Moc lidí nečekalo, že bychom se dostali takhle vysoko, cítí zadostiučinění Matouš Menšík

15.02.2022 / Tomáš Lysý

Předpoklady odborníků a různých statistiků za počítačem postavili na hlavu a rozcupali na cucky. Jihlavští junioři, kteří byli před sezonou pasováni na sestup, se totiž kolo před koncem základní části zachránili a bylo by tomu tak dříve, nebýt dohrávek. „V týmu panuje dobrá nálada, protože cíl, který jsme si před sezonou vytyčili, jsme dosáhli. Od začátku nadstavby si ale nastavíme další cíl, kterým bude zkusit vybojovat postup do play-off,“ říká nejproduktivnější hráč týmu Matouš Menšík.

Magické dvanácté místo, znamenající jistou záchranu i postup do bojů o play-off, se Dukle nejprve přibližovalo a pak vzdalovalo. Ani na chvíli ale Matouš Menšík nezapochyboval, že by přímá záchrana neměla vyjít. „Na začátku sezony jsme hráli spoustu utkání venku a asi až po třech týdnech nás čekala domácí utkání. Z tohoto ohledu byla první třetina soutěže velmi vydařená a chvíli jsme byli dokonce šestí nebo sedmí,“ poukazuje jihlavský útočník na to, že Dukla měla zkraje velkou sérii venkovních zápasů. „Když jsme pak měli ve druhé třetině soutěže asi šest proher v řadě, nevypadalo to nejlépe. Ale vůbec jsem si nepřipouštěl, že bychom se zase nevytáhli nahoru. Poté nás totiž čekal zase snadnější los, kterým jsme načali vítěznou sérii, jenž nás dostala do první dvanáctky,“ sděluje produktivní forvard.

Matouš Menšík v zakončení proti Plzni, která vyhrála základní část. Foto: Markéta Křížová

Řada fanoušků by po sérii proher nejradši vyhodila všechny trenéry a vyměnila polovinu týmu. Takto ale kolektivní sport v žádném případě nefunguje, jelikož krize prostě potká během sezony každý tým. „V horším období jsme si s trenéry sedli a vše probrali. Začali jsme od základů, měli jsme tvrdší tréninky a cíl vyšel. Před sezonou hodně lidí nečekalo, že bychom se dostali takhle vysoko na desáté místo,“ dodává Matouš Menšík.

Statistiky základní části
Rozpis nadstavby juniorů

Všechno se podle Matouše Menšíka zlomilo západočeským tripem. Dukla sice oba tyto zápasy prohrála, ovšem se vztyčenou hlavou. „Na ledě třetích Varů jsme sice prohráli 1:2, ale utkání bylo výborné. Proti jasně vedoucí Plzni jsme vyhrávali 4:1. I když jsme vedení ztratili, tyto dva zápasy nastavily ráz výher, už jsme se zase prezentovali naší hrou a naší identitou. Začalo se nám dařit, trenér proskládal lajny a ta naše si hodně sedla,“ ohlíží se za produktivní formací ve složení Matouš Menšík (20+33), Patrik Čermák (22+28), Josef Vyvial (18+19). Všichni tři tak dohromady nasbírali 140 bodů ve 38 utkáních! „Z osobního pohledu jsem se základní částí spokojen, bodově se mi dařilo. A to jsem jich ještě mohl mít víc, kdybych nebyl dřevák. Týmu jsem pomohl a když byla krize, tak to nebylo o sbírání bodů, ale abychom se semkli jako tým a pomohli jsme si zblokovanou střelou, vůdcovstvím,“ vypichuje další důležitý bod sezony.

Matouš Menšík v zakončení proti Plzni, která vyhrála základní část. Foto: Markéta Křížová

Nyní jdou junioři do nadstavbové části, kde se čtyřikrát utkají s Mladou Boleslaví, Libercem a Kometou. Dvakrát doma, dvakrát venku. Na cestování jde o dobrou skupinu, jelikož juniory nečekají tripy třeba do Plzně, Karlových Varů, Třince nebo Vítkovic. Ovšem v základní části Dukla prohrála proti těmto týmům všech šest zápasů. „V základní části se nám proti nim nedařilo. Ale jsou to kluci jako my a můžeme je porazit. Oba dva zápasy s Libercem jsme odehráli výborně, jen se musíme vyvarovat chyb, které nás stály body. Je to hratelný soupeř, kterého můžeme porazit. Stejně jako dlouholetého rivala Kometu Brno, proti ní to budou výborné a vyhrocené zápasy. Ale Mladá Boleslav je těžkým a nejnepříjemnějším soupeřem. Prezentují se moderním hokejem, stejně jako jejich A-tým. Ale zkusíme se probojovat do play-off, kde se už může stát cokoliv,“ zakončuje rozhovor osmnáctiletý forvard.

Matouš Menšík po základní části juniorů

Autor videa: Tomáš Lysý