Čtvrtfinále na tři vítězná utkání bude spravedlivější, říká Marek Melenovský

13.03.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavští dorostenci udělali s Olomoucí krátký proces, vyhráli ve středu i v pátek a po vítězství v sérii 2:0 na zápasy postoupili do čtvrtfinále. Ačkoliv se proti soupeři trápili asi více, než by čekali. „Olomouc opravdu bojovala a ve druhém utkání jsme se pořád nedokázali dostat do zápasu. Vedli jsme 2:1, ale když soupeř rychle otočil, nebylo to z naší strany ideální. Musíme se z toho ponaučit, podívat se na video a některé situace s kluky probrat,“ říká trenér dorostu Marek Melenovský, který se již těší na čtvrtfinále, ze kterého vede postup přes tři vítězství. Dukla narazí na Liberec, přičemž první dva zápasy hraje doma – 16.3. a 17.3.

První utkání jihlavští hokejisté zvládli, ačkoliv na branku dlouho čekali. Nakonec rozhodla poslední minuta druhé části, kdy se Dukla trefila hned dvakrát. „Olomouc byla houževnatým soupeřem, který první zápas do Jihlavy přijel zkusit a my se první dvě třetiny trápili. Nedokázali jsme mít lehké nohy a bylo vidět, že moc chceme. Ale prostě nás to svazovalo. Ke konci druhé třetiny jsme dali dvě branky a do třetí třetiny jsme šli s náskokem 2:0, což pro nás bylo důležité,“ sděluje jihlavský trenér. Nic na prvním bodu v sérii nezměnilo ani snížení Hanáků. „Po gólech to z nás trošku spadlo, začali jsme hrát svůj hokej a i když soupeř snížil na 1:2, tak jsme dali na 3:1 a už jsme si utkání pohlídali. Zápas byl zvládnutý velmi dobře,“ těší Marka Melenovského.

Naopak druhý zápas nebyl ze strany jihlavských dorostenců úplně ideální. Ačkoliv červenožlutí vyhráli 5:3 a zajistili si postup do čtvrtfinále, nemohl být náročný a spravedlivý kouč příliš spokojen. „Druhý zápas se nevyvíjel od začátku podle našich představ a budili jsme dojem zakřiknutého týmu. Olomouc byla na koni a bylo vidět, že když prohrají, tak mají konec sezony. Celým zápasem jsme se protrápili a nebyl z naší strany dobrý,“ sděluje k druhému utkání, nicméně jedno velké pozitivum našel: „Ukázali jsme sílu týmu, v závěru zabrali a otočili výsledek. Ukázala se prostě síla mužstva, že za to kluci dokáží vzít, když je nejhůře.“

Jihlavští hokejisté zvítězili po divokém průběhu zápasu. Však se na něj z pohledu Olomouc – Dukla podívejte – 1:0, 1:2, 3:2, 3:5. Přičemž otočka Dukly z 2:3 na 5:3 přišla v závěrečných pěti minutách zápasu. „Tomu, že postoupíme, se nedalo věřit do poslední chvíle. Zápas byl dost vyrovnaný, nahoru, dolu. Olomouc opravdu bojovala a my jsme pořád se nedokázali do zápasu dostat. Takže to tak zvláštně plynulo. Vedli jsme sice velkou část zápasu 2:1, ale když pak Olomouc otočila zápas, nebylo to z naší strany ideální,“ nelíbila se část utkání odchovanci jihlavského hokeje. Proto bude analýza u videa. „Musíme se z toho ponaučit a koukneme se na video. Trošku si to s kluky probereme, abychom takové chyby netropili a abychom se jich v dalších zápasech vyvarovali,“ říká Marek Melenovský.

Z osmi osmifinálových sérií byly v nejrychlejším čase ukončeny čtyři. Další čtyři jdou do rozhodujícího třetího zápasu. „Když se dívám na výsledky, které probíhají, tak čtyři týmy vyhrály 2:0 a další čtyři týmy mají série vyrovnané na 1:1. Týmy mají kvalitu a může porazit každý každého. Postupu si ceníme. Věděli jsme, že Olomouc nebude jednoduchý soupeř, že kvalitu mají i kvalitního gólmana a že hrají dobrou obranu, což se nám ukázalo a dost nás potrápili,“ oceňuje postup i kvalitu soupeře dvojnásobný mistr české extraligy.

Možní soupeři pro čtvrtfinále play-off extraligy dorostu

Třinec – Hradec Králové
Mladá Boleslav – Sparta
Plzeň – Zlín
Jihlava – Liberec

O tom, jakého bude mít Dukla soupeře, se rozhodne během nedělního odpoledne. Na programu totiž budou zbylé čtyři rozhodující zápasy osmifinálových sérií. Jihlava může vyfasovat vícero soupeřů. Nejpravděpodobněji narazí na Hradec Králové nebo Kometu, ve hře je i Slavie Praha. „V sobotu si dáme volno a v neděli k večeru lehce potrénujeme. Pak už budeme vědět, kdo na nás vyšel. Budeme se snažit co nejlépe připravit a uvidíme, jak čtvrtfinálová série bude probíhat,“ dodává kouč dorostu.

Marek Melenovský se na čtvrtfinálovou sérii, která začne na jihlavském ledě, těší. Už jen kvůli tomu, že postup do semifinále si vybojuje tým, který musí vyhrát tři zápasy, což je novinkou. „Myslím si, že to je spravedlivé. Čím více zápasů je, tím více musí mužstvo ukázat kvalitu, že si postup zaslouží a že je opravdu lepší. Když je série na dvě vítězství, tak není úplně regulérní. Ale na tři vítězství je to více regulérnější a na čtyři úplně. Sérii na tři vítězství beru a na čtyři výhry je úplně ideální,“ dodává na závěr rozhovoru.

Dorost 2022: Marek Melenovský o osmifinále proti Olomouci

Autor videa: Tomáš Lysý