Do Dukly se vrací Josh Mácha, přichází Tomáš Valenta a vypomůže Josef Němeček

08.12.2021 / Tomáš Lysý

Dukla Jihlava hlásí další změny v kádru. Vzhledem k aktuálnímu počtu zraněných hráčů a důležitosti záchrany juniorské extraligy (tzn. nemožnosti většího využití juniorů) do klubu přichází tři hráči. Útočník Joshua James Mácha jihlavské prostředí velmi dobře zná, loni zde totiž působil. V Jihlavě bude také působit obránce s extraligovými zkušenostmi Tomáš Valenta. Kvůli zranění brankáře Adama Wolfa bude v Dukle vypomáhat Josef Němeček. Na zkoušce naopak skončil Martin Berčík.

Joshua James Mácha

Talentovaný mladík za Duklu poprvé naskočil během loňské sezony těsně před zápasem proti Porubě. Zrychlený přesun z Olomouce ale Joshovi nevadil, jelikož k výhře 3:2 po prodloužení pomohl gólem a asistencí. Syn kanadské maminky během šesti zápasů v jihlavském dresu vstřelil celkem tři branky a na další dvě nahrál, sedm utkání pak přidal během play-off Chance ligy.

V letošním ročníku pomáhal juniorce Olomouce, která také bojuje o záchranu. Získal 16 bodů (8+8) ve čtrnácti utkáních a hrál také za šumperské Draky. Jenže v šumperském dresu nastoupil pouze do tří zápasů. Nyní bude Josh vypomáhat Dukle a věřme, že stejně dobře jako loni.

Tomáš Valenta

Devětadvacetiletý rodák z Uherského Hradiště nastupoval v mládežnických kategoriích za Zlín. Během mládeže prošel všemi extraligovými kategoriemi a nastupoval v reprezentačních kategoriích U-16, U-17, U-18, U-19 a také U-20. S osmnáctkou se dokonce podíval na mistrovství světa. V ročníku 2010/2011 okusil poprvé seniorský hokej – za tehdy druholigový Přerov.

O rok později naskočil do pěti zápasů v extralize za Zlín a sbíral zkušenosti v prvoligové Třebíči. Další rok měl podobný, akorát Třebíč vyměnil za Olomouc, se kterou se dostal až do extraligové baráže. V ročníku 2013/2014 byl výraznější součástí zlínského kádru a stal se extraligovým mistrem. Tehdy vstřelil své první dvě branky v extralize.

V ročníku 2014/2015 hrál opět za Zlín i v play-off a také vypomáhal Havířovu. Další rok už přestoupil do Olomouce. Sezonu 2016/2017, kdy Dukla postoupila do extraligy, strávil ve slovenském Zvolenu. Poté se vrátil zpět do České republiky a drtivou většinu dalších dvou sezon hrál znovu ve Zlíně, přičemž vypomáhal i v Přerově. Poslední tři ročníky oblékal dres Olomouce, za kterou letos nenastoupil; působil v Havířově. Za něj odehrál 21 zápasů s bilancí tří asistencí. V extralize má na kontě 322 utkání (12+36).

Josef Němeček

Devatenáctiletý brankář působil v mládeži Slavie Praha, kde v ročníku 2017/2018 okusil reprezentaci do osmnácti let. V kádru Pražanů působil ještě další ročník. Po něm se vydal na sezonu do Švédska, hrál za tým Lidingö Vikings. Uplynulý ročník chytal za chomutovskou juniorku. Letos je nejlepším brankářem juniorské extraligy dle průměru inkasovaných branek a k nejlepším patří i z hlediska procentuální úspěšnosti zákroků. Jihlavě vypomůže i vzhledem k pravidlu, že pokud není brankář starší 18 let, nemůže v jeden den chytat za juniorku i za A-tým.

Martin Berčík

V Dukle nadále nebude pokračovat útočník Martin Berčík, který byl v klubu po konci v Kadani na zkoušku. Za Jihlavu odehrál tři zápasy s bilancí jedné asistence. Přejeme hodně štěstí v další kariéře.

Aktuální soupiska HC Dukly Jihlava

Brankáři: Adam Černý (z dorostu), Filip Maláč (z juniorky), Josef Němeček, Adam Wolf, Maksim Zhukov
Obránci: Vlastimil Bilčík (zranění), Filip Dundáček (operace - konec sezony), Adam Dvořák (zranění), Filip Eliáš, Tomáš Janoušek, Daniel Kabelka (zkouška), Ondřej Kachyňa, Daniel Kowalczyk, Zack Malík (zkouška), Lukáš Mareš, Martin Matějíček (z dorostu), Tomáš Valenta, Vojtech Zeleňák
Útočníci: Vítězslav Brož, Richard Cachnín ml., Kevin Coufal (z dorostu), Tomáš Čachotský (zranění), Patrik Čermák (z juniorky), Jiří Fronk, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Filip Helt, Vladislav Houška, Jakub Illéš, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Joshua James Mácha, Matouš Menšík (z juniorky), Jan Nevšímal (z juniorky), Hynek Peš (z dorostu), Filip Seman, Josef Skořepa, Matěj Zadražil