Tomáš Dzurik se ohlíží za sezonou mladších žáků C

18.05.2022 / Jaroslav Wollmann

Sedmáci pod vedením trenéra Tomáše Dzurika skončili v základní části na druhém místě, když získali 20 bodů. V nadstavbě poté obsadili třetí místo za Libercem a Hradcem Králové. A právě lodivod mladších žáků C se ohlíží za nedávno skončenou sezonou 2021/22.

Jak byste zhodnotil sezonu?
Jednoznačně velice pozitivně. Za prvé, díky vedení mládeže, mohli kluci od 25. 1. 2021 být na ledě celou dobu do konce školního roku a ty stopnuté cca dva a půl měsíce z podzimu i zimy skrze lockdowny se tudíž podařilo dohnat či spíše "předehnat" - kluci nakonec paradoxně byli více času na ledě než v předchozích letech. Zápasů se i přes několik neodehraných skrze karantény soupeřů, nemožnost vyjet na turnaj do Innsbrucku či Salzburgu, podařilo zajistit všem ze širšího kádru mezi 50 - 60 a převážně kvalitních s tím, že téměř vždy jsme hráli na 11 - 13 hráčů! Kluci tak měli veliký ice-time pro svůj herní rozvoj a co se týče jich a týmu, tak opět převažují pozitvní věci. Ta nejmilejší je tréninková morálka a nasazení, které kluci měli ukázkové vyjma zhruba tří týdnů na přelomu měsíců ledna a února, kdy už po roce trénování s pouze jedinou letní pauzou a pár dní volna o svátcích měli útlum a zachránilo nás až několik dní volna o jarních prázdninách, kdy poté zase byl každý trénink opět v úžasném nasazení a touze se zlepšovat či vyhrát každou hru na každém tréninku a tyto věci si kluci přenášeli do utkání. Postavení v tabulce u mladších žáků není pro nás priorita, kdy samozřejmě chceme každé utkání vyhrát, ale zejména hrát co nejlépe či rozvíjet kluky komplexně a rotovat posty, tak přesto jsme základní část zakončili na skvělém druhém místě a extrémně těžkou nadstavbovou skupinu na bronzové příčce. V druhé soutěži DTS jsme skončili dokonce na druhém místě v ČR, čili výsledky byly extrémně podařené a zejména po herní stránce panovala spokojenost, kde za celý rok jsme pouze ve třech utkání byli horší než soupeř (1x vs Hradec Králové, 1x vs Jindřichův Hradec a 1x vs Liberec), jinak ve všech ostatních čtyřiceti duelech jsme byli lepším týmem či hra byla vyrovnaná a s čistým svědomím můžu říct, že kluci patřili mezi to TOP týmy co brázdilo plochy českých stadiónů! Mimo tým MŽC měli možnost zápasů za týmy MŽD, MŽE či SŽB a myslím si, že si museli sezonu užít na maximum!

Byl nějaký hráč či hráči kteří vás svým výkonem potěšili či naopak zklamali?
Všichni hráči měli již zmíněný vzorový přístup k tréninku, tam musím vyzdvihnout všechny! V zápasech bylo naší silou, že vždy někdo zahrál super zápas a když se třeba lídrům, kteří "odtáhli" tři zápasy ten čtvrtý zrovna extra nedařilo, tak zase je zastoupili jiní a udávali ráz utkání, takže taktéž nebudu jmenovat jednotlivce a opět chci pochválit celý tým!

Ze kterého zápasu či zápasů jste měl největší radost či naopak jste byl velice zklamán?
Dobrých zápasů jsme odehráli opravdu dost, ale nejvíc mě ze sezony zůstane v hlavě zápas čtvrtfinále DTS ve Vítkovích, kde přeci jen v této kategorii nejsou tyto play-off zápasy k vidění a tady u tohoto ročníku organizátoři zvolili tento mód, což bylo super a po základní části jsme si to jeli na "férovku" rozdat na jedno vítězné utkání kdo postoupí na závěrečný turnaj o medaile. Tento zápas ve Vítkovicích měl neskutečné parametry, nasazení, krásné hokejové akce na obou stranách a kluci tento duel zaslouženě vyhráli 9:3. A z žádného utkání zklamán nejsem a jak jsem již řekl předtím, měli jsme vyloženě pouze tři utkání, kdy nám to jako týmu nešlo nikomu a soupeř byl jednoznačně v ten den lepší.

