Cíl je jasný – vyhrát soutěž, říká Hynek Peš před startem play-off dorostu

09.03.2022 / Vladimír Šťastný

Jihlavští dorostenci pod vedením trenéra Marka Melenovského odehráli úspěšně základní i nadstavbovou část, nyní mají před sebou osmifinále play-off, ve kterém vyzvou již ve středu 9. března 2022 celek Olomouce. Do bojů na dva vítězné duely vstoupí společně s týmem i Hynek Peš, lídr týmové produktivity. „Cíl máme daný, chceme soutěž vyhrát a taky se o to popereme,“ slibuje mladý útočník.

Šestnáctiletý forward s bujnou blonďatou kšticí na hlavě měl v letošní sezoně doposud velice bohatý program. Ve své věkové kategorii sice odehrál jen přibližně polovinu předepsaných utkání, ale dvacet startů k tomu přidal za juniorský tým Dukly a v nedávné době dostal příležitost zahrát si jeden zápas v seniorském týmu Dukly. A pozor, nutno připočíst ještě pět utkání v reprezentačním výběru U17. Nyní ho však s dorostem čeká play-off. „Na play-off se těším, jelikož je to moje první zkušenost s vyřazovací částí a vlastně celý náš tým to má poprvé. Tak chceme udělat dobrý výkon,“ sděluje odhodlaně Hynek.

Čtěte také: Dorost zahájí play-off sérií s Olomoucí
Statistiky dorostu

Při všech těchto zápasech napříč věkovými kategoriemi byl v letošní sezoně mimořádně aktivní, co se týče vstřelených branek a přidaných asistencí. Samozřejmě nejaktivnější byl ve svém mateřském dorostu, kde v jedenadvaceti zápasech vstřelil dvacet gólů a k tomu přidal ještě třiadvacet asistencí. Skvělá bilance dvou kanadských bodů na zápas! Hynek ovšem nezahálel ani v juniorce, kde ve dvaceti utkáních proti starším protihráčům dvakrát skóroval a připsal si k tomu dalších sedm brankových asistencí. „V juniorce se hrají odlišné zápasy než v dorostu. Je to tam rychlejší, silovější. V jihlavské juniorce se navíc více brání. V dorostu bylo naše umístění vyšší, takže se víc útočilo a hrálo se dopředu,“ popisuje odlišnosti stylu hokeje v juniorce a v dorostu.

A jeden zápas v A-týmu Dukly? Můžeme tvrdit, že držel svůj dorostenecký standard dva body na zápas. Mladičký štírek si totiž v utkání 48. kola proti Benátkám nad Jizerou připsal rovnou dvě asistence. A pokud jsme zmínili pět reprezentačních startů v U17, tak vězte, že i zde se trefil Hynek jednou do černého a přidal k tomu i jednu brankovou přihrávku. „Sezona však není u konce, důležité je nyní play-off. Je pravda, že když jsem hrál za juniorku, tak se podařilo udržet soutěž, což je úspěch. V dorostu jsme v první části uhráli druhé místo a teď vstupujeme vyřazovací části,“ dodává.

Hynek Peš v utkání nadstavbové části proti týmu Mountfieldu HK Foto: Martin Voltr

Pavouk osmifinále play-off určil jako soupeře jihlavským dorostencům tým HC Olomouc. S tím hokejisté z Vysočiny v letošní sezoně vůbec nehráli a neví tudíž, co od Hanáků očekávat. „Určitě nesmíme Olomouc podcenit. Hráli sice nadstavbu ve spodní tabulce, ale tam byli první a jsou na vítězné vlně. Nebude to s nimi určitě vůbec lehké,“ ví Hynek Peš i jeho parťáci v týmu. Nabízí se otázka, zda příprava na rozhodující část sezony pod vedením trenéra Melenovského byla oproti sezoně odlišnější. To však Hynek vyvrací: „Příprava týden před play-off nebyla nijak specifická oproti základní části. Vše jsme dělali stejně, ale řekli jsme si, že před vyřazovací části musíme za základní části udělat tlustou čáru, a že se jedná úplně o jinou soutěž.“ Zbývá jen dodat, jaký to asi cíl si dali jihlavští mladíci do vyřazovacích bojů? „V play-off se chceme dostat co nejdále, bude to ovšem těžké, Cíl však máme daný, chceme soutěž vyhrát a taky s o to popereme,“ zakončil sympatický mladík rozhovor.

Hynek Peš před startem play-off dorostu

Autor videa: Vladimír Šťastný