblízka neusměril puk do sítě, na Bočana si nepřišel. V polovině patnácté minuty měl stoprocentní šanci Rymon, který byl před brankou volný, jenže gól nevstřelil. Krejčí výtečně zasáhl betonem a stav se měnil na straně druhé. Jiří Doležal se nejlépe zorientoval v předbrankovém prostoru a poslal Duklu do vedení. Jenže se jednalo o jedinou jihlavskou radost zápasu. V čase 17:12 – 17:22 Karlovarští otočili stav. Nejprve si zprava sjel blíže k brance Dominik Rymon a po nevyužité gólovce si napravil chuť. Hned poté vytvořili domácí hrubici v defenzívě a Lubomír Kupčo zakončil nad levé rameno gólmana Dukly - 1:2.

Zkraje druhé třetiny sice Jihlava přestála oslabení, ale junioři Karlových Varů byli lepší. Zvrátit osud zápasu možná mohl kapitán Dukly Vyvial, který v podobné pozici jako Rymon také trefil brankáře; poté ale už začali hrát prim hosté. V čase 29:15 se po kombinaci Šmajdy s Bulkou zblízka prosadil Lubomír Kupčo. Stejný hráč o dvě minuty později zkompletoval hattrick, když v situaci dva na jednoho i v lehkém pádu využil přesnou přihrávku Rymona. Domácí pak nevyužili přesilovku a v následném oslabení Jihlavy mohl snížit Bačkovský, ovšem Bočan se vyznamenal a dorážka šla vedle. A tak Energie znovu trestala. Z protiútoku po dorážce se Rymon obtočil kolem soupeře a Samuel Šmajda jeho přihrávku nemohl nevyužít. Další jihlavské vyloučení ztrestal svým čtvrtým gólem zápasu Lubomír Kupčo. V předbrankovém prostoru nejprve dostal kvanta prostoru na tři střely a když varování nestačilo, doklepl Krejčím vyraženou střelu Bendy do sítě - 1:6.

Do třetí třetiny nastoupil v jihlavské brance Filip Maláč a nedlouho poté se vyznamenal. Při jihlavské přesilovce měli Karlovarští výhodu trestného střílení, ale kapitán Lukáš Adámek si na domácího brankáře nepřišel. Při další přesilové hře Dukly se neprosadil ve velké šanci ani Rauš. Zápas se poté už dohrával a byť se Jihlava snažila alespoň o čestné snížení, Energie jí nepovolila vůbec nic a výhrou 6:1 porazila jihlavskou juniorku pošesté v řadě.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): K našemu soupeři jsme přijížděli s velkou pokorou, jelikož jsme věděli o jeho síle především v domácím prostředí, kde dokázal zdolat Spartu a vyhrál i v Hradci Králové. Respekt si určitě domácí tým zasloužil. Nám se povedlo po prvním gólu Dukly bleskově odpovědět, což určilo ráz zápasu. Naše mužstvo plnilo velmi dobře koncept a když to trošku odlehčím, tak musím říct, že dnes svátek slavící Terezky by asi zaplesali nad výkonem naší formace Kupčo-Rymon-Šmajda. Co se týče produktivity a pohledných hokejových akcí vůbec, tak to bylo něco, čemu je třeba dát kredit. S výsledkem jsme maximálně spokojení.

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Základ všeho je, že soupeř byl lehčí, rychlejší, živější. Přestože v první třetině měli opticky více ze hry Vary, tak jsme dali jeden šťastný gól po soupeřově vlastňáku. Díky brankáři a pár šťastným odrazům jsme přežili i pár nebezpečných situací hostí. Pokud by první třetina skončila 1:0, tak jsme za určitých okolností mohli pomýšlet na lepší výsledek. Ale udělali jsme z celkem dobrého výkonu dva nesmysly. Nepokrytá standardka, buly u nás a vzápětí „sbohem rozume“ pokus o rozehrávku. Soupeř nás potrestal a ve druhé třetině bylo vidět, že je při chuti; větral naše obránce. Při absenci některých hráčů ze stabilní sestavy jsme použili nějaké nováčky a obrana a důraz v předbrankovém prostoru nás stál zápas. Ve druhé části jsme absolutně nepochytali rychlé útočníky Varů. Zaplaťpánbůh, že poslední dvacetiminutovku jsme odehráli nějak důstojně a skóre se už nezměnilo, protože ve druhé třetině to vypadalo, že můžeme dostat desítku. Ukázalo nám to, že ve chvíli, když si hráči na základě dobrých výsledků z minula myslí, že už jsou dost dobří, tak přijde nějaký podobný úder. Doufám, že se vrátíme k poctivé práci a zkusíme zabojovat o body v dalším utkání s Plzní.