Dukla se s Kladnem utká v play-off či baráži posedmé během několika let

17.04.2022 / Tomáš Lysý

Rytíři Kladno a HC Dukla Jihlava. Dva velmi úspěšné hokejové celky se skvělou základnou fanoušků, kteří jistě patří mezi výkladní skříň českého hokeje. A také dva týmy, jenž se v posledních letech pohybují hlavně ve druhé nejvyšší soutěži, byť zcela jistě patří mezi tuzemskou smetánku. Rytíři i Dukla mají v posledních letech hodně společného – slavné postupy i bolestné sestupy zpět. Od sezony 2014/2015 se oba celky potkali hned čtyřikrát v play-off a jednou v baráži. Nyní následuje šesté dostaveníčko za posledních osm let a k tomu můžeme připočíst ještě finále první ligy 2003. Pojďme se nejen za těmito sériemi a baráží ohlednout!

Sezona 2002/2003

Dva zápasy v základní části, na body 0:6, v play-off 1:3 na zápasy z pohledu Dukly při skóre 15:27

V základní části se oba celky utkali dvakrát, když nejprve Jihlava padla na ledě Kladna 3:6 a odveta jí nevyšla už vůbec, doma prohrála 2:7.

Oba celky se poté utkaly až ve finále play-off, jehož vítěz šel přímo do baráže o extraligu. První zápas před 4574 diváky ovládlo Kladno a Jihlava věděla, že musí zabrat - 2:4. Ve druhém utkání byl vyprodaný stadion, vyjma jihlavských fanoušků, hodně překvapený. Dukla totiž vedla ve dvanácté minutě již 2:0 a ve třetí třetině 3:2. Nakonec ale Kladno vyrovnalo a Jihlavští padli 3:4 na nájezdy. Ve třetím utkání nedala Dukla na svém ledě soupeři šanci a vyhrála před 7120 diváky jasně 4:1. Následně ale Kladno nedovolilo návrat série zpět do svého hájemství. V polovině třetí třetiny vedlo již 0:3 a ačkoliv Marian Morava vykřesal svému týmu naději, hosté nakonec vstřelili další dvě branky a Dukla padla 1:5. Kladno tak postoupilo do baráže, ve které přehrálo Havířov a vrátilo se zpět do extraligy.

Zatímco jihlavští hráči se po čtvrtém utkání loučili se svými fanoušky, kterých si našlo cestu na zápas téměř sedm tisíc, Kladenští jásali se svými příznivci z postupu do baráže. Foto: archiv Jihlavských listů.

Sezona 2004/2005

Čtyři zápasy v základní části, na body 4:7 z pohledu Dukly při skóre 11:11

Kdo by v tu dobu ještě tušil, že za sedmnáct let později by si tyto zápasy mohly pamatovat současný lídr Dukly Tomáš Čachotský a kladenská ikona Jaromír Jágr. Ale je to tak. V prvním utkání Dukla zlomila sérii sedmi porážek v řadě a vyhrála před napěchovaným stadionem jasně 5:0. Za čtyři dny později v dohrávaném utkání druhého kola ale Dukla padla na kladenském ledě jasně 0:3. Také druhý zápas v Kladně Dukle nevyšel a odvezla si porážku o jednu branku menší - 2:4. Doma pak, v nadlouho posledním vzájemném utkání obou celků, přišla remíza 4:4 v prodloužení.

V prvním vzájemném utkání sezony překvapila Dukla svého soka výhrou 5:0, když Jaromíra Jágra před zaplněným stadionem dokázal uhlídat obránce Jan Šmarda. Foto: Archiv Dukly Jihlava

Sezona 2014/2015

Čtyři zápasy v základní části, na body 6:6, v play-off 4:3 na zápasy z pohledu Dukly při skóre 32:28

Pokud budeme počítat všechny zápasy, v tomto ročníku se oba týmy potkaly hned třináctkrát! Dvakrát v přátelských zápasech (Dukla vyhrála 6:4 a 3:1), čtyřikrát v základní části a čtvrtfinále rozhodla až sedmá bitva. Ale nepředbíhejme. V prvním měření sil zvítězila Dukla doma 3:1. Jelikož Kladenští modernizovali svůj stadion, také další zápas se hrál v Jihlavě, tentokrát pro domácí s horším koncem - 1:2. Třetí vzájemné utkání se hrálo již na zrekonstruovaném stadionu, kde oba celky nastoupily v retro dresech. Dukle štěstí nepřinesly a prohrála 0:4. Ale poté i Dukla předvedla, že umí na ledě soupeře vyhrát a vezla si domů výhru 4:2.

