Dukla pomáhá! Hráči darovali krevní plazmu, které je nedostatek. Darujte jí také

12.11.2021 / Tomáš Lysý

Dukláci už třikrát podpořili činnost svého partnera, společnosti Cara Plasma, a přispěli dobrým skutkem. Ve čtvrtek 11.11.2021, na Den válečných veteránů, totiž dokončili odběr Richard Cachnín, Patrik Čermák, Jiří Doležal, Adam Dvořák a Miroslav Juda. Důležitá data k odběru plazmy navíc poskytl útočník Vítězslav Brož. Mezi pravidelnými dárci potkáte v jihlavském odběrovém centru také zaměstnance a spolupracovníky Dukly. Sportovci mají pomoc v krvi, protože vědí, že je důležitá. Ve slavné Dukle pomáhá celý tým, připojte se proto i vy! Podpořit výrobu léků a zachraňovat životy může každý zdravý člověk.

Vítězslav Brož, Richard Cachnín, Patrik Čermák, Jiří Doležal, Adam Dvořák a Miroslav Juda darovali krevní plazmu již v letních měsících. Pro zdárné dokončení odběru je ale třeba darovat dvakrát, proto se zástupci A-týmu a juniorky Dukly mezi sebou domluvili a proces darování dokončili. Kluci, děkujeme!

„Cara Plasma si velice váží společné spolupráce s hokejovým týmem Dukly Jihlava. Jsme rádi, že i v této nelehké době si hráči, realizační tým a členové Spolku fanoušků HCD najdou čas na dárcovství krevní plazmy. Krevní plazma jako nenahraditelná tekutina je pro mnoho nemocných lidí životně důležitá. Odběr plazmy hráče zdrží zhruba na hodinu a je vždy příjemným zpestřením i pro personál Cara Plasmy,“ říká Monika Daňková Kolářová, finanční manažerka Cara Plasmy. A zároveň dodává, že jde o spolupráci výhodnou a oboustrannou. „Naši zaměstnanci na oplátku pomáhali hokejovému klubu s protiepidemiologickými opatřeními po část minulé sezony. Spolupráce s hokejovým klubem má výhody i pro naše pravidelné dárce v možnosti získání volné vstupenky na domácí utkání Dukly Jihlava v rámci marketingových kampaní Cara Plasmy,“ dodává.

„K vzájemnému navázání aktivit mezi týmem Dukly a dárcovským centrem krevní plazmy Cara Plasma došlo již v roce 2019. Jsme rádi, že můžeme pokračovat ve společných akcích podporujících dobrou věc. Propojení sportu a zdravotnictví není zcela obvyklé. V tomto případě se ale aktivita povedla a obě organizace našly společnou řeč a dobrého ducha pomáhat,“ těší Moniku Daňkovou Kolářovou, která na závěr připojuje velké přání pro pondělní speciální Army zápas, ve kterém si Dukla připomene památku válečných veteránů. „Děkujeme všem hráčům, kteří ve čtvrtek 11.11. obětovali svůj volný čas pro dárcovství krevní plazmy. Přijdeme je podpořit fanděním na pondělní hokejový zápas, kterého jsme navíc partnerem,“ sděluje finanční manažerka.

Richard Cachnín měl při darování plazmy dobrou náladu.

Veškeré informace při darování krevní plazmy

Nejčastější otázky: Více zde
O plazmě: více zde
Jak probíhá odběr: více zde

Na tomto odkazu se také dozvíte více o Odběrovém centru Jihlava, kam chodí darovat krevní plazmu právě hráči a vedení Dukly. Pokud fandíte Dukle a nejste z Jihlavy, nevadí. Cara Plasma nyní otevřela řadu nových poboček po celé České republice.

Nedostatek krevní plazmy

Krevní plazma je důležitou surovinou pro výrobu léků, které zkvalitňují život tisícům vážně nemocných pacientů s poruchami srážlivosti krve, popáleninami, nebo dokonce s onkologickým onemocněním. Krevní plazmy je momentálně málo. Pokud nepřibudou dárci, může nedostatek plazmy ohrozit výrobu životně důležitých léků, které budou pacientům chybět. Pomoc druhým nebyla nikdy jednodušší. Své o tom ví i útočník HC Dukla Jihlava Patrik Čermák. „Když jsem byl na odběru poprvé, padla na mě trošku nervozita, ale nakonec to byla dobrá zkušenost. Personál se o nás hezky staral, dokonce nám k tomu pustili i televizní show. Nyní jsme u marketingového oddělení Dukly sami iniciovali dokončení odběru. Už jsme věděli, do čeho jdeme. Dobré skutky vždy rád podpořím a věřím, že moje plazma zachrání mnoho lidských životů,” řekl devatenáctiletý útočník Patrik Čermák, který patří do širšího kádru A-týmu a je lídrem jihlavské juniorky.

Darovat krevní plazmu může každý zdravý člověk jednou za 14 dní. Pokud se rozhodnete darovat, nejpodstatnější je nechodit na lačno a ideálně si v den odběru kontrolovat pravidelný a vyvážený jídelníček bez příliš mastných jídel a alkoholu. Darování naopak není vhodné po úrazu, máte-li opar nebo pokud jste prodělali infekční nemoc. Darovat nemohou ani těhotné a kojící ženy a nedoporučuje se to ani v době menstruace. S darováním musíte počkat i v případě, že máte čerstvé tetování nebo piercing, nebo pokud jste se nedávno nechali naočkovat některými typy vakcín. U mRNA vakcín proti nemoci covid-19 (Pfizer/BioNTech a Moderna) platí týdenní povinný odklad. Pokud byl někdo očkovaný vektorovou vakcínou (Astrazeneca a Johnson&Johnson), odklad činí 28 dní.

Vítězslav Brož před darováním plazmy.

Darování plazmy dokončil také útočník juniorského týmu Jiří Doležal.

Jiří Doležal s Adamem Dvořákem během dokončení darování plazmy.

Adam Dvořák není v rámci darování plazmy žádným nováčkem.

Patrika Čermáka neopouštěla při darování plazmy dobrá nálada.

Miroslav Juda si během odběru udělal pohodlí.

Společné foto zaměstnanců Cara Plasma a hráčů Dukly při dokončení darování krevní plazmy. Foto: Tomáš Lysý (8x)