Sezona byla rozdělena na dvě části. Základní část a nadstavba. Je to pro Vás takto lepší?
Ano, určitě je to pro rozvoj kluků lepší a jen bylo smolné to, že záleželo na výsledcích deváté třídy a nemohli si to týmy sedmáků uhrát vyloženě sami. Naštěstí jsme s deváťáky svoji základní část vyhráli a díky tomu postoupili i sedmáci, kteří také skončili na výborném druhém místě. Díky tomu zhruba 80% všech utkání v sezoně byla náročná a měla výborně parametry s těžkými soupeři!

Pro hráče je jistě důležité i studium, stalo se, že by někdo nehrál kvůli studijním výsledkům nebo se k výsledkům na základní škole nepřidává taková váha?
Jsme v kontaktu s učiteli ze ZŠ či různé informace o chování kluků máme z první ruky od managera mládeže, který je hlavní styčný bod mezi hokejem - školou a u této party můžu s potěšením říct, že nic závažného jsme během celého roku a čtvrt nemuseli řešit a nikdo tak žádný postih skrze školu neměl.

Je v dané kategorie nějaký hráč, o kterém se už teď dá říci, že má talent a mohl by to dotáhnout daleko?
Určitě máme několik kluků, které mají dobré předpoklady, ale rozhodně se teď nedá říct, kdo by to mohl dotáhnout daleko. Nejvíc bude záležet na nich, aby si tu udrželi tu pracovní morálku, dělali věci navíc a měli to zejména od puberty srovnané v hlavě. Všem budu fandit a držet palce či dělat maximum pro jejich rozvoj pokud se ještě budeme potkávat v týmu. Pro mě je poté největší odměna to, když se poté za pár let můžu podívat na TV a držet palce Kousačkovi (Pavel Kousal, ročník 1998 pozn.) jak válí za reprezentaci ČR či sledovat extraligu a tam vidět oba Najmíče (Adam a Ondra Najmanovi, 1998 a 2001 pozn.), Chlupa (Tomáš Chlubna, 2002 pozn), Moryho (David Moravec, 2003 pozn.) či letos s prvými starty Marešáka (Lukáš Mareš 1999, pozn.) s Brožíkem (Vít Brož, 2001 pozn.). To je vždy hnacím motorem a zahřeje to člověka na duši.

To musí být pro Vás opravdu skvělý pocit a ocenění Vaší práce?
Rozhodně! Za ty roky jsem měl možnost trénovat děti od deváťáků po přípravku a když znáte ty kluky od "prcků", které jsme x let trénovali denodenně a spousty si toho s nima zažili, tak je to taková zpětná odměna je vidět v profi hokeji! Jsme v klubu v žácích ve stejném trenérském obsazení 12 let a na denodenní bázi celou dobu úzce spolupracuji s Martinem Pykalem a Jirkou Cihlářem, kdy naše kategorie se různě prolínají a všechny tito zmiňovaný hráči nám támhle 7 - 8 let procházeli každý den pod rukama. K nim je spousta dalších mladých náctiletých hráčů, kteří začínají nakukovat do profesionálního hokeje – jako za náš A-tým Patrik Čermák (2002), Matouš Menšík (2003), Hynek Peš (2005), Marek Chvátal (2003), Martin Matějíček (2005), Kevin Coufal (2005), Jonáš Jungwirth (2004) nebo vidíme válet borce v jiných klubech a mládežnických reprezentacích, například Andrej Fábry (2005) či Vojtěch Port (2005). Na všechny kluky jsme hrdí a máme spousty vzpomínek z tréninků, turnajů či stezek odvahy při soustředěních (smích)! Každému z nich velice fandíme a věřím, že i oni mají krásné vzpomínky na žákovská léta!

To vypadá jako by jste vychovávali hráče jako na běžícím páse ?
To jo no (smích). Taky jsme na zimáku ti trenéři pořád, téměř na třísměnný provoz jako ve fabrice, takže to odpovídá (smích). Samozřejmě ale jsme rádi, že ta práce má smysl a že se ukazuje, že se to dělá mnoho let dobrým směrem a kvalitně, což nás motivuje neustále to posouvat dál a dál a také zlepšovat sebe v trenérském řemeslu. Když nad těmi jmény přemýšlím, tak jediný Kevin Coufal přišel do sedmé třídy z Pelhřimova k nám, jinak všechno ostatní jsou klubový odchovanci od prvních krůčků u Pepy Koldy po nás tři zmiňované s "Cigim" a "Pykym", což je málo vídaná věc v českém hokeji, jelikož drtivá většina velkoklubů má týmy poté v akademiích tvořených z hráčů stažených ze středních a menších klubů zatímco u nás to vždy stojí na našich odchovancích, přičemž i přesto jsme jako klub konkurenceschopný!

