Chance liga zná svůj řád pro novou sezonu. Dukla jí začne doma proti Porubě

20.05.2022 / Tomáš Lysý

Nový ročník Chance ligy, který bude konečně s trošku normálnějším počtem čtrnácti účastníků, začne ve středu 14. září 2022. Svěřenci trenérů Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila přivítají doma Porubu a hned v dalším kole zajíždí do Frýdku Místku. Ve třetím kole čeká Duklu velký tahák v podobě domácího utkání proti Zlínu. Derby proti Třebíči přijde na řadu v devátém kole (8.10.2022). Základní část se bude hrát čtyřkolově každý s každým, poté přijde na řadu předkolo (7. – 10. tým), čtvrtfinále (na tři vítězné zápasy), semifinále a finále (oba na čtyři vítězná klání). Vítěz Chance ligy bude znám nejpozději 12. dubna, o čtyři dny později začne baráž o extraligu.

Účastníci Chance ligy pro sezonu 2022/2023:
PSG Berani Zlín, HC Dukla Jihlava, VHK ROBE Vsetín, HC Baník Sokolov, LHK Jestřábi Prostějov, HC Stadion Litoměřice, SK Horácká Slavia Třebíč, HC ZUBR Přerov, HC Slavia Praha, SC Kolín, HC Frýdek-Místek, HC Stadion Vrchlabí, HC RT TORAX Poruba 2011, DRACI PARS ŠUMPERK.

Základní část:
Druhá nejvyšší česká hokejová soutěž odstartuje ve středu 14. září 2022. Bude čtyřkolová systémem každý s každým dvakrát doma a dvakrát venku, tzn. na 52 kol. Úvod bude pro Duklu velmi zajímavý. Začne doma proti Porubě, která chce napravit loňskou nevydařenou sezonu. Poté jede do Frýdku-Místku s ex-jihlaváky Adamem Zemanem a Vlastimilem Dostálkem. Ve třetím kole čeká Duklu šlágr proti Zlínu, poté červenožlutí zamíří dvakrát ven (Šumperk, Prostějov). Následuje další domácí atraktivní zápas proti Vsetínu, kam přestoupil Maksim Zhukov a Peter Lichanec. V devátém kole (5.10.2022) zamíří Dukla do Třebíče a první čtvrtinu soutěže zakončí ve středu 19.10.2022 na ledě Slavie Praha.

Chance ligu čekají také reprezentační pauzy. První je na programu od 7. do 13. listopadu (Karjala Cup), další přijde na řadu dvanáct dní před Vánoci v rámci nově vzniklého Turnaje čtyř ve Švýcarsku (12.12. – 18.12.2022). Prosinec tentokrát nebude tolik nahuštěný, hraje se naposled 21.12. a poté až 27.12. Poslední kolo stávajícího roku bude na programu ve středu 29. prosince, v novém roce se bude pokračovat 4. ledna 2023. V únoru bude poslední reprezentační stopka v rámci Švédských hokejových her (6.2. – 12.2.). Během sezony přijde na řadu deset vložených pondělků. Základní část skončí první březnový den, kdy bude známa i desítka postupujících do vyřazovacích bojů.

Předkolo play-off:
Do předkola půjdou týmy na 7. – 10. místě, což je oproti loňskému ročníku změna. O postup do čtvrtfinále, kam jde přímo 1. – 6. tým, se utkají celky systémem 7. tým proti 10. týmu a 8. proti 9. týmu na dvě vítězná utkání. Začíná se na ledě hůře postaveného týmu, druhý a případně třetí zápas bude mít výhodu domácího prostředí lépe postavený celek. První zápas se bude hrát 3. března, dále 5. března a případně 6. března 2023.

Čtvrtfinále play-off:
Čtvrtfinále bude, stejně jako letos, na tři vítězná utkání. Systém je klasický: 1. – 8. (horší postupující z předkola), 2. – 7. (lepší postupující z předkola), a dvě dvojice už budou známé po konci základní části, tedy 3. – 6. a 4. – 5. tým. Čtvrtfinále začne 8. března a skončí nejpozději o týden déle.

Semifinále play-off:
Semifinále už bude přeci jen spravedlivějším systémem na čtyři vítězná utkání, tedy minimálně čtyři a maximálně sedm zápasů. Stejně jako ve čtvrtfinále, i v semifinále se první dva zápasy budou hrát na ledě lépe postavených týmů po základní části. Výhodu domácího prostředí bude mít lépe postavený tým i v případném pátém nebo rozhodujícím sedmém utkání. Začíná se 18. března, finalisté budou známi nejdéle 29. března 2023.

Finále play-off:
Boje o vítězství v Chance lize, které obhajuje Dukla, proběhnou na čtyři vítězná utkání a začíná se na apríla. Nejdříve bude vítěz druhé nejvyšší hokejové soutěže znám 6. dubna, nejpozději 12. dubna 2023. Systém je stejný jako v semifinále.

Baráž o Tipsport extraligu ledního hokeje:
Vítěz Chance ligy, na kterého letos bude pasováno více aspirantů, začne baráž o postup do nejvyšší hokejové soutěže 16. dubna 2023 na ledě nejhoršího týmu extraligy. První dva zápasy se hrají právě na jeho stadionu, další dvě utkání hostí vítěz Chance ligy. Termíny by měly být následující: 16.4. a 17.4., 20.4. a 21.4., dále pak 25.4., 27.4. a vítěz baráže bude znám nejpozději 29.4.2023.

Baráž o Chance ligu:
Rozpis a systém ještě nebyl blíže specifikován.

Rozpis Chance ligy – základní část 2022/2023: