3:2
(2:1, 0:1, 1:0)

Úkol splněn. Junioři porazili Vítkovice a zůstávají v boji o play-off

15.01.2022 / Daniel Lhotský

Jihlavští junioři odehráli v sobotu v CZ LOKO Aréně velmi důležité utkání proti Vítkovicím. Pokud by z utkání nebrali žádné body, ostatní týmy by se jim vzdálily v tabulce a Dukla by dost pravděpodobně musela hrát o udržení v extralize. To se naštěstí nestalo a Dukla zvítězila díky dvěma gólům Josefa Vyviala v úvodu utkání a jedné trefě Hynka Peše v třetí třetině 3:2 a vybojovala důležité tři body do extraligové tabulky.
15.01.2022 13:00, DHL Extraliga juniorů - 32. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč (Krejčí) – Chvátal, Šabatka, Matějíček, Kerber, Sapík (A), Vovsík, Zeman – Jungwirth, Melenovský, Rauš – Peš, Nevšímal, Zdarsa – Čermák, Vyvial (C), Menšík – Straka
3

HC Vítkovice Ridera

Bartošák - Bystroň (A), Puchala, Prčík, Bialy, Hodinář, Smolka, Havlík – Tvrdý (A), Gebauer, Krejsa (C) – Slusarczyk, Melovský, Kotásek – Kubík, Holaník, Macias – Schauer
2
Branky a nahrávky: 5. Vyvial (Čermák, Matějíček), 16. Vyvial (Menšík, Čermák), 43. Peš (Zdarsa) – 9. Krejsa, 32. Smolka (Hodinář, Kotásek). Rozhodčí: Úlehla, Ondráček – Nechvátal, Gregar. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 115. Střely na branku: 25:48. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

Dukla udělala důležitý krok směrem ke třem bodům už v první třetině. V 5. minutě Josef Vyvial překazil přihrávku Vítkovic ve středním pásmu a po kombinaci s Patrikem Čermákem z bezprostřední blízkosti trefil přesně horní roh branky. O čtyři minuty později už ale bylo vyrovnáno. Josef Krejsa se dostal ve středním pásmu k puku a z kruhu vyslal bekhendovou střelu, po které se marně natahoval Maláč svou vyrážečkou. V 16. minutě si ale dokázala vzít Dukla své vedení zpět, když Čermák opět dokázal přečíst úmysl Vítkovic přihrávat, vypíchl puk a poslal Matouše Menšíka s Josef Vyvialem do přečíslení 2 na 1 a druhý jmenovaný opět z blízkosti zakončil pod horní tyč.

Druhá třetina zřejmě kromě několika vyloučení a potyček příliš zajímavého nepřinesla, týmy doslova bojovaly o každý puk. Nejdůležitějším momentem byla vyrovnávací branka hostů ve 32. minutě, kdy Vítkovice tlačily na Duklu i po konci přesilovky a pouhé čtyři sekundy po návratu Peše z trestné lavice překonal zblízka Maláče René Smolka.

Hned po úvodu třetí třetiny ale Jihlava znova vedla o gól. Ve 42. minutě ujel Hynek Peš obráncům Vítkovic, a i když byl v úniku faulován, dokázal akci bekhendovou střelou k tyči dotáhnout do úspěšného konce. Do úniku se v 55. minutě dostal ve vlastním oslabení i Rauš a vybojoval tak pro Duklu trestné střílení, ta ho ale nevyužila, protože Menšík trefil pouze lapačku Bartošáka. v 56. minutě zbývala hostům ještě necelá minuta do konce přesilovky a už tehdy poprvé zkusili odvolat gólmana. Přestože se Bartošák do branky několikrát vrátil, odehráli hosté více než tři minuty bez brankáře, ani to jim ale k vyrovnání nestačilo a tři body tak zůstaly v Jihlavě.

Ohlasy trenérů

Pavel Trnka (trenér HC Vítkovice Ridera): Sice ke konci jsme měli nějaký tlak, ale to je to samé, jako včerejší zápas. My jsme se na konci dostali do nějakého tlaku, začali jsme dělat věci, které nás zdobily celou sezonu, ale bohužel první a druhá třetina tomu neodpovídala. Viz první třetina a tři střely na bránu.

Michal Broš (trenér HC Dukla Jihlava): My teď máme, jak říkám, finálovou část pro nás, kde potřebujeme sbírat, co je v našich silách a co nám soupeř umožní, abychom mohli dosáhnout svého cíle. Tento zápas byl s jedním z těch top týmů, bez ohledu na to, kde se v tabulce nachází, nějaké zápasy jim chybí. Věděli jsme, o co jde, takový ten, jak se říká, o šest bodů zápas. Musím říct, že se na asi nedalo moc dívat, nebyl to moc hezký hokej na pohled. Nicméně asi to odpovídalo tomu, o co šlo. Chtěl bych říct, že jsme podali výborný výkon, co se týče obětavosti a defenzivní zodpovědnosti po většinu těch šedesáti minut, kromě začátku, začátky nemáme úplně vyladěné. Přestože je už polovina ledna, furt jsme tam měli zbytečné ztráty, zbytečně rychle jsme nechali soupeře obracet hru, kolikrát i v našem pásmu. Ale potom těch zbylých 50 minut bylo co se týče defenzivy v pořádku. Obětavý výkon podložený vynikajícím výkonem gólmana, to je ta cesta, která v takových zápasech dříve nebo později povede k úspěchu.