Tři výhry? Pro nás skvělý týden, těší tříbodového gólmana Filipa Maláče

19.01.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavští junioři se začátkem minulého týdne dostali do svízelné situace. Prohráli totiž sedm zápasů v řadě a před sebou měli těžké domácí zápasy – se zvedající se Slavií a proti Olomoucí a Vítkovicím, jenž jsou v tabulce před Duklou v první dvanáctce. Právě tohle místo totiž znamená jistou záchranu. Svěřenci trenéra Michala Broše se ale zvedli a získali devět bodů! „I když jsme měli sedm porážek v řadě, nehráli jsme kolikrát špatně. Utkali jsme se s těžkými soupeři a prostě to nevyšlo. Často jsme v závěru prohrávali třeba jen o gól a zápas jsme nedotáhli. Konečně se nám to podařilo zlomit a jsme za skvělý týden fakt rádi,“ říká gólman Filip Maláč, který zaznamenal při první výhře tři asistence, při druhém vítězství vychytal čisté konto a nakonec vymazal Vítkovice téměř padesáti zákroky.

Dvanáctá pozice je totiž extrémně důležitá. Znamená totiž jistotu záchrany a boje o play-off ve tří nadstavbových skupinách. Naopak sedm celků od třináctého místa níže bude mít starosti. Pět jich přímo spadne a druhý nejlepší tým po dohrání spodní nadstavby jde do baráže proti vítězi první ligy. Zachrání se jen vítěz horší nadstavby (Salzburg nadstavbu hrát nebude – pozn. aut.). Devět bodů ze tří zápasů tak bylo možná i klíčových. „Myslím si, že zápasy byly dobře odehrané. V prvním proti Slavii nám ze začátku chybělo trošku sebevědomí a hledali jsme se. Ale tohle byla potřebná utkání k dodání sebevědomí. Kluci dali proti Slavii hodně branek, já měl tři asistence. Ty byly sice trošku slepené, ale počítají se,“ usmívá se Filip Maláč.

Filip Maláč si připisuje zákrok při domácím utkání proti silné Plzni, který Dukla po velkém boji prohrála 2:4. Foto: Nela Dittrichová

Nejprve přišel zápas proti Slavii, která se poslední dobou hodně zlepšuje. Dukla ale vyhrála 7:2 a Filip Maláč zaznamenal asistence při gólu na 2:0, 4:1 a 5:1. „Když se zahrabu v paměti, tak jednou jsem přenechával puk za brankou Patriku Čermákovi. On projel celé hřiště a dal branku. V další situaci jsem rozehrál někomu dopředu, abychom mohli jít do protiútoku a Raušík dával gól. Třetí asistenci si už nepamatuji,“ popisuje jihlavský brankář své zářezy, které nezůstaly v kabině bez odezvy. „Kluky jsem si dobíral, protože sranda musí být. Oni si dělali legraci, že je to jako hattrick a že musím přispět do pokladny,“ směje se gólman, jenž má letos již celkem čtyři asistence. To zcela jistě znamená dobrou práci s holí. „Já zrovna rád pracuji s hokejkou, máme na to tady speciální tréninky. Baví mne to a vyhovuje, protože se rád zapojím do hry a pomohu se založením útoku,“ dodává „Malage“.

Tři asistence by ale určitě vyměnil za gól přes celé hřiště, jako se v předsezonní přípravě podařilo jeho parťákovi z dorostu Filipu Sigmundovi – čtěte zde. Když Jihlava na konci zápasu vede, tak na trefení prázdné klece při soupeřově hře bez gólmana přemýšlí. Ale má to háček… „Podobné situace často zkouším na tréninku, ale v zápasu jsem k tomu ještě neměl šanci. Moc se nám totiž tohle nestává, protože většinou jdeme do šesti my a dotahujeme. Tři asistence bych za gól rád vyměnil,“ sděluje upřímně talentovaný brankář.

Zápasy juniorů Dukly na konec základní části

Jihlavští junioři tak těžký zápas proti Slavii, která je sedmnáctá a chce se vyhnout přímému sestupu, zvládli. Snad ještě více důležitá byly následné výhry nad Olomoucí a Vítkovicemi. Po konečném účtování celého týdne ztrácí Dukla na Hanáky po výhře 6:0 jen tři body a má lepší vzájemná utkání. „Zápas nebyl až tak jasný, jako odpovídá skóre. Bylo to vyrovnané. Na začátku na nás Olomouc vlétla a my jsme se trošku hledali. Nebylo to ono, začátky nám nejdou. Pak přišel náš šťastný gól na 1:0, který nám dodal sílu, energii a zápas jsme pak díky tomu urvali na svou stranu,“ vybavuje si syn bývalého extraligového gólmana Pavla Maláče.

Úspěšný hattrick završila bitva proti Vítkovicím. Díky výhře 3:2 a 46 úspěšným zákrokům Filipa Maláče už Jihlava neztrácí na celek z moravskoslezské metropole ani bod. „Byl to další silný ofenzívní tým, který patří k jedním z nejsilnějších v ofenzívě. Hodně nás tlačili. Kluci dali rychle první branku, přišlo vyrovnání na 1:1, naše rychlá odpověď na 2:1 ale byla hodně důležitá. Většinu zápasu byl lepší soupeř, ale štěstí se nyní obrátilo na naší stranu. Ve Vítkovicích to bylo 2:2 po dvou třetinách a výhru jsme si zasloužili taky, ale zvítězili oni. Tady to vyšlo na body a tím se pro nás uzavřel skvělý týden,“ rekapituluje tři mače a devět bodů

Tři týdny před koncem základní části začíná být jasno. O dvanáctku si to zřejmě rozdá pět týmů, přičemž jeden získá černou kartu v podobě vstupu do skupiny o udržení. A bude to zřejmě pořádná řežba, jak vypovídá tabulka. V klidu snad může být jen osmý Třinec. Ovšem Pardubice, Olomouc, Zlín, Vítkovice a Jihlava budou shánět každý bod. Zajímavý bude i los, kdy některé týmy hrají proti sobě dokonce ještě dvakrát a o body se tak oberou.

Cíl jihlavských juniorů do konce základní části je tak naprosto jasný. Urvat dvanácté místo, ke kterému by Dukle mohl pomoct i maličko příznivější los. „Samozřejmě si tabulky všímáme, ale pro nás je důležité nasbírat co nejvíce bodů. A když to řeknu špatně, tak nedívat se na tabulku, jak to vypadá, ale jít pomalými krůčky zápas od zápasu a získávat co nejvíce bodů. A snad to dopadne tak, jak si to představujeme, zabojujeme o play-off a dvanáctku urveme,“ uzavírá rozhovor Filip Maláč.

Filip Maláč po třech výhrách v jednom týdnu, čistém kontu a třech asistencích

Autor videa: Tomáš Lysý