Do Dukly přichází z Kolína obránce Ondřej Kachyňa, opačným směrem míří Ján Niko

30.11.2021 / Tomáš Lysý

Jihlava hlásí změnu v obranných řadách. V Dukle již nebude pokračovat předsezonní posila Ján Niko, který požádal o uvolnění z kádru z rodinných důvodů. Jeho novým působištěm bude SC Kolín. A právě z Kolína přichází obránce Ondřej Kachyňa, třiadvacetiletý bek se zkušenostmi z mládežnických reprezentací. „Ján Niko u nás končí z rodinných důvodů. Potřeboval být někde blíže Prahy. Ozval se nám Kolín, že by chtěl vyměnit Honzu za Ondru Kachyňu. Zjišťovali jsme si na Ondru nějaké reference. Dostali jsme dobrá doporučení, proto jsme k transferu svolili,“ říká hlavní trenér Dukly Jihlava Viktor Ujčík.

Ondřej Kachyňa

Rodák z Hodonína začínal s hokejem ve svém rodném městě, ale jako mladší dorostenec se přesunul do Českých Budějovic. V ročníku 2013/2014 hrál za mladší dorost, starší dorost a v šestnácti utkáních oblékl dres reprezentační šestnáctky (1+1). O rok později působil ve starším dorostu a juniorce Motoru. Vyzkoušel si také seniorský hokej, když za České Budějovice naskočil do dvou utkání v baráži o extraligu. Zároveň opět nastupoval v reprezentaci, ve 24 utkáních kategorie U-17 získal 8 bodů (1+7).

Po sezoně 2014/2015 odešel do zámoří. Sezonu a půl strávil v Ontario Hockey League v týmu Hamiltom Bulldogs a také nastupoval v reprezentační osmnáctce, za kterou hrál na mistrovství světa. Část dalšího ročníku si vyzkoušel také US Hockey League v týmu Chicago Steel a rozkoukával se v reprezentaci do 19 let.

Následoval jeho návrat do českých luhů a hájů. Během ročníku 2017/2018 patřil k oporám juniorky Motoru a v první lize oblékal dres Českých Budějovic a Litoměřic. Nastoupil také do 19 utkání za druholigový Tábor a devětkrát si zahrál za reprezentaci do dvaceti let. Sezonu poté oblékl dres čtysř klubů. Hrál jak za Motor (31 utkání včetně deseti zápasů v baráži), opět za Tábor a v Chance lize též nastupoval v Kadani a Havířově.

Ročník 2019/2020, kdy Motor naprosto opanoval základní část Chance ligy a po přerušení a zrušení soutěže postoupil do extraligy, strávil zejména v Havířově. V dresu AZetu získal během 47 zápasů slušných 17 bodů (6+11), další tři asistence zapsal v Motoru. Za Havířov hrál i celou loňskou sezonu. Letos přešel do Kolína, kde během jednadvaceti utkání vsítil gól a na jeden nahrál. V Jihlavě bude nosit dres s číslem 98.

Narozen:
Věk: 23 let
Držení hole: levá
Výška / váha: 195 cm / 92 kg
Letošní ročník:
SC Kolín, 22 zápasů, 2 body (1+1), 22 trestných minut, účast na ledě 0

Ondřej Kachyňa (vpravo s číslem 98) se snaží zablokovat přihrávku Tomáše Čachotského na Josefa Skořepu během vzájemného utkání v Kolíně. Foto: Nela Dittrichová

Ján Niko

Jednatřicetiletý zadák, jehož hra je založena na obětavosti a bojovnosti, přišel do Jihlavy jako jedna z předsezonních posil. Hráč se zkušenostmi z extraligového Liberce, který v druhé nejvyšší české hokejové soutěži odehrál téměř 400 zápasů, nastoupil za Duklu do 21 utkání, ve kterých neskóroval, zapsal čtyři asistence a v bilanci plus/minus měl pozitivní číslo +4.

Jánko, přejeme hodně štěstí nejen v hokejové kariéře, ale i v osobním životě a děkujeme za odvedené služby.

Ján Niko. Foto: Nela Dittrichová