Po finiši základní části patřila Dukle čtvrtá pozice, Kladnu pátá. Oba celky se tak potkaly již ve čtvrtfinále, kde Jihlava uťala kladenský sen o rychlém návratu do extraligy. Drama prvního zápasu rozhodl samostatný nájezd Tomáše Čachotského - 4:3 po sn. Ve druhém utkání Rytíři sice třikrát vedli, ale Dukla třikrát srovnala stav a ve třetí části nasázela soupeři pět branek. Vyhrála tak vysoko 8:3. Rytíři ale dokázali rychle otočit sérii. V prvním utkání na ledě Kladna sice Dukla vyrovnala z 1:3 na 3:3, ale ve 48. minutě rozhodl Petr Tenkrát o její porážce 3:4. O den později byla Dukla blízko k vítězství, ovšem Kladno pět minut před koncem srovnalo na 2:2 a červenožlutí vzápětí padli v prodloužení 2:3 pr. Pátý zápas se stal také kořistí Kladna. Dukla sice vedla Richardem Divišem 1:0, ale nakonec prohrála 1:2 po prodloužení a musela tak vyhrát, chtěla-li odvrátit konec sezony. To se jí povedlo. I když v polovině zápasu prohrávala již 0:2, nakonec díky trefám Malce, Harkabuse a Melenovského vyhrála 3:2. Rozhodující zápas tak přišel na jihlavském poli a se šťastným koncem pro Duklu, která otočila z 0:1 na 3:1 a nakonec si i přes vyhrocený závěr pohlídala postup do semifinále - 3:2.

Petr Šidlík bezprostředně po závěrečném hvizdu přispěchal ke gólmanovi Lukáši Sáblíkovi a nechal naplno vytrysknout gejzír štěstí z vítězné rozhodující bitvy. Foto: Tomáš Buksa

Sezona 2015/2016

Čtyři zápasy základní části, na body 3:9 z pohledu Dukly při skóre 9:14

Také v sezoně 2015/2016 se zdálo, že se oba celky potkají v play-off. Směřovalo k tomu, jelikož Kladno vyhrálo základní část a Dukla skončila druhá, ale nakonec lídra dlouhodobé části překvapivě vyřadilo Ústí nad Labem a Jihlava nakonec prošla do baráže. V základní části se radovalo třikrát Kladno. Dukla na jeho ledě nejprve padla 1:3, aby si s Rytíři doma poradila výsledkem 4:2. Ve dvou dalších zápasech už byli lepší Rytíři. Z Kladna si Dukla odvezla jednoznačnou porážku 2:5 a doma inkasovala jen o gól méně - 2:4.

V sezoně 2015/2016 zažila Dukla v základní části pouze jednu radost ve vzájemných soubojích proti Kladnu, ale zajíci se počítali až po honu a v celém kontextu sezony došla Jihlava až do baráže. Foto: Josef Plechatý

Sezona 2016/2017

Čtyři zápasy v základní části, na body 3:9, v play-off 4:3 na zápasy z pohledu Dukly při skóre 21:22

Základní část se sice jihlavským hokejistům proti Kladnu nevyvedla, ale jak se říká: konec dobrý, všechno dobré. První zápas v sezoně rozhodli Kladenští v posledních šesti minutách, kdy dali dvě branky a Dukla tak padla 1:3. Lépe nebylo červenožlutým ani na ledě soupeře, kde kvůli brance v 51. minutě zapsali těsnou porážku 1:2. Na třetí pokus už Dukla svého soupeře zdolala, v závěru o výhře 4:3 rozhodla přesná teč Tomáše Čachotského střely Jiřího Říhy. Na konec základní části padla Dukla 2:5 i kvůli tomu, že mariášem vyloučení sudího Wagnera dohrávala na pět beků.