Jaké vyhlídky má v mládeži Dukla v současných ročnících?
Otázka na dlouhý rozbor. Pokusím se ve zkratce a o kategoriích, které příští rok budou hrát veškeré mládežnické soutěže. Ročník 2003 byl velice šikovný a už v žácích se dalo poskládat tři kvalitní formace a teď se to potvrzuje i tím, že jako druhoročáci v juniorech jeden hráč hraje již druhý rok extraligu mužů a dva nyní chance ligu za náš A-tým. Pokud například Matouš Menšík zůstane či několik dalších hráčů ročníku 2003, tak věřím v další povedenou sezonu juniorky. Ročník 2004 byl toho typu, kde bylo málo dětí, tuším snad 9 a ač jako tým byl slabší úrovně, tak se podařilo vychovat dva mládežnické reprezentanty, což je fantastické! Ročník 2005 byl extrémně nadanný již od nejmenších kategorií a nadále v tom pokračuje ač dva top hráči hrají již v pražské Spartě. Zde máme prakticky 5 pravidelných reprezentantů, z toho tři jsou stále v našem klubu. Ročník 2006 byl také kvalitní, měl výrazné hráče i nadprůměrné a s ročníkem 2005 tvořili letošní úspěšný tým dorostu a taktéž věřím v další povedený soutěžní ročník dorostenců. Ročník 2007 měl tu zvláštnost, že měl větší počet dětí než dva předešlé, ale paradoxně byl nejslabší a bylo v něm spousty kluků, kteří hokej měli jako doplňkový sport či neměli takové předpoklady a spousta jich v žácích skončila. A letos v kategorii U15 stály výkony týmu na dvou lídrech a kolem nich spousta pracantů, kdy věřím, že díky pracovitosti ještě o některých z nich nakonec uslyšíme. Ročník 2008 je velice slabý početně, kde nesložíme ani tři kompletní formace a zde se snad podaří tým doplnit, jelikož je zde několik dobrých hokejistů, ale šířka kádru je žalostná! V dalších ročnících máme již počty dětí slušné a to se projevuje i na kvalitě, kdy ročník 2009 má několik velice nadanných hráčů, kteří mají skvělý přístup a jsem zvědavý na jejich rozvoj s příchodem puberty. Ročník 2010 je obdobný, kdy také disponujeme 7-8 velice šikovnými dětmi, stejně tomu tak je v ročníku 2011, kde je taktéž zhruba stejný počet těchto lídrů. Tyto tři ročníky jsou vždy skvělý mix kluků po hokejové i charakterové stránce a je zde veliký potencionál pro klub do budoucna. Ročník 2012 je silný svým širším spektrem dětí, které mají své kvality a ač zde není žádný vyloženě rozdílový hráč, nachází se zde 13 - 14 nadprůměrných či průměrných hokejistů a jako celek působí dobře. Když se podaří v příštích letech dotáhnout příchod dvou rozjednaných rozdílových hráčů, bude to velice kvalitní ročník. Ročník 2013 je početně náš nejsilnější a je to strašně znát, kdy tvoří nadstandartní tým a několik kluků zde vypadá velice dobře a je z čeho vybírat. Ročník 2014 je poměrně slabší, nicméně k jednomu výraznému lídrovi se zde začínají přidávat další 3 - 4 kluci a když se zde jako ve všech ročnících bude s kluky kvalitně pracovat a podaří se posílení o hráče ze spřáteleného klubu, tak věřím, že nás tento ročník ještě překvapí. Ročníky 2015 a 2016 beru jako úplné začátečníky a je příliš brzy na hodnocení, nicméně po shlédnutí turnaje ve Znojmě či 2 - 3 domácích utkání jsem byl nadšený z jednoho hráče ročníku 2015 a také několik dalších se jeví dobře, stejně tak u ročníku 2016 vypadá hodně dětí zajímavě a mají obrovskou chuť do hokeje, což je v této karegorii to nejdůležitější a věřím, že i tyto dva ročníky budou mít svoji kvalitu.

Jak bude probíhat letní příprava v žákovských kategoriích a podle jakého klíče se hráči řadí, za jakou třídu budou hrát?
Ohledně Přípravného období se nyní bude v nejbližších dnech tato otázka v klubu začínat řešit, kdy se musí zejména doladit otázka trenérského obsazení a na to bude vše ostatní navazovat. Jinak kategorie žáků na příští sezonu jsou U15 (9. třída) samotná, starší žáci A, B (U14), mladší žáci C, D (U12), starší přípravka A, B (U10), mladší přípravka A, B (U8).

Kde budete působit v sezoně 2022/23?
Zatím je vše v prvotním jednání a uvidíme jak vše dopadne.

Děkuji za rozhovor