Semifinále se vrací do Jihlavy. Zvládne Dukla na druhý pokus postoupit do finále?

26.03.2022 / Tomáš Lysý

Tři zápasy semifinále proti týmu HC Baník Sokolov zvládla Dukla vítězně a připravila si tak čtyři finálové mečboly. Ten první ale Sokolovští na svém ledě smazali, když v závěru zápasu ubránili tlak soupeře a trefili prázdnou branku na 4:2. Nyní se ale série stěhuje do CZ LOKO Arény, kde Jihlava v prvních dvou semifinále porazila soupeře v prodloužení. Pokud jihlavští přidají na domácím ledě další výhru, budou se radovat z postupu do finále. A my potřebujeme Vás, fanoušky, abyste nám k tomu pomohli! Pátý zápas startuje v neděli 27.3.2022 od 17:30 hodin a vstupenky jsou dostupné již nyní – na Ticketportalu či na Automatické pokladně. Předprodej startuje také na Infocentru v sobotu od 18 do 20 hodin - více info zde.

Do čtvrtých zápasů semifinálových sérií vstupovaly všechny čtyři celky s odlišnými představami. Vsetín vedl nad Prostějovem už jen 2:1 a chtěl si vybojovat mečboly. Prostějov chtěl naopak srovnat stav série na 2:2. Dukla vyhlížela postup do finále a Sokolov potřeboval odvrátit konec sezony. Je jasné, že se mohly vyplnit pouze dva dílčí cíle. Povedly se Vsetínu a Sokolovu. Valaši totiž přejely Jestřáby díky skvělé první třetině 8:3 a vedou v sérii 3:1. Sokolov získal první výhru v sérii a za stavu 3:1 pro Duklu se série stěhuje opět do Jihlavy. V neděli večer padne odpověď na otázku, zda Chance liga bude znát účastníky finále, jednoho finalistu nebo se série vrátí na led hůře postavených týmů po základní části.

Soupiska Sokolova
Realizační tým Sokolova

Pojďme ale k sérii Jihlava-Sokolov. Oba celky se už nemají moc čím překvapit. V sezoně totiž proti sobě nastoupily již sedmkrát. V základní části měl lepší bilanci Baník, který sice první vzájemný zápas doma prohrál, ale pak dvakrát zvítězil. Během play-off se naopak daří více Jihlavě, která první tři utkání vyhrála a až ve čtvrtém odcházela z ledu se sklopenou hlavou. Celková letošní bilance Dukla – Sokolov je tak 4:3 na zápasy pro Duklu při skóre 22:21.

Při statistickém ohlédnutí na sérii čtyř zápasů semifinále play-off hraje skóre pro Duklu – 17:11, což je dáno hlavně vysokou výhrou 6:0 ve třetím utkání. Jednotlivé třetiny jsou pak poměrem 4:2, 7:4, 4:5 – 2:0. Jihlavský tým má vyšší počet vyloučení – 18:15, ovšem Dukla dokázala využít více přesilovek – 3:2 a jednou se trefila i v oslabení. Svěřenci trenéra Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila také zasypali branku soupeře více střelami – 134:117. Na zblokované střely červenožlutí těsně prohrávají – 29:35, ovšem buly jim jde lépe – 134:114.

Nejproduktivnějším hráčem Dukly a vůbec celého play-off je Filip Seman s bilancí 3+6. Stejný počet bodů má i Tomáš Čachotský, jenž je druhý kvůli menšímu počtu vstřelených branek (2+7). Dukla má ve svém kádru i nejproduktivnějšího beka play-off Daniela Kowalczyka (2+6). Na sokolovské straně vládne produktivitě trio Jaromír Kverka (3+3), Ondřej Jurčík (2+4) a Daniel Přibyl (1+5). Mezi brankáři, jejichž týmy ještě v play-off pokračují, je nejlepší jihlavský fantom Maksim Zhukov s procentuální úspěšností 94,41% a průměrem inkasovaných branek na čísle 1,68. Doplňme ještě čísla sokolovské maskované dvojice - Oldřich Cichoň - 91,02%, 2,76 a Adam Beran 90,53%, 3,09.

Poslední vzájemný zápas

4. semifinále play-off: HC Baník Sokolov – HC Dukla Jihlava 4:2

Branky a nahrávky: 6. Kverka (Pohl, Přibyl), 24. Konečný (Přibyl, Vrhel), 37. Prošek (Rohan, Sloboda), 60. Sloboda (Rohan) – 7. Helt (Harkabus), 52. Čachotský (Skořepa, Valenta). Rozhodčí: Wagner, Jaroš – Štofa, Polonyi. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1091. Střely na branku: 31:36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.

Sokolov: Cichoň – Pohl, Jeřábek, Novák, Klejna, Vodička, Kadeřávek, Rulík – Vrhel, Konečný, Přibyl – Jurčík (A), Hašek, Tomi – Vracovský, Kverka (A), Jandus – Prošek, Rohan (C), Sloboda
Dukla: Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Valenta, Kachyňa, Dvořák, Chvátal – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Harkabus (A), Zadražil, Helt – Seman, Menšík, Brož – Cachnín, Juda, Peš

Jihlavští hokejisté doma zvládli oba dva zápasy semifinálové série proti Sokolovu. Pokud bude platit do třetice, všeho dobrého, budou se před domácím publikem radovat z postupu do finále Chance ligy. Foto: Nela Dittrichová

Semifinále play-off Chance ligy

5. zápasy, neděle 27.3.2022

VHK ROBE Vsetín – LHK Jestřábi Prostějov (17:00), stav série 3:1
HC Dukla Jihlava – HC Baník Sokolov (17:30), stav série 3:1 - vstupenky zde