Dorostenci jdou do nadstavby. Čeká je dvacet zápasů o umístění pro play-off

02.12.2021 / Tomáš Lysý

Extraliga dorostu jde do své druhé části. Dukla Jihlava splnila, co si předsevzala před začátkem soutěže, a bez problémů postoupila do nadstavby s jistotou udržení. Jihlavští dorostenci získali v první části soutěže 46 bodů z 54 možných a pouze dvakrát prohráli v základní hrací době. Lepším týmem z celé extraligy byl jen Mountfield Hradec Králové, kterého Dukla sice dvakrát porazila, přesto ale královehradečtí mladící získali o bod více. Nyní začíná pro svěřence trenéra Marka Melenovského nadstavba, kdy čtyřikrát (dvakrát doma, dvakrát venku) změří síly se Zlínem, Kometou, Vítkovicemi, Třincem a opět Hradcem Králové. Začíná se od nuly již ve čtvrtek 2.12.2021, kdy Dukla doma přivítá Vítkovice - onlajn zde.

Základní část:

Jihlavští hokejisté si vedli v základní části skvěle, když zapsali 15 výher, jednou prohráli za bod a pouze dvakrát byli poraženi. V tomto ohledu byl lepší pouze Mountfield Hradec Králové a Dukla tak byla v rámci celé soutěže druhým nejlepším týmem základní části. Červenožlutí nastříleli 101 branek (více měla pouze Sparta, 102) a inkasovali jen 36 gólů (pouze Mladá Boleslav dostala o gól méně).

Nejproduktivnějším hráčem Dukly v základní části byl Václav Kudrna, který nasbíral 30 bodů v 18 utkáních (7+23) a zároveň s třiadvaceti nahrávkami byl nejlepším asistentem. V tomto ohledu se stal druhým nejlepším nahrávačem celé soutěže. 17 gólů v 18 zápasech byla vizitka Matěje Vojáčka, nejlepšího střelce týmu a pátého nejlepšího v celé extralize. Mezi obránci zapsal nejvíce bodů Tomáš Vandas s bilancí 1+11. V brankovišti Dukly dostával nejvíce prostoru Adam Černý, který odchytal devět zápasů s bilancí 92,77% úspěšnosti zákroků a průměrem 1,96 inkasovaných branek na zápas. V osmi zápasech strážil branku Jihlavy Filip Sigmund, který měl bilanci 92,89% a 2,04 inkasované branky. Jihlavští brankáři patřili mezi špičku, vždyť Černý byl dle průměru obdržených branek třetí nejlepší (Sigmund pátý). Dle procentuální úspěšnosti zásahů figuroval Filip Sigmund na čtvrté příčce a Adam Černý skončil pátý.

Statistiky Dukly po základní části

Nadstavbová část

Nyní se ale veškerá čísla mažou. A mažou se i body v horní nadstavbě. Dvanáct týmů (čtyři nejlepší ze tří skupin) si zajistili postup do play-off a nyní budou bojovat o umístění v nadstavbě. Dva týmy ze středu – Dukla a Mountfield HK – byly dle územního principu přeřazení na Východ. Sparta a Slavia na Západ. Dvě skupiny po šesti týmech budou hrát každý s každým dvakrát, tedy 20 zápasů.

Nadstavba A: Karlovy Vary, Liberec, Plzeň, Mladá Boleslav, Sparta, Slavia
Nadstavba B: Hradec Králové, Jihlava, Zlín, Kometa, Vítkovice, Třinec

Zápasy Dukly v základní části a rozpis pro nadstavbu

Naopak celky na 5. – 10. místě skupin A, B, C zůstávají a budou hrát v každé skupině mezi sebou také čtyřikrát každý s každým (20 kol). Body jim ale také zůstávají. Celky, které se umístí po dvaceti kolech na posledních dvou místech, sestupují do Ligy dorostu, která bude pro příští ročník zúžena z 30 týmů na 24.

O udržení C: Hvězda Praha (29), Kladno (25), Chomutov (24), Litvínov (22), Třemošná (5), PZ Kladno (1)
O udržení D: Pardubice (29), Motor (26), Havlíčkův Brod (17), Kobra (11), Tábor (10), Technika (8)
O udržení E: Přerov (29 bodů), Olomouc (28), Šumperk (24), Vsetín (17), Poruba (15), Havířov (12)

PLAY-OFF:

Všech dvanáct celků z lepší nadstavby má jednak jistotu záchrany a zároveň i jistotu play-off. Pro osmifinále (šestnáct týmů) je doplní vítězové tří skupin o udržení a nejlepší tým na druhém místě (tedy, chcete-li, tři týmy na pátých místech a nejlepší tým na místě šestém).

Osmifinále se hraje na dvě vítězná utkání, čtvrtfinále a semifinále již na tři vítězné zápasy a velkou novinkou je finálová série na čtyři vítězství. Odpadá tak turnaj O mistra republiky v kategorii dorostu.

BARÁŽ:

Vyhnutí se posledním dvěma místům v "horší" nadstavbě ale ještě automaticky neznamená záchranu. Všechny tři celky na třetím místě od konce (tedy na osmém místě) a nejhorší tým na sedmém místě (tedy nejhorší čtvrtý tým od konce), se utkají každý s každým doma venku. Tyto čtyři celky si tak dají šest zápasů, přičemž výsledky z předešlých částí se započítávat nebudou. První dva týmy jsou definitivně zachráněny, zbylé dva horší týmy čeká baráž se dvěma nejlepšími družstvy Ligy dorostu.

Baráž se bude hrát skupinově systémem každý s každým doma – venku (šest utkání). Dvě nejlepší družstva si vybojují právo účasti v Extralize dorostu sezony 2022-2023, dva horší se budou muset spokojit pro příští sezonu s Ligou dorostu. Za předpokladu, že v barážové skupině uspějí oba celky z Ligy dorostu, může v tomto ročníku spadnout až osm extraligových celků. Tak jako tak, Extraliga dorostu sezony 2022/2023 se bude hrát se čtyřiadvaceti týmy.

Termíny:

Obě nadstavby odstartují ve čtvrtek 2. prosince 2021 a skončí v sobotu 5. března 2022. V tomto datu tedy bude jasná šestnáctka pro play-off, šestice přímých sestupujících a také čtyři celky, jenž si proti sobě zahrají ve skupině o vyhnutí se baráži.

Osmifinále začne 9. března 2022 a skončí nejpozději 13. března 2022 Čtvrtfinále bude zahájeno 16. března a semifinalisté budou jasní nejpozději 23. března 2022. Semifinále přijde na řadu od 26. března do nejpozději 2. dubna 2022. Boje o zlato vypuknou 5. dubna 2022 a nový mistr bude korunován nejpozději 17. dubna 2022.

Skupina o vyhnutí se baráži proběhne od 10. března do 26. března 2022. Baráž odstartuje poslední březnový den a její poslední kolo bude den před případným sedmým finálovým zápasem, tedy 16.4.2022.

Snad se budou Dukláci co nejvíce radovat také v nadstavbové části, která vypukne ve čtvrtek 2.12.2021. Foto: Nela Dittrichová