David Rittich pomohl Dukle získat několik sad gólmanské výstroje

01.03.2022 / KLUB

Odchovanci jihlavského hokeje myslí na svůj klub, byť již několik let hrají mimo červenožlutý dres. Jedním takovým je gólman David Rittich, který nyní už šestý rok po sobě působí v nejlepší hokejové lize světa NHL. David, který za Duklu chytal naposled v sezoně 2014/2015, totiž doporučil svůj mateřský klub do programu National Hockey League Players’ Association (NHLPA) Goals & Dreams. Proces od nominace až po obdržení výstroje vůbec nebyl jednoduchý, ale povedlo se a do klubu HC Dukla Jihlava doputovalo deset nových gólmanských výstrojí. Davide, moc ti děkujeme!

„Díky programu NHLPA Goals and Dreams jsem mohl do svého mateřského klubu HC Dukla Jihlava zprostředkovat dotaci výstroje pro mladé nadějné brankáře. Jsem vděčný za tuto příležitost a věřím, že to pomůže klukům v dalším rozvoji,“ uvedl na svém instagramovém účtu David Rittich.

National Hockey League Players’ Association (NHLPA) vznikla v roce 1967 jako sdružení na ochranu zájmů hráčů NHL. S jejím postupným vývojem byl založen mj. program NHLPA Goals & Dreams. Do tohoto programu hráči pravidelně přispívají finančními prostředky za účelem podpory mládežnického hokeje. Program byl spuštěn v roce 1999 a za tuto dobu vybrali členové nejlepší hokejové ligy světa přes 25 milionů dolarů. Z vybraných peněz se nakupují hráčské a gólmanské výstroje, aby bylo umožněno co nejvíce dětem hrát hokej. Od založení podpořil program na 80 000 dětí ve více jak třiceti zemích světa.

Do programu, jako adepta na získání výstrojí, musí klub nominovat člen NHLPA. Duklu Jihlava doporučil její odchovanec a současný brankář Nashville Predators David Rittich.

„Chtěl bych Davidovi touto cestou poděkovat, malinko si tím u mě napravil své žertíky na můj vrub ještě z doby našeho společného působení v Dukle,“ zavtipkoval bývalý vynikající gólman a klubový odchovanec Lukáš Sáblík, nyní náborový specialista Dukly a trenér gólmanů. „Ale teď vážně, opravdu si ceníme poskytnuté výstroje pro brankáře. Ti se v nové sezoně 2022/2023 mají na co těšit, deset výstrojí bude rozdáno do posledního kusu. Jsem si jistý, že budou mít radost,“ dodal.

„Jako manažer mládeže bych rád touto cestou velice poděkoval našemu odchovanci Davidovi Rittichovi za ochotu podpořit mládežnický hokej v našem klubu. Děkuji Davidovi za jeho aktivní podporu našich malých, mladých brankářských nadějí, které by rády šly v jeho stopách až do NHL. Velké poděkování patří samozřejmě také asociaci NHLPA za jejich podporu malých hokejistů. Deset kompletních brankářských setů udělá naším hráčům velkou radost. Věříme, že tato materiální podpora dále pomůže rozvíjet naší práci s mládeží,“ řekl Jiří Jungwirth, manažer a sekretář jihlavské hokejové mládeže.

Foto části gólmanské výstroje, kterou Dukla získala i díky Davidu Rittichovi. Foto: Lukáš Sáblík

Proces od nominace až po obdržen výstrojí není jednoduchý.

Na základě nominace od Davida přišla Dukle výzva k registraci do programu. Samotné doporučení ale automaticky neznamená, že výstroj získáte. Komise totiž po odeslání registrace teprve uváží, zda jste vhodný adept. „Dukle se povedlo projít prvním kolem hladce. Následně byl klub požádán o vyplnění dlouhého dotazníku s několika desítkami velmi detailních otázek. Počínaje historií a strukturou klubu, otázkami o počtu lidí pracujících v klubu a pro klub. Jaký má mládež rozpočet, výše jednotlivých zdrojů rozpočtu, důvod, proč se do programu klub hlásí, kolik má Dukla dětí v mládeži, zda jihlavský hokej podporují nějaké charitativní spolky, kolik mladých hráčů podporuje Dukla nad běžný rámec, např. nejen zapůjčením výstroje, ale třeba i finančně,“ sděluje Tereza Ščerbanová, asistentka jednatele Dukly, která celý proces za klub vyřizovala. Na řadu přišly i otázky, jakou může klub nabídnout tomuto programu propagaci, jak s výstrojemi naloží, resp. jaké konkrétní úmysly s výstrojí Dukla má a kolika hráčům a jejich rodinám pomohou.

Posledním, ale velmi důležitým, bodem pro odeslání dotazníků je přiložení minimálně tří doporučení. Dukle dal doporučení Petr Ryška za Statutární město Jihlava, na základě dlouholeté spolupráce napsal pro klub doporučení i Odbor sekretariátu hejtmana Kraje Vysočina a také Vítězslav Holub za Českou unii sportu.

Pak už stačilo jen dotazník odeslat a počkat, zda bude Dukla schválena či nikoliv.

Komise položila Dukle v průběhu řízení ještě další doplňující otázky, protože některé body z dotazníku bylo potřeba vysvětlit detailněji.

Ale hurá, klub HC Dukla Jihlava prošel a získal 10 gólmanských výstrojí.

Po schválení, že Dukle výstroje darují, přišla výzva k vyplnění objednávkového listu. Klub si mohl u každé položky výstroje a výzbroje vybrat konkrétní potřebné velikosti (kromě bruslí, ty gólmanské sety neobsahují).

Výstroj je již v kabinách Dukly Jihlava. Foto: Lukáš Sáblík