Změny v kádru: přichází Adam Beran a Otakar Šik, pokračuje Vlastimil Bilčík. Končí několik hráčů

02.05.2022 / Tomáš Lysý

Se začátkem přestupního období zveřejňuje Dukla první nová jména v kádru. Ke gólmanům Adamu Černému, Filipu Maláčovi a Adamu Wolfovi přibude Adam Beran, který byl v uplynulé sezoně naším semifinálovým soupeřem v Sokolově. S Baníkem má velkou zkušenost i nová útočná posila Otakar Šik, jenž sezonu dohrával v Kometě Brno. Velkou radost mezi fanoušky jistě vzbudila zpráva, že Vlastimil Bilčík podepsal smlouvu na další dva roky.
Do svých klubů se vrací Ondřej Kachyňa, Adam Rutar, Tomáš Valenta a Filip Helt. V klubu končí Patrik Čermák, Filip Eliáš, Jiří Fronk, Matěj Zadražil a Vojtech Zeleňák.

Adam Beran

Po odchodu Maksima Zhukova do Vsetína doplňuje Dukla brankářský kádr a hned tři gólmani se budou jmenovat Adamové. K Adamu Wolfovi a Adamu Černému (junioři Dukly) a Filipu Maláčovi přichází Adam Beran, jenž v uplynulé sezoně chytal v Sokolově. Dvaadvacetiletý brankář se podílel na tom, že Baník dosáhl historického úspěchu v podobě postupu do semifinále; odchytal za něj 17 zápasů včetně čtyř v play-off. V uplynulé sezoně také nastoupil třikrát za Vsetín. Odchovanec Třemošné předtím působil v mládeži Karlových Varů a Plzni, dospělý hokej si nejprve vyzkoušel ve druholigových Klatovech. Před Sokolovem byl dva roky v Litoměřicích. Doposud odehrál v Chance lize 57 utkání a vychytal tři čistá konta.

Adam Beran na eliteprospects.com

Adam Beran hájí branku Sokolova před Tomášem Čachotským během třetího semifinálového zápasu play-off Chance ligy 2022. Foto: Nela Dittrichová

Otakar Šik

Odchovanec karlovarského hokeje si v sezoně 2018/2019 vyzkoušel dospělý hokej v extraligové Energii a prvoligových Litoměřicích. O rok později se k těmto týmům přidal ještě Sokolov. Nyní dvaadvacetiletý útočník a bratr sokolovského trenéra Vojtěcha Šika prošel i reprezentací U-17, U-18, U-19 a juniorským kádrem, se kterým si zahrál na mistrovství světa. V ročníku 2020/2021 si opět zkusil pár zápasů v Karlových Varech a opět se střelecky prosadil, hlavně však bodově táhl Sokolov (24 bodů, 9+15 ve 29 utkáních). V uplynulé sezoně hrál za Energii, Přerov, Sokolov (22 zápasů, 7+12) a sezonu dokončil v Kometě Brno, kde odehrál 26 utkání (2+2).

„Otakar je mladý hráč, u něhož věříme, že svým bruslivým stylem se skvěle hodí do hokeje, který trenér Viktor Ujčík chce hrát. Otakar prošel mládežnickými reprezentace včetně mistrovství světa do 20 let, potenciál v sobě má velký. Minulou sezonu dohrál v brněnské Kometě, kde se rozhodně neztratil," říká sportovní manažer Dukly Tomáš Vrábel.

Otakar Šik na eliteprospects.com

Otakar Šik v minulosti dokázal, že patří k velmi šikovným útočníkům a dokáže sbírat spoustu kanadských bodů. V Jihlavě by se určitě nikdo nezlobil, kdyby navázal na podařená angažmá ze Sokolova. Foto: Nela Dittrichová

Vlastimil Bilčík

Zarputilec a buldok, kterého by chtěl mít každý trenér v týmu. Přesně tahle charakteristika na Vlastimila Bilčíka sedí, proto Dukla neváhala a podepsala s ním smlouvu na další dva roky. S Jihlavou během čtyř sezon vždy bojoval o postup do extraligy – v baráží 2016, 2017, 2022 a finále Chance ligy 2021. Jednou byl úspěšný a třeba druhý úspěch přidá v sezoně 2022/2023. Za Duklu odehrál již 218 zápasů s bilancí 40 bodů (7+33) a nespočtu zblokovaných střel.

