Útočník Jakub Illéš odchází na vlastní žádost do Vítkovic

27.02.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté se v nadcházejícím play-off, které začnou 10. a 11. března 2022 na domácím ledě, budou muset obejít bez útočníka Jakuba Illéše. Produktivní útočník totiž na vlastní žádost odchází do Vítkovic. Hlavní trenér A-týmu Viktor Ujčík popsal důvody, jak k jeho odchodu došlo a zároveň informoval o stavu některých zraněných hráčů.

„Nadšený samozřejmě nejsem. Bohužel pro nás hrál Kuba v Kolíně za Duklu poslední zápas. Musím podotknout, že ho odehrál skvěle a pomohl nám k vítězství,“ sděluje na úvod rozhovoru hlavní trenér A-týmu Viktor Ujčík.

„Kuba za mnou přišel v pátek 25. února, že o něj mají Vítkovice velký zájem, že mají početnou marodku a že dostane v jejich týmu v extralize velký prostor. Bude hrát i přesilovky a je to pro něj velká šance do budoucna. Řekl jsem mu, že jeho odchod bohužel není možný. Na základě toho, že jsme pustili z ekonomických důvodů Jiřího Fronka a Petera Lichance, tak už nepřipadá v úvahu, abychom pustili i jeho,“ pokračuje hlavní kouč Dukly.

„Bylo na něm vidět, že je hrozně zklamaný a že ho to mrzí. Měli jsme pak trénink, který odjezdil asi jen na padesát procent. Nechal jsem to být, protože jsem si říkal: OK, dobře, kluk je zklamaný... Budu ho posuzovat dle toho, jak bude hrát dále. Po tréninku hned odešel z kabiny a za chvíli mi přišla SMS, že chce za každou cenu odejít. Že je to pro něj možná poslední šance hrát extraligu. Vyjmenoval mi ještě další důvody z minulosti, kdy k extralize měl blízko a nikdy se mu do ní nepodařilo dostat,“ říká Viktor Ujčík. „V tu chvíli jsem si uvědomil, že Kuba už tady u nás hlavou není a jediné jeho myšlenky směřují k Vítkovicím a k extralize. Na základě toho jsem se rozhodl, že mu odchod umožníme. Chceme, aby tady hráli jen kluci, kterým dělá radost hrát za Duklu a chtějí hrát za Duklu. Tím pádem jsem mu zavolal a řekl mu, že je volný. A že ještě potřebuji, aby za nás odehrál utkání v Kolíně a abychom tam měli dostatečný počet hráčů. Ten jsme ale stejně neměli, protože si Tomáš Čachotský přivodil problém na rozbruslení,“ upřesňuje důvody odchodu Jakuba Illéše.

„Takový je hokejový život. Po utkání v Kolíně jsme to řekli klukům v kabině. Popřáli jsme Kubovi v budoucí kariéře hodně štěstí, poděkovali jsme mu za to, jakou práci odvedl pro Duklu, podali jsme si ruku a rozešli se. Na základě mé informace, že nemá smysl, aby tady Kuba dále byl, tak pan Ščerban podstoupil kroky k tomu, aby Vítkovice mohly mít Kubu v nedělním utkání,“ dodává Viktor Ujčík.

Jakub Illéš přišel do Dukly v průběhu sezony 2019/2020 po nevydařeném angažmá ve francouzském Nice, kde v osmnácti zápasech nasbíral 5 bodů (0+5). Za Duklu odehrál celkem 115 utkání, ve kterých nasbíral 81 bodů (40+41).

A jak to nyní vypadá se zraněnými hráči? Připomeňme, že za Duklu momentálně vinou zranění nebo doléčování zranění nehrají obránci Filip Dundáček, Adam Dvořák, Adam Rutar a Tomáš Valenta a útočníci Vítězslav Brož a Tomáš Čachotský. Během utkání na ledě Kolína utrpěl zranění bek Vojtech Zeleňák. „S obránci to nevypadá moc optimisticky. V pondělním utkání tak dostane příležitost ukázat se Marek Chvátal z juniorského týmu. Uzdravil se Adam Dvořák, který je natěšený do zápasu a budeme tak mít k dispozici sedm obránců. Zelí (Vojtech Zeleňák – pozn. aut.) má problém v dolní části těla a v neděli po zápasu podstoupí vyšetření u doktora. Vypadá to, že bude chybět delší dobu. Filip Dundáček měl zranění, u kterého bylo na začátku jasné, že do další části sezony nezasáhne. Jeho rekonvalescence se vyvíjí celkem slušně, ale když má větší zátěž, tak ho to celkem bolí. Dávám mu tak dvacet procent, že by mohl zasáhnout do konce sezony. A Čagymu jsme dali po vzájemné domluvě volno. Protože se blíží play-off a je zbytečné, aby šel do zápasu přes bolest. Ať je radši připravený na vyřazovací část,“ dodává vyčerpávající informace Viktor Ujčík.

„Na návrh hlavního trenéra jsem Kubu uvolnil,“ dodává jednatel Dukly Bedřich Ščerban. „Přihlédl jsem k důvodům, které zmiňuje Viktor. Je nutné doplnit, že tomu už předcházelo jednání mezi kluby, kdy jsem odchod zamítl. Následoval tlak na trenéra ze strany hráče. Plně souhlasím, aby za Duklu hráli hráči, kteří tu chtějí hrát a mají plnou koncentraci a odhodlání k bojům za klub.“