Oba týmy pak ve čtvrtfinále udržely své pozice a rozdaly si to v semifinále play-off o postup do baráže. První dva zápasy doma ovládla Dukla. Nejprve díky trefě Radka Hubáčka vyhrála 1:0 a poté nedala svému sokovi šanci, zvítězila totiž 4:1. Třetí utkání sice ovládlo Kladno a Dukla padla až v prodloužení i kvůli hattricku Matěje Pekra 2:3 v prodloužení, ale další zápas už červenožlutí v prodloužení zvládli a po výhře 4:3 v prodloužení zapsali tři mečboly. První doma nevyužili a před pětitisícovou návštěvou neudrželi vedení, jelikož prohráli 1:2. Také šestý zápas byl hodně těsný, jelikož Dukla dvakrát srovnala kladenské vedení. Na trefu Jakuba Strnada z 51. minuty ale odpověď nenašla - 1:2. Rozhodnout tak musel sedmý zápas, kdy Dukla udeřila v největší zbrani Kladna – v přesilových hrách. Kladenský odchovanec hrající za Jihlavu, Richard Diviš, po souhře s Filipem Semanem dal již ve 12. minutě jediný gól zápasu a červenožlutí tak po výhře 1:0 postoupili do baráže, kterou zvládli úspěšně a po dvanácti letech se vrátili do extraligy.

Rozhodující sedmý zápas vyhrála Dukla 1:0, když se trefil Richard Diviš, shodou okolností odchovanec kladenského hokeje. Foto: Tomáš Buksa

Sezona 2017/2018

Čtyři zápasy baráže, na body 6:6 při skóre 7:6 z pohledu Dukly

Jihlavští hokejisté sice odehráli základní část Tipsport extraligy ledního hokeje hodně sympaticky, ale skončili na 13. místě (taktéž po play-out) a museli jít do baráže. Začali jí skvěle, když v prvním utkání porazili Kladno i díky hattricku Petra Straky 4:0. Jenže v pátém utkání baráže na ledě Kladna padli 1:3 a poprvé v baráži nebodovali. Do svízelnější situace se červenožlutí dostali ještě o pár dní později po domácí prohře s Rytíři 0:2. Oba týmy se naposled setkaly v 11. kole, kdy Dukla díky Richardu Divišovi připravila Kladno o postupové naděje a sama živila po výhře 2:1 možnost udržení. Jenže v souběžně hraném utkání Karlovy Vary – Litvínov se zrodila po šedesát minutách bezbranková „šaškárna“, která pomohla Varům k postupu do Extraligy a bod v prodloužení pro Litvínov nakonec v konečném účtování pomohl Vervě k záchraně na úkor Jihlavy.

Dukla Jihlava a Kladno se spolu utkaly v prvním, pátém, sedmém a jedenáctém kole baráže. Právě tyto týmy v prolínací soutěži obsadily pozice mimo oprávnění účasti v Tipsport extralize. Foto: Markéta Křížová

Sezona 2018/2019

Čtyři zápasy v základní části, na body 10:2, v play-off 1:4 na zápasy z pohledu Dukly při skóre 25:28

Opak sezony 2016/2017. Základní část totiž vyšla Dukle na jedničku. Na ledě Kladna nejprve vyhrála 3:2 na nájezdy i díky rozhodujícímu nájezdu Matěje Pekra. Doma pak proti Kladnu ubojovali svěřenci trenérů Vlka a Zemana vítězství 2:1. Také třetí vzájemný zápas dopadl lépe pro Duklu, která z rytířského hájemství dovezla vysokou výhru 5:2. V posledním utkání základní části, plném zvratů, ubojovala Jihlava výhru 5:4 na nájezdy i díky Tomáši Čachotskému.

