Po přerovském Zubrovi vyzve Dukla v play-off vůbec poprvé i Baník Sokolov

18.03.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté budou mít po premiérové sérii proti Přerovu, kterou zvládli poměrem 3:2 na zápasy, další „poprvé“. Vůbec prvně v historii nastoupí v play-off proti Sokolovu, který teprve před třemi lety postoupil do Chance ligy. Dukla má s týmem HC Baník Sokolov za tu dobu pozitivní bilanci. V sezoně 2019/2020 vyhrála všech šest zápasů, v další sezoně se jednou radoval každý tým a letos byl o jednu výhru úspěšnější Sokolov. Počet získaných bodů hraje pro Duklu (25:8), stejně tak skóre (42:28). Statistiky ale odložme stranou, jsou pouze malou berličkou. Rozhodovat se bude na ledě a vy můžete být u toho. V sérii hrané na čtyři vítězné zápasy začínáme dvakrát doma – v neděli 20.3. a v pondělí 21.3. od 17:30 a veškeré info ke vstupenkám najdete zde.

Sezona 2019/2020

Šest zápasů, na body 18:0 pro Duklu při skóre 29:13

V historicky vůbec prvním vzájemném ročníku, kdy se oba celky potkaly v jedné soutěži, došlo hned šestkrát na vzájemné měření sil. Ačkoliv by Dukla byla nejradši, kdyby tomu tak bylo jen dvakrát. Zatímco se čekalo, že Sokolov jako nováček soutěže bude hrát ve spodních patrech tabulky, u Dukly se boj o předkolo ze spodní nadstavby nečekal. A do vrchní nadstavby Jihlavu nevytáhly ani dvě vítězství proti Sokolovu v základní části. Ve vůbec prvním měření sil se červenožlutí na ledě Sokolova dostali do vedení 4:0, které ale v závěru horko těžko hlídali a nakonec vyhráli jen 5:4. Na tento zápas si dost hráčů určitě ještě pamatuje. V kádru Sokolova stále působí obránci Patrik Kadeřávek, Petr Vodička či Adam Rulík a útočníci Tomáš Vracovský, Jaromír Kverka, Tomáš Rohan. Za Duklu si přestřelku vybaví Lukáš Mareš, Josef Skořepa, Tomáš Čachotský či Tomáš Harkabus. Na opačných stranách barikády než nyní tehdy byli Jan Pohl a Matěj Zadražil. Odveta se Dukle povedla a z 0:1 otočila stav na 4:1. Sokolov sice v 50. minutě srovnal na 4:4 (o všechny góly se zasloužili Vracovský s Kverkou), tak Jihlava přesto vyhrála 6:4. Oba týmy však čekala spodní nadstavba.

Také další čtyři zápasy patřily Dukle. Na ledě soupeře prohrávala opět 0:1, ale otočila stav na 3:1 a v závěru si zkušeně pohlídala výhru 4:2. 44. kolo se Dukle podařilo nejvíce. Jan Brož vychytal všech osmnáct střel soupeře a naopak červenožlutí zatížili konto soupeře hned pěti zásahy - 5:0. A i v posledním vzájemném utkání této sezony na sokolovském ledě byla Dukla produktivní. Kontrolovala prakticky celý zápas a zvítězila 6:2. Šestou výhru ze šesti zápasů přidala Jihlava na domácím ledě slušnou první třetinou, kterou vyhrála 2:0. Ačkoliv hosté jedenáct minut před koncem snížili, v závěru stvrdil jihlavskou výhru 3:1 Tomáš Harkabus.

V prvním vzájemném utkání na jihlavském ledě nastaly gólové hody, Jihlava vyhrála 6:4. Na fotografii se z gólu raduje Tomáš Čachotský, který působí v Jihlavě stále. Jan Pohl je už na opačné straně barikády a Peter Lichanec má letos již po sezoně, jelikož Olomouc, kam zamířil, vypadla v předkole play-off s Vítkovicemi. Foto: Markéta Křížová

Sezona 2020/2021

Dva zápasy, na body 4:2 pro Duklu při skóre 8:5

V dalším ročníku, výrazně ovlivněném pandemií koronaviru, už hrál obránce Jan Pohl za Sokolov a naopak směr Dukla přešel Matěj Zadražil. První vzájemný zápas na sebe nechal čekat jen do pátého kola a Sokolov v něm vůbec poprvé v historii obral Jihlavu o body. Ačkoliv Jihlava vedla v páté minutě díky Tomáši Harkabusovi, Sokolov rychle srovnal a deset minut před koncem se trefil Michal Gut. Přesilovková trefa Daniela Koláře poslala zápas do prodloužení, které rozhodl Tomáš Rohan. Dukla tak prohrála 2:3 pr. Na ledě soupeře si ale Jihlavští otevřeli brankové hody. Ačkoliv po 59 sekundách prohrávali, Tomáš Čachotský za půlminuty srovnal a lídr Dukly nakonec pomohl dalšími dvěma asistencemi k vysokému vítězství 6:2. Červenožlutí se v každé třetině trefili dvakrát.

Obránce Vlastimil Bilčík (vpravo v bílém )a útočník Matěj Zadražil (v bílém na buly) si dobře pamatují loňskou vzájemnou sezonu, ve které měla Dukla nad soupeřem bilanci a na soupeřově ledě zvítězila počtvrté v řadě. Foto: Vladimír Lysý

Sezona 2021/2022

Tři zápasy, na body 3:6 z pohledu Dukly při skóre 5:10

V aktuální sezoně dokázali svěřenci trenérů Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila opět porazit Sokolov na jeho ledě – v prvním vzájemném utkání. Krátce po polovině zápasu se totiž trefil Filip Seman. Ačkoliv Baník ve 46. minutě srovnal Janem Pohlem, Dukle obratem vrátil vedení Vladislav Houška a trefou do prázdné branky pojistil Tomáš Havránek jihlavské tři body za výhru3:1. Na konci listopadu vyhrál Sokolov nad svým soupeřem vůbec poprvé za tři body. Jihlava se snažila zvrátit sérii tří proher v řadě a zejména na konci druhé třetiny měla obrovskou převahu. Góly však nedala a naopak Sokolov zkraje třetí třetiny dvěma trefami uskočil do vítězného finiše, který pojistil trefou do prázdné klece. Jihlava tak padla 2:5. Poté se zasekla i série pěti výher červenožlutých na sokolovském ledě. V předehrávaném utkání 43. kola se totiž do sokolovské branky vrátil jihlavský postrach Jakub Neužil a pochytal všech osmatřicet střel. Rozhodujícím momentem byl gól na 3:0 z poloviny utkání a v závěru při hře bez gólmana upravil ex-jihlavský Jan Pohl porážku Dukly na stav 0:4.

Tomáš Harkabus má proti Sokolovu slušnou střeleckou i bodovou potenci. Pokud opět nějaký gól či asistenci přidá a Maksim Zhukov naváže na výkony ze čtvrtfinále, může jít Dukla do bojů o finále se zdviženou hlavou. Foto: Nela Dittrichová

Statistiky celkem:

HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov
Vzájemné zápasy: 11
Bilance: 8 – 0 – 1 – 2
Body: 25:8
Skóre: 42:28
17:7, 11:5, 14:15 – 0:1
Vyloučení: 54:54
Vyšší tresty: 2:2
Využití: 13:9
V oslabení: 1:2
Počet diváků v Jihlavě: pět zápasů – 3851 (průměr: 770)
Počet diváků v Sokolově: šest zápasů, jeden bez diváků – 3203 (průměr 641)