Čeká nás druhé derby, jaké bude?

15.11.2005 / Lucie Vítková

Dukla se v poslední době trápí, problémy jí dělají zejména zápasy na ledě soupeřů. Ovšem středeční večer se na Vysočině chystá velké derby. Do Jihlavy míří rival z Třebíče a žlutočervení prahnou svého soka smést ze stolu. Obě mužstva od sebe v tabulce dělí propastných osmnáct bodů, Dukla bude jasným favoritem. Domácí prostředí rovněž přidává na pomyslné váze Jihlavě! Nenechte si pikantní utkání ujít, ve středu od 17:00 na Horáckém zimním stadiónu.
Třebíč patří v republice k městům, které se můžou pyšnit dlouholetou tradicí. Hokejový oddíl vznikl na Vysočině už v únoru roku 1928. Klub ve své historii vychoval spoustu hokejistů, kteří září v hokejovém světě. Nejznámějším jménem je Patrik Eliáš, český reprezentant a držitel Stanleyova poháru s New Jersey. Horácká Slavia vychovala také Michala Mikesku, nejproduktivnějšího útočníka loňského ročníku extraligy nebo Martina Erata.

Od roku 2000 se mužstvo Třebíče pětkrát v řadě probojovalo do vyřazovacích bojů. Zatím největší radost zažili fanoušci Slavie v play off roku 2002, kdy mužstvo přešlo brány čtvrtfinále a vylámalo si zuby na týmu ambiciózní Jihlavy. Loňský rok byl pro třebíčský hokej očekávaným zklamáním, když se celý rok oddíl potácel nad barážovou propastí. Nakonec se Třebíč přeci jen udržela, ovšem vyšší cíle si nekladla ani před probíhajícím ročníkem. Prvořadým přáním klubu je udržet Horáckou Slavii v první lize.

Horácká Slavia v soutěži neoslňuje. V samém začátku, když měli hokejisté ještě spoustu sil, dokázala potrápit leckterého soupeře, ale později se začala propadat tabulkou níže. Krizový byl zejména říjen, kdy mužstvo Třebíče nebodovalo v sedmi zápasech po sobě jdoucích. Zlom přišel až v Kadani a následně také na domácím ledě s Prostějovem. Svěřenci trenéra Horešovského vybojovali vzápětí dvě fotbalové remízy, avšak šňůru čtyř zápasů bez prohry ukončilo pondělní utkání se Sarezou. Přesto se Třebíč drží na pouhém předposledním místě s dvaceti body. Od páté Jihlavy ji dělí propastných osmnáct bodů.

Jedničkou v třebíčské brance je bezesporu Filip Šindelář. Přestože se jeho mužstvu v lize příliš nedaří, drží si nadaný gólman dobrý průměr lehce přes dvě branky na zápas a procentuelní úspěšnost 93,2%. Nejproduktivnějším zadákem je jednačtyřicetiletý Bedřich Ščerban se šesti body, velezkušený obránce je rovněž tahounem tápajícího mužstva v těžkých chvílích. Pouhých jedenáct bodů stačí k prvenství v produktivitě třebíčských hokejistů Martinu Sobotkovi. Stejný hráč je také s pěti zásahy nejlepším kanonýrem svého výběru. O dva body méně, přesněji devět, má na kontě Lukáš Květoň, jenž jako jediný šlape svému spoluhráči ve statistikách na paty.

První vzájemné derby vyznělo výsledkově lépe pro Třebíč, která šla do zápasu s touhou udržet domácí neporanitelnost. První trefou jí k tomu vyzval také Hanzal, na což za čtyři minuty stihl bleskově zareagovat Lazorišák. Do konce základní hrací doby se již skóre neměnilo, gólmani Luňák i Suchan si se všemi pokusy poradili bez zaváhání. V nastaveném čase se ovšem prosadil Mífek a strhl tak derby dvou rivalů na stranu Horácké Slavie.

Poslední utkání Třebíče:
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Sareza Ostrava 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 46. Čermák (Pelán, Korotvička) - 49. Holuša (Boháč), 50. Baranyk (Polášek, Ovšák). Rozhodčí: Husička - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 690. Střely na branku: 44:22. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Sestava Třebíče: Šindelář - Hrbáček, Lukáč, Lučka, Rehák, Sláma, Ščerban - Fryauf, Oliva, Květoň, Pelán, Sobotka, Čermák, Hanzal, Tatarčík, Korotvička, Látal.

Poslední utkání Dukly Jihlava:
HC Prostějov - HC Dukla Jihlava 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky: 1. Saluga (Fojtík), 28. Dibelka (Procházka), 60. Piecha (Všetečka, Braniš) - 30. Bakus (Staněk). Rozhodčí: Trombík - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:9. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 612. Střely na branku: 29:25. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.
Sestava Dukly Jihlava: Suchan - Šmarda, Malena, Staněk, Duben, Dobrovolný, Pospíšil, Lukačovič - Rytnauer, Bakus, Hodek - Říha, Altrichter, Čachotský - Lazorišák, Havel, Fiedler - Polák, Dušátko, Hrbatý.

Utkání je na programu ve středu 16.11.2005 na stadiónu v Jihlavě. Pro příznivce bude tradičně připraven online přenos!