Vlastimil Bilčík získal s Duklou dva tituly mistra Chance ligy a čtyřikrát bojoval s červenožlutým týmem o účast v Tipsport extralize ledního hokeje. Jihlava na tvrdého a nesmlouvavého obránce uplatnila opci. Foto: Nela Dittrichová

Aktuální soupiska HC Dukly Jihlava

Brankáři: Adam Beran, Adam Černý, Filip Maláč, Adam Wolf
Obránci: Vlastimil Bilčík, Filip Dundáček, Marek Chvátal, Daniel Kowalczyk, Martin Matějíček
Útočníci: Richard Cachnín, Tomáš Čachotský, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Hynek Peš, Filip Seman, Josef Skořepa, Otakar Šik

Odchody z kádru

Patrik Čermák - devatenáctiletý odchovanec jihlavského hokeje nastoupil za A-tým poprvé v sezoně 2019/2020. Spolu s Matoušem Menšíkem se v uplynulé sezoně výrazně podílel na záchraně juniorského týmu v extralize (51 bodů, 23+28 v 39 utkáních). Po splnění tohoto cíle nastupoval v A-týmu, za který letos odehrál 24 utkání (2+2). Celkem za Duklu nastoupil do 47 zápasů, ve kterých získal osm bodů (4+4).

Filip Eliáš - během prvního barážového utkání v Kladně odehrál svůj stý zápas za Duklu, to vše ve dvou sezonách. Ačkoliv neměl tak velký čas na ledě, dokázal v základní části získat 12 bodů (6+6), po gólu přidal v play-off a v baráži. Za Duklu odehrál celkem 104 utkání, ve kterých tento poctivý a pracovitý zadák desetkrát skóroval a jedenácti asistencemi se na brance podílel.

Jiří Fronk - produktivní a technický útočník zůstává v Litvínově. Extraligový tým si okusil již loni a v osmi zápasech mířil třikrát přesně. Letos začal sezonu v Dukle, kde získal 23 bodů ve 29 utkáních (11+12). Poté při velké marodce vypomohl Litvínovu, načež se oba kluby dohodly, že zůstane v Litvínově minimálně do konce sezony. Nyní je jasné, že se „Fronky“ do Jihlavy nevrátí a zůstane v extralize. Za Duklu nasbíral výborných 106 bodů (55+51) ve 137 zápasech.

Filip Helt - návrat do mateřského klubu. Rychlonohý útočník přišel do Jihlavy před sezonou z Litvínova, kam se nyní vrací. Během základní části i velkém finále udivoval dobrým pohybem a rychlostí, postupem času se i výrazně střelecky probudil. V 58 utkáních se trefil patnáctkrát a na osmnáct branek nahrál.

Ondřej Kachyňa - návrat do mateřského klubu. Během sezony přišel z Kolína výměnou za Jána Nika a v Jihlavě výrazně ožil. Dobře si vedl již během základní části (8 bodů, 2+6 ve 25 utkáních) a následně jeho forma gradovala. K titulu mistrů Chance ligy pomohl pěti body (3+2) a tři asistence zapsal i během baráže o Tipsport extraligu ledního hokeje. Nyní se vrací do mateřských Českých Budějovic.

Adam Rutar - návrat do mateřského klubu. Dvacetiletý obránce přišel během sezony z Olomouce a na trenéry udělal velmi dobrý dojem. Celou sezonu ho provázely zdravotní komplikace a nejinak tomu bylo i v Dukle. Zapsal za ní pouze deset utkání (0+2) a pokud by ho na konci února v utkání proti Přerovu nezastavilo zranění, jistě by nastoupil do více zápasů.

Tomáš Valenta - návrat do mateřského klubu. Na trase Olomouc – Jihlava je častý hráčský pohyb, oba týmy dlouhodobě spolupracují, avšak bez farmářské vize. Jedním z hráčů Olomouce, jenž se letos objevil i v Dukle, byl Tomáš Valenta. Během svého působení v Jihlavě se střelecky neprosadil, v jednatřiceti zápasech získal šest bodů za asistence.

Matěj Zadražil - v Jihlavě hrál již během sezony 2014/2015 po tom, co juniorka Karlových Varů byla nucena skončit v ruské MHL. Zpět do červenožlutých barev se vrátil před sezonou 2020/2021. Letos se postupem času rozehrával, nakonec sezonu završil ziskem 28 bodů (z toho 1+1 v baráži). Za Duklu nastoupil k celkem 106 utkáním a získal v nich 58 bodů (17+41).

Vojtech Zeleňák - do Jihlavy přišel v průběhu sezony po tom, co klub Bratislava Capitals vinou tragických okolností ukončil sezonu. Mohutný zadák okusil pouze základní část, během 23 utkání vstřelil jednu branku a na další čtyři nahrál. V utkání na ledě Kolína si přivodil zranění a od té doby do konce sezony již nenastoupil.

HC Dukla Jihlava děkuje všem hráčům za odvedené služby a přeje jim hodně štěstí v další kariéře i v osobním životě.