V play-off už ale hráli prim Kladenští. O osudu semifinálové série napověděl hned první zápas, který Dukla doma prohrála 1:4. Následovalo domácí pochlapení a výhra červenožlutých barev 3:1. Doma ale Kladno nenechalo soupeře čichnout. Nejprve Jihlava padla 1:5 a poté díky velké nedisciplinovanosti na přelomu druhé a třetí třetiny ztratila vedení a prohrála 5:3. Jihlava tak věděla, že k postupu musí otočit nepříznivý stav 1:3 na zápasy. Nezadařilo se a Kladno využilo hned první mečbol. Jihlava tak padla 2:4 a sezona pro ní skončila v semifinále, zatímco Kladno úspěšně zvládlo baráž.

Sezona 2020/2021

Dva zápasy v základní části, na body 2:4, v play-off 3:4 na zápasy z pohledu Dukly při skóre 25:30

Uplynulý soutěžní ročník si řada fanoušků jistě živě pamatuje. Vinou covidu-19 se v základní části oba týmy potkaly pouze dvakrát. Na Kladně se odehrála gólová přestřelka, ve které Dukla ztratila vedení 2:0 a 3:1 a padla výsledkem 5:7. Také na domácím ledě málem Jihlavští ztratili všechny tři body. Po dvou třetinách vedli již 3:0, ale nakonec byli rádi, že zápas skončil v základní hrací době 3:3. Na nájezdy již byla lepší Dukla - 4:3 po sn.

Kladno i Dukla poté došli až do finále play-off. V prvním utkání se Dukle dvakrát podařilo vyrovnat a na začátku prodloužení jí vystřelil první bod v sérii Peter Lichanec 4:3 po prodloužení. Druhý zápas odehrála Jihlava ještě lépe a výhrou 4:1 šla do trháku v sérii. Jenže první zápas doma se jí nepodařil. Ačkoliv Jihlavští rychle vedli 1:0, nakonec se před soupeřem museli sklonit a prohráli 2:5. Čtvrtý zápas byl vyrovnanější. Dukla od 45. minuty prohrávala, ale šestnáct sekund před sirénou srovnal Jiří Fronk. O osudu zápasu rozhodl sporný moment prodloužení, kdy sudí přehlédli dva kladenské fauly během pár sekund a z protiútoku se trefil Adam Kubík. Jihlava prohrála 1:2 po prodloužení a série byla srovnána.

Dukla se ještě jednou ujala vedení v sérii, když při pátém utkání předvedla na ledě soupeře srdnatý výkon podpořený fantastickým Maksimem Zhukovem. Červenožlutí vyhráli 2:1 a slavili dva mečboly. Ani jeden však nevyužili. Doma vedli v šestém zápasu 1:0, ale Kladno i díky smolnému odrazu puku od hokejky ležící za brankou srovnalo a červenožlutí poté inkasovali ještě další dvě branky - 1:3. V rozhodujícím sedmém utkání nevyšel Jihlavě začátek zápasu. V devatenácté minutě prohrávala již 0:4. Svěřenci trenérů Ujčíka a Nekvasila se ale nevzdali, snížili na 2:4 a kdo ví, jak by zápas dopadl, kdyby Matěj Pekr místo tyčky snížil na 3:4. Nestalo se a Jihlava tak po porážce 2:5 musela sledovat radost Kladenských.

Vsetínští hokejisté měli z loňské sezony na Maksima Zhukova velmi nepříjemné vzpomínky, které letos opět vzplály. Také Kladno na tom bylo loni podobně a ruský gólman je naprosto deptal. Právě týmovost a vynikající brankář jsou největší zbraně Dukly pro nadcházející baráž. Foto: Michal Boček / Jihlavské listy

Sezona 2021/2022

Dva zápasy v baráži, 0:2 na zápasy z pohledu Dukly při skóre 5:10

Statistiky celkem

HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno
Vzájemné zápasy: 61 (od sezony 2002/2003)
Bilance: 20 – 6 – 1 – 5 – 29
Na body: 34:49; série play-off 2:3 (na zápasy 14:19)
Skóre: 157:182
Po třetinách: 55:51, 49:67, 47:59 – 2:4 – 4:1
Vyloučení: 357:359
Vyšší tresty: 17:25
Využití: 43:56
V oslabení: 4:10
Průměrná návštěvnost v Jihlavě: 4166 diváků
Průměrná návštěvnost v Kladně: 3838 diváků