Peter Lichanec stráví zbytek sezony v Olomouci

16.02.2022 / Tomáš Lysý

Hráčský kádr Dukly Jihlava doznává po 15.2.2022 ještě jednu změnu. Původně sice bylo avizováno, že útočník Peter Lichanec se nejpozději k tomuto datu vrátí z Olomouce do Dukly, ale nakonec dohraje sezonu právě na Hané. Jednatel klubu Bedřich Ščerban vysvětluje uvolnění slovenského forvarda do Olomouce nejen složitou situací na příjmové stránce klubu a nízkou návštěvností, ale nově i několikanásobně vyšší cenou za elektrickou energii pro oba stadiony. „V diskuzi jsme vycházeli i z těchto faktů a rozhodli jsme se Petera uvolnit. Bude mít šanci hrát Tipsport extraligu ledního hokeje, Dukla si pomůže ekonomicky a pro zachráněné juniory vytvoříme místo v A-týmu,“ sděluje šéf jihlavského hokeje.

„Peter Lichanec měl nabídku do konce sezony zůstat v Olomouci. Rozhodování bylo těžké. Na jedné straně byla šance pro Petera hrát dál Tipsport extraligu ledního hokeje. Pomůžeme si ekonomicky, vytvoříme prostor pro naše juniory. Na druhé straně přijdeme o hráče. Otázka zněla, co více zohlednit. Čemu při rozhodování přiložit větší váhu,“ sděluje Bedřich Ščerban a ihned dodává další důvody: „Složitější situace na příjmové stránce klubu, nízká návštěvnost a stoupající cena energií – minulý týden přišla první faktura v nových cenách za elektrickou energii – nadále rozevírá ekonomické nůžky. Náklady na elektřinu nám stouply trojnásobně. V diskusi jsme tedy vycházeli z těchto faktů a rozhodli jsme se Petera uvolnit. On bude mít šanci hrát TELH, klub si pomůže ekonomicky a pro zachráněné juniory vytvoříme místo v A–týmu.“

Naopak Vítězslav Brož a Jakub Illéš dohrají sezonu v Dukle. „Víťa, který vypomáhal Olomouci v posledních dvou zápasech, i Kuba, jenž vypomáhal ve Vítkovicích, se do týmu vrací,“ potvrzuje Bedřich Ščerban.

Jak známo, Dukla i Olomouc si nejen v této sezoně vzájemně pomáhali. Za Hanáky hrál vedle Petera Lichance i Lukáš Mareš, Tomáš Čachotský a Vítězslav Brož. Jihlavský dres naopak oblékl (stejně jako v uplynulé sezoně) útočník Joshua James Mácha a nyní v Dukle působí obránci Adam Rutar a Tomáš Valenta.

Po záchraně juniorského týmu v DHL extralize juniorů se naopak otevírá možnost v A-týmu právě pro mladé hráče z juniorky. Prioritu v mládeži má nyní dorost, který pošilhává po medailových pozicích. „Situace v Dukle je po postupu juniorů do nadstavbové části pro play-off příznivá. Na základě toho došlo, dle dřívějších dohod, ke změně preferencí. Velkou šanci na medailové umístění má dorost. Bude tedy nyní mít první volbu při sestavování týmu do zápasu,“ informuje šéf Dukly Jihlava. „A-tým nyní může používat hráče juniorského věku bez omezení. Je to pro ně dobré a je to i zpětná vazba. Zrovna tak mohou být hráči Dukly uvolněni na zápasy v II. Lize,“ uzavírá Bedřich Ščerban.

Kádr Dukly pro závěr sezony 2021/2022

Brankáři: Adam Černý (z dorostu), Ondřej Chaloupek, Filip Maláč (z juniorky), Adam Wolf, Maksim Zhukov
Obránci: Vlastimil Bilčík, Filip Dundáček (operace - konec sezony), Adam Dvořák, Filip Eliáš, Ondřej Kachyňa, Daniel Kowalczyk, Lukáš Mareš, Martin Matějíček (z dorostu), Adam Rutar, Tomáš Valenta, Vojtech Zeleňák
Útočníci: Vítězslav Brož, Richard Cachnín ml., Kevin Coufal (z dorostu), Tomáš Čachotský, Patrik Čermák (z juniorky), Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Filip Helt, Vladislav Houška, Jakub Illéš, Miroslav Juda, Matouš Menšík (z juniorky), Jan Nevšímal (z juniorky), Hynek Peš (z dorostu), Filip Seman, Josef Skořepa, Matěj Zadražil.