Dukle vypomůže olomoucký obránce Adam Rutar

12.01.2022 / Tomáš Lysý

Výpomoc na trase Jihlava – Olomouc. Oba týmy spolu dlouhodobě spolupracují, nikoliv však na bázi farmy. V aktuálním ročníku si za extraligový tým zahrál třeba Tomáš Čachotský nebo Lukáš Mareš. Za Duklu naopak nyní hraje obránce Tomáš Valenta, Jihlava může využít i útočníka Joshuu Jamese Máchu a nyní nově i obránce Adama Rutara. Dvacetiletý bek, který letos nastoupil v extralize do tří utkání, oblékne jihlavský dres už ve středu 12.1.2022 proti Vsetínu.

Dukla a Mora mají dobré vztahy. Stačí připomenout loňskou sezonu. V Olomouci hrál v uplynulé sezoně například Lukáš Mareš, Matěj Pekr, Tomáš Čachotský, opačným směrem dlouhodobě či krátkodobě putovali Tomáš Černý (sám si pak v Moře znovu zahrál), Matúš Hlaváč nebo Joshua James Mácha. Letošní spolupráce už byla zmíněna v úvodu článku.

Adam Rutar je odchovancem šumperského hokeje. Po sezoně 2016/2017 ale odešel do Olomouce, kde v šestnácti letech nastupoval za kategorii U-18. V dalším ročníku hrál za juniorský tým Mory, zapsal první dva starty v extralize a na mistrovství světa oblékl dres českého týmu do osmnácti let.

V ročníku 2019/2020 opět nastupoval za olomoucké juniory, přidal dalších šest startů v extralize a „otrkával“ se i v prvoligové Třebíči. Loni působil výhradně v Olomouci. V juniorské soutěži zapsal pět bodů (1+4) během dvou utkání. Hlavně ale odehrál prakticky celou extraligovou sezonu, ve které během 49 zápasů zapsal první body za gól a nahrávku. Zároveň v pěti zápasech ochutnal boje v play-off. Letos se Adamovi bohužel nevyhýbaly zdravotní problémy, proto za Olomouc odehrál jen osm zápasů (0+1).

Aktuální soupiska Dukly:

Brankáři: Adam Černý (z dorostu), Filip Maláč (z juniorky), Adam Wolf, Maksim Zhukov
Obránci: Vlastimil Bilčík, Filip Dundáček (zranění – konec sezony), Adam Dvořák (zranění), Filip Eliáš, Tomáš Janoušek, Ondřej Kachyňa, Daniel Kowalczyk, Lukáš Mareš, Martin Matějíček (z dorostu), Rodion Poroshin, Adam Rutar, Tomáš Valenta, Vojtech Zeleňák
Útočníci: Vítězslav Brož, Richard Cachnín ml., Kevin Coufal (z dorostu), Tomáš Čachotský, Patrik Čermák (z juniorky), Jiří Fronk (výpomoc v Litvínově), Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Filip Helt, Vladislav Houška, Jakub Illéš, Miroslav Juda, Peter Lichanec, Joshua James Mácha, Matouš Menšík (z juniorky), Jan Nevšímal (z juniorky), Hynek Peš (z dorostu), Filip Seman, Josef Skořepa, Matěj Zadražil