První zápas bude strašně důležitý, říkají Viktor Ujčík a Tomáš Čachotský před play-off

04.03.2022 / Tomáš Lysý

Ve čtvrtek 3. března, tedy týden před startem play-off, proběhla tisková konference před startem vyřazovacích bojů. Zatímco první Litoměřice a druhý Vsetín na soupeře pro čtvrtfinále ještě čekají, Třebíč a Jihlava má jasno. Červenožlutí vyzvou v boji o semifinále tým HC ZUBR Přerov, tedy velice nepříjemný celek s výbornou formou ze závěru sezony. „Čtvrtfinále se hraje na tři vítězné zápasy. Začátek bude strašně důležitý a první zápas prostě budeme chtít vyhrát. Pak uvidíme, co bude dále. Série může být třeba i hodně krátká,“ shodují se trenér Viktor Ujčík se zástupcem kapitána Tomášem Čachotským.

Slovo Bedřicha Ščerbana

Tiskové konference se nezúčastnil jednatel klubu Bedřich Ščerban, který měl pozitivní test na covid-19 a je v karanténě. Základní část tak zhodnotil na dálku následovně: „Tým splnil cíl, umístil se do šestého místa. Byla dohoda, že juniorka bude mít prioritu, přesto jsme si poradili v průběhu sezóny s velkým množstvím zraněných hráčů, aniž bychom zasáhli do našich priorit, tedy juniorského týmu. Po splnění cíle juniorského týmu jsme zapojili naše odchovance do A-týmu, kde si mají možnost vybojovat místo. Čtvrté místo po základní části hodnotím dobře. Co mě mrzí, je nízká návštěvnost. Spolu s nárůstem cen za energie jsou to dva důvody, které nás donutili přijmout opatření, kdy jsme uvolnili dva hráče do jiných klubů. Přesto jsem přesvědčen, že tým má sílu a kvalitu uspět i play-off. Odchody se neprojevily na kvalitě výkonů,“ myslí si jednatel klubu.

Poté již na tiskové konferenci dostali prostor zástupci A-týmu, tedy hlavní trenér Viktor Ujčík a zástupce kapitána Tomáš Čachotský.

Hodnocení základní části

Jihlavští hokejisté skončili základní část na čtvrtém místě s počtem 92 bodů. Tedy stejně jako Třebíč, avšak pro Horáky rozhodl lepší vzájemný zápas. Oba týmy ztratily na druhý Vsetín pouze pět bodů, pouze Litoměřice přesáhly hranici stovky (104 bodů). „Pohybovali jsme se na místech, které jsme si před sezonou předsevzali. Mrzí nás i vzhledem k regionu, že jsme během sezony ani jednou neporazili Třebíč. Sezona byla specifická v množství zraněných hráčů. Prostřídalo se spoustu kluků a nějakou dobu trvalo, než jsme je zapracovali do systému. Čtvrté místo není tak špatné a nyní uvidíme, jaký bude odraz pro play-off,“ hodnotí základní část hlavní trenér Viktor Ujčík a Tomáš Čachotský navazuje: „Viktor už to řekl. Zraněných hráčů jsme měli fakt hodně. Ale mladí kluci, kteří přišli, ukázali, že mohou Duklu v budoucnu táhnout. I z tohoto pohledu byla základní část slušná.“

Lídr jihlavského týmu zakončil základní část s bilancí 35 bodů (9+26) v 31 zápasech. Z bodového hlediska byl lepší pouze Tomáš Havránek. „Spíše bych řešil to, že jsem tolik zápasů neodehrál. Zranění se mi nevyhnula. Chtěl bych ještě přidat, i třeba v příští sezoně,“ hlásí Tomáš Čachotský s otázkou na to, jaké to je, být pořád na čele produktivity. V Dukle má aktuálně odehráno 965 zápasů s bilancí 784 bodů (260+524).

Jihlavští letos neměli žádného uskočeného hráče v kanadském bodování. Naopak se ukázala vyrovnanost týmu, protože pět hráčů dalo více jak 13 branek a osm hokejistů nasbíralo 25 bodů a více. „Vyrovnanost je pro tým do plusu. Když by se nám zranil nějaký klíčový střelec, tak by nebylo až tak těžké se s tím vyrovnávat, když máme produktivitu rozvrženou na více kluků, na více formací. Je to ku prospěchu a síle týmu. Jejich vyrovnanost nám snad pomůže do play-off,“ hlásí Viktor Ujčík.

Cíle pro vyřazovací boje

Předkolo play-off i čtvrtfinále jsou tentokrát ochuzeny o jeden „vítězný zápas navíc“ k postupu do dalších bojů. Předkolo se hraje na dva vítězné zápasy, čtvrtfinále na tři vítězná utkání. To je velký rozdíl. „Chceme vyhrát první zápas a pak se dobře nachystat na druhý. Nevidíme se v semifinále, ve finále. Čtvrtfinále je jen na tři zápasy. Začátek bude strašně důležitý a první zápas budeme chtít vyhrát. A pak uvidíme, co bude dále,“ klade postupné cíle Tomáš Čachotský a v podobném duchu mluví také Viktor Ujčík: „Neřeknu tady něco, co by bylo zavádějící a nesmyslné. Chceme hrát co nejlépe. Chceme, aby naše hra bolela, abychom hráli co nejlépe, aby nás byl plný led a abychom byli nepříjemným soupeřem. Čeká nás Přerov, který z posledních čtrnácti utkání dvanáctkrát vyhrál. Měl v závěru sezony obrovskou sílu a nečeká nás nic jednoduchého. Ale dokázali jsme si v loňském play-off, že pokud tým drží při sobě, věří v sebe a v jeden druhého, kluci si pomohou, podpoří se a hrají obětavě, tak je to cesta k úspěchu. A snad na tyto koleje naskočíme i v letošním play-off.“

Přerov jako soupeř pro čtvrtfinále

Pokud se zeptáte napříč Chance ligou, jakého soupeře by si pro vyřazovací boje prakticky nikdo nepřál, často se Vám dostane odpovědi právě na tým HC ZUBR Přerov. Jde o hodně nepříjemný celek, proti kterému zápasy bolí, navíc hrající velice dobře do obrany. „Je to soupeř, který hraje dobře dozadu, dostává málo gólů a má dobré gólmany. Potvrdilo se to v posledním utkání tady. Těžko se proti němu dostává do nějakých šancí. Mají šikovné útočníky, kteří jsou z brejku schopní dát gól. Musíme dělat co nejméně chyb kolem modrých čar a trošku zjednodušit hru. Dávat více puků do brány. Musíme hrát play-off hokej, dohrávat souboje, každá střídání,“ myslí si Tomáš Čachotský a vzápětí dodává: „Je těžké vybírat si soupeře do play-off. Přerov má v závěru soutěže největší formu, takže to nebude jednoduché. Ale nebudeme se nikoho bát. Je to pro nás výzva. Budeme rádi, když fanoušci přijdou a pomohou nám.“

V prakticky stejném duchu hovoří také Viktor Ujčík, jenž se ještě ohlíží za posledním vzájemným zápasem: „Přehráli nás v osobních soubojích, ale každý zápas je jiný. Měli jsme celkem slušný vstup do zápasu a soupeře podržel gólman. Pak Přerov začal získávat více a více místa, prostoru. Zase nám to ukázalo některé věci, které klukům ukážeme, budeme je chtít přenést do tréninku a co nejlépe se na soupeře nachystat,“ sděluje kouč Dukly. Právě v předešlém mači začala Dukla dobře a rychle vedla 1:0. Soupeř ale záhy vyrovnal a branka Přerova na 2:1 padla v přesilovce po zcela jasně nafilmovaném pádu Daniela Indráka. „Když bych měl zhodnotit jeho výstup, tak se v prvním okamžiku trošku bál, že mu tam Vojto Zeleňák vystrčí zadek. Dostal tělo, chtěl ho obskočit. Sudí to špatně vyhodnotil. Z pohledu hráče tomu rozumím, ale absolutně nerozumím tomu, že za sudím nejede a nepřizná, že se nejednalo o faul. V tomhle má u nás vroubek,“ upozorňuje bývalý vynikající hokejista a trojnásobný mistr světa, který loni s kolegou Karlem Nekvasilem málem dotáhl Duklu zpět do extraligy.

Vzkaz pro fanoušky

„Čtvrtfinále se hraje na tři vítězná utkání. O to více by mělo hrát roli domácí prostředí. Doufáme, že přijdou lidi a uvědomí si, že je potřebujeme. Rozumím, že vládne mezi fanoušky rozčarování, protože jsme tým oslabili před play-off. Byli bychom hrozně rádi, kdyby to pochopili. Když si člověk nevydělá nějaké peníze a nechce se chovat nesmyslně, ale ekonomicky, tak k tomu dojít muselo. Navíc Kuba Illéš prostě vycítil extraligovou šanci a chtěl za každou cenu odejít. Umožnili jsme mu to, zasloužil si to za své výkony a práci. Na druhou stranu my tady nechceme nikoho, kdo tady hrát nechce. Doufám, že lidi přijdou a podpoří nás, protože se hraje na tři vítězná utkání a série může být také třeba hodně krátká. Snad to fanoušci pochopí a přijdou nás podpořit,“ adresuje Viktor Ujčík slova směrem k příznivcům červenožlutých barev.

Zdravotní stav hráčů

„Jsme všichni absolutně zdraví a natěšení,“ usmívá se Ujčík při otázce na tom, v jakém složení Dukla nastoupí do prvního utkání proti Přerovu. „Nemůžete po mne chtít prozradit stav hráčů před play-off. Jsme zdraví a těšíme se, ale kolik nás bude, to uvidíme až na začátku série. Já mám překřížené prsty, takže můžu hrát.“ dodává hlavní trenér opět s úsměvem na závěr tiskové konference.

Tisková konference Dukly Jihlava před play-off 2022

Autor videa: HZStv1