Začátky suché přípravy jsou vždy těžké, tvrdí obránce Filip Haman

27.05.2022 / Vladimír Šťastný

Obrana Dukly po skončení sezony zaznamenala několik odchodů. V týmu se skončil Lukáš Mareš, Filip Eliáš, Ondřej Kachyňa, Tomáš Valenta a Vojtech Zeleňák. Na jejich místa přišli noví obránci, jedním z nich je i Filip Haman.

Posilou Dukly do obraných řad pro nadcházející sezonu je čtyřiadvacetiletý obránce Filip Haman. Jak se vlastně zrodil jeho přestup na Vysočinu? „Minulou sezonu, co jsem hrál ve Znojmě, mi nevyšel začátek a v polovině