Dobrá práce s mládeží! Odchovanci Dukly opět oblékli reprezentační dres

29.01.2022 / Tomáš Lysý

Na přelomu roku a v prvních týdnech roku nového se konaly další reprezentační akce. Ta největší čeká národní tým, který se představí na olympijských hrách v Pekingu i s jihlavským odchovancem Davidem Musilem. Jihlavský hokej měl zastoupení i na nedávném šampionátu juniorů v podobě odchovance Tomáše Chlubny a Davida Moravce, jenž v Dukle působil od žáků do juniorky. Dres reprezentace do 18 let hájil na olympijském festivalu Matěj Vovsík a Jonáš Jungwirth, v kategorii o rok nižší se představil Hynek Peš a mezi náhradníky figuroval Adam Černý, Martin Matějíček a Kevin Coufal. Reprezentaci do 16 let pomohl na Turnaji tří zemí k triumfu Adam Veselský, který proti Slovensku nasázel hattrick. Náhradnická role patřila Dominiku Löfflerovi a Matěji Vojáčkovi.

A-tým: Olympijské hry 2022 v Pekingu

V olympijské nominaci se objevila jihlavská stopa. Mezi obránci je totiž odchovanec jihlavského hokeje David Musil, který po návratu ze zámoří hraje již pět sezon v dresu Třince. Půjde o jeho první účast pod pěti kruhy v kariéře. Za zmínku stojí, že v útočné vozby národního týmu národního týmu na olympijských hrách vyztuží také Radan Lenc. I on si zahrál v Jihlavě, během ročníku 2014/2015 dal za Duklu v jednom utkání gól a asistenci.

Program národního týmu:
9.2.2022, 14:10: Česko – Dánsko
11.2.2022, 9:40: Česko – Švýcarsko
12.2.2022, 14:10: Olympijští sportovci z Ruska – Česko

Reprezentace do 20 let: MS 2022 v Kanadě

Zpětně se ještě vraťme k největší juniorské akci. Na přelomu roku se tradičně koná mistrovství světa hráčů do 20 let, které tentokrát hostila Kanada. Český národní tým měl na soupisce také dva bývalé zástupce jihlavského hokeje – odchovance Tomáše Chlubnu a Davida Moravce, jenž v Jihlavě působil od žákovských let po juniorku. Národní tým nejprve podlehl Kanadě 3:6, byť vedl během první třetiny již 3:1. Poté dvacítka prohrála 1:2 v prodloužení s Německem a musela by hodně bojovat o postup do čtvrtfinále. Následně ale byl šampionát kvůli několika pozitivním testům na covid-19 zrušen.

Nově tvořená dvacítka měla mít první turnaj zkraje února ve Švédsku, ten byl ale zrušen. Věřme, že alespoň turnaj čtyř zemí v ČR bude v polovině dubna uspořádán.

Reprezentace do 19 let: World Junior A Challenge 2021 – zrušeno

Reprezantace do 18 let: Olympijský festival mládeže 2021

Neoficiální mistrovství hráčů do 19 let bylo zrušeno, osmnáctka však naštěstí na přelomu roku pokračovala. Český národní tým se představil na Evropském olympijském festivalu mládeže 2021, ovšem díru do světa neudělal. V nominaci byli i dva hráči jihlavské juniorky, obránce Matěj Vovsík a útočník Jonáš Jungwirth. Národní tým nejprve padl s Ruskem 2:4, aby si poté zpravil chuť rozstřílením Lotyšska 9:3. Následovala těsná prohra 3:4 s Finskem. Na medaile nakonec národní tým nedosáhl, jelikož prohrál 2:3 s Běloruskem a obsadil až předposlední čtvrté místo.

Poté měl následovat turnaj pěti zemí ve Švýcarsku, kde mezi náhradníky figurovali opět Matěj Vovsík a Jonáš Jungwirth. Ten byl ale zrušen, stejně jako únorový Turnaj pěti zemí ve Finsku. Další akcí – a vrcholnou – je tak dubnové mistrovství světa hráčů do osmnácti let.

Reprezentace do 17 let: Třídenní kemp v Ostravě a příprava proti juniorům Třince

Výborné výkony dorostu Dukly, který patří mezi nejlepší týmy v republice, jsou nadále v reprezentaci přehlíženy. Pozvánku na přípravný kemp v Ostravě, který se uskutečnil těsně po Vánocích, dostal pouze Hynek Peš a mezi náhradníky figuroval Adam Černý, Martin Matějíček a Kevin Coufal. Nutno říct, že všichni čtyři hokejisté už nastoupili i za juniorský tým a vyjma Hynka Peše sbírají první zkušenosti i v A-týmu… Do nominace se naopak dostali dva bývalí hráči Dukly, nyní hájící barvy pražské Sparty, Andrej Fábry a Vojtěch Port.

Únorový Turnaj pěti zemí v USA byl zrušen, další akcí tak je dubnový Turnaj pěti zemí ve Švédsku.

Reprezentace do 16 let: Turnaj tří zemí ve Zlíně

Ani reprezentace do 16 let si nevybrala z výborně hrajícího dorostu Dukly přílišné zastoupení. Do hlavní nominace se dostal pouze Adam Veselský, naopak Dominik Löffler s Matějem Vojáčkem figurovali jen mezi náhradníky. Turnaj tří zemí se národnímu týmu povedl, ovšem dlužno říct, že se nejednalo o TOP soupeře. Čeští mladíci nejprve porazili Slovensko 9:2, přičemž Adam Veselský zaznamenal hattrick. Vítězství na domácím turnaji si pak Česko pojistilo přehráním Maďarska 7:3.

Únorový Turnaj čtyř zemí v Rusku byl také zrušen, další akcí tak snad bude dubnový Turnaj čtyř zemí v České republice.

HC Dukla Jihlava všem nominovaným gratuluje a přeje hodně štěstí nejen v dresu s lvíčkem na prsou!

Talentovaný mladík Adam Veselský zaznamenal v reprezentaci hattrick. Foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej