Dukla bude před parádní diváckou kulisou usilovat o srovnání série

20.04.2022 / Tomáš Lysý

První dva barážové zápasy proti Kladnu na chomutovském ledě jsou minulostí. Dukla je sice dvakrát prohrála, i když pokaždé vedla, nyní se ale na její stranu přesouvá opravdová výhoda domácího prostředí. Třetí zápas je na programu ve čtvrtek 21. dubna 2022 a druhý o den později, oba ve shodný čas od 17:30 hodin v CZ LOKO Aréně. Celý A-tým Dukly věří, že vy, fanoušci, budete v ochozech naším pomyslným dalším hráčem na ledě! Tak se přijďte po čtyřech letech podívat na extraligovou soutěž. Veškeré informace k předprodeji a prodeji vstupenek najdete zde.

Vyrovnané bitvy se smutným koncem pro Jihlavu. Hráči v červenožlutých dresech, kteří se stali mistrem ligy, si vyzkoušeli, že se s Kladnem dá hrát vyrovnaná partie. V prvním utkání by se dalo najít několik důležitých momentů. Ty nejdůležitější? Na konci druhé třetiny, při jihlavském vedení 3:2, nevyužila Dukla velkou šanci v přesilovce a poté v oslabení inkasovala na 3:3. Pět minut před koncem, za stavu 4:4, šla naopak do oslabení a Kladno trefilo vítěznou branku. Druhý zápas? Po první třetině vedla Jihlava 1:0, byť za zády Maksima Zhukova zvonily tyčky. Ve druhé části Rytíři otočili stav na 2:1. V závěru třetiny měla Dukla minimálně dvě velké šance, jenže i kvůli tyči je nevyužila a Kladno ve třetí části opět udeřilo při vlastním oslabení. I proto je stav série pro Jihlavské nepříznivý 0:2.

Soupiska Kladna
Realizační tým Kladna

Hlavním rozdílem jsou tzv. speciální formace. Právě hra v oslabení a při přesilových hrách je důležitým momentem, který v baráži rozhoduje zápasy. Statistiky jsou v tomto neúprosné. Hned sedm z deseti branek Kladna padlo při nerovnovážném počtu hráčů na ledě. Rytíři využili tři přesilové hry z pěti a dokonce dvakrát se prosadili ve vlastním oslabení. K tomu připočtěme dvě trefy do prázdné klece. Při hře pět na pět tak dalo Kladno tři branky. Dukla naopak při hře v rovnovážném počtu hráčů vstřelila již pět gólů, ale nevyužila ani jednu z pěti přesilovek. Z play-off Chance ligy si naopak červenožlutí přenesli obětavost, za dva zápasy vedou na počet zblokovaných střel 31:16. Další statistiky jsou vyrovnané. Na hity Dukla prohrává těsně 15:16, podobné to je i s Radegast indexem – 34:42.

Nejproduktivnějšími hráči baráže jsou po dvou zápasech v Chomutově útočníci Rytířů Adam Kubík (3+1) a Nicolas Hlava (2+2), který už snad zapomněl na to, že je nedůstojné při veřejných videích z kabiny urážet tým soupeře. V jihlavském kádru pouze o bod zaostává Tomáš Havránek (2+1). Mezi obránci vládne velmi nadaný, avšak povahou leckdy nevypočitatelný, Kanaďan Jake Dotchin (1+2), který před angažmá v Kladně celou sezonu nehrál hokej. Za Duklu má z obránců bilanci 0+2 Filip Dundáček a Ondřej Kachyňa. A statistika vhazování? Ze všech hráčů, kteří chodí na buly nejčastěji, má skvělou bilanci jihlavský forvard Matěj Zadražil - 63,89%. U Kladna nepřekvapí, že nejlépe je na tom Tomáš Plekanec s téměř 53%.

Poslední vzájemný zápas

2. zápas baráže 2022: Rytíři Kladno – HC Dukla Jihlava 4:1

Branky a nahrávky: 25. Babka, 26. Kubík (Baránek), 47. Filip (Wood), 59. Dotchin (Hlava) – 4. Čermák. Rozhodčí: Hradil, Veselý – Lučan, Kis. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 200. Střely na branku: 29:34 (8:11, 14:10, 7:13). Zblokované střely: 14:7. Hity: 4:5. Vhazování: 24:39. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

Kladno: Bow – Arzamascev, Dotchin, Wood, Ticháček, Baránek, Kehar – Hlava, Plekanec, Kubík – Melka, Zikmund, Pytlík – Beran, Indrák, Jágr – Machala, Filip, Babka
Dukla: Zhukov – Mareš, Bilčík, Dundáček, Kachyňa, Eliáš, Kowalczyk, Valenta – Havránek, Skořepa, Čachotský – Helt, Zadražil, Harkabus – Brož, Menšík, Seman – Čermák, Juda, Cachnín

Dá se očekávat, že na oba dva zápasy Dukla – Kladno budou ochozy CZ LOKO Arény zaplněné a mohla by padnout nejvyšší návštěva za poslední tři roky ze 16. března 2019. V tento den, ve druhém semifinále play-off Chance ligy, porazila Jihlava Rytíře 3:1 a třetí branku zaznamenal současný kapitán týmu Josef Skořepa. Den předem byla návštěva ještě vyšší – 6349 diváků – ta však překonána zcela jistě nebude. Maximální kapacita jihlavského stadionu je totiž 6100 diváků. Foto: Markéta Křížová

Baráž o extraligu

3. ZÁPAS, ČTVRTEK 21.4.2022

HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (17:30) - vstupenky zde

4. ZÁPAS, PÁTEK 22.4.2022

HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno (17:30) - vstupenky zde