Myslel jsem jen na výhru týmu, nikoliv na čisté konto, povídá Filip Maláč

17.02.2022 / Tomáš Lysý

Několikrát již působil v A-týmu jako náhradní brankář, když na střídačce kryl záda svému parťákovi v brance nebo otevíral vrátka. Nyní dostal Filip Maláč první šanci nastoupit od začátku a rozhodně nezklamal. I když na něj nešla žádná velká kadence střel, za stavu 0:0 v 50. minutě chytil únik hostí, čímž podržel svůj tým. A poté zlikvidoval tři samostatné nájezdy soupeře. „Před třemi týdny jsme s juniorkou hráli také proti Havířovu a také zápas dospěl do nájezdů. Tehdy jsem inkasoval jeden gól z pěti nájezdů, nyní žádný ze tří. Ale jednou mi pomohla tyčka,“ povídá skromně talentovaný brankář.

O tom, že poprvé nastoupí v A-týmu, se dozvěděl v úterý ráno od trenéra brankářů Petra Jaroše. A jak Filip Maláč přiznává, začal pociťovat lehkou nervozitu. Radil mu třeba i jeho otec, bývalý extraligový brankář Pavel Maláč. „Nervozita byla. Ale pomohli mi lidi kolem mne, podporovali mne. Táta mi nějaké rady udělil a šlo o takovou tu klasiku – ať si zápas užiju a nejsem nervózní. Ale říkal jsem mu, že nejde nebýt, což věděl,“ usmívá se gólman juniorského věku.

V utkání navíc nečelil žádné velké permanenci, po dvou třetinách proti Havířovu byl stav střel 28:5 pro Duklu. „Je jasné, že tohle není pro brankáře vůbec příjemné. Ale chytal jsem svůj první zápas za A-tým, tak jsem se udržoval v provozní teplotě i díky stresu. Snad jsem to zvládl,“ říká Filip Maláč, jenž klíčový zákrok vytáhl za stavu 49:30 při přesilové hře Jihlavy, kdy jeden z hráčů hostí ujel do úniku. „Ani jsem nad tím nijak nepřemýšlel. Počkal jsem na jeho první pohyb, šel do bekhendu a pak se ještě stáhl zpátky. Jen jsem se natáhl a trefil mne,“ odmítá velkou chválu za svůj zákrok, přitom je pochvala na místě.

Inkasoval až v závěru, kdy se Dukla dvakrát ujala vedení. Nejprve na 1:1 z hole Vlastimila Dostálka, poté šest sekund před koncem a utkání tak dospělo do prodloužení i do nájezdů. „Při prvním gólu na mne Vlasta Dostálek jel sám. Bekhendem mne trefil nad vyrážečku, což je škoda, protože jsem puk trefil špičkou hokejky. Při druhé brance jsem měl zakrytý výhled. Viděl jsem, že hráč jde na střelu, ale když se na ní chystal, tak přede mnou přejeli dva hráči a už jsem nestihl zareagovat. Mrzí mne to, jelikož jsme mohli mít v klidu tři body,“ dodává Filip Maláč, který v nájezdech ze tří pokusů ani jednou neinkasoval. „Před třemi týdny jsme s juniorkou hráli také proti Havířovu a také zápas dospěl do nájezdů. Tehdy jsem inkasoval jeden gól z pěti nájezdů, nyní žádný ze tří. Ale jednou mi pomohla tyčka,“ je opět skromný. Za zmínku stojí, že rozhodující nájezd proměnil Matouš Menšík, jenž byl spolu s „Malagem“ vytažen nahoru do A-týmu z úspěšně zachráněné juniorky. Nyní počítá, že bude opět dostávat příležitost v juniorském týmů, který bude bojovat o play-off.

Filip Maláč po své premiéře v A-týmu

Tisková konference: Viktor Ujčík (Dukla) – Tomáš Potěšil (Havířov)

Autor videí: Tomáš Lysý

Sestřih zápasu: HC Dukla Jihlava – AZ Heimstaden Havířov 3:2 sn.

Autor videa: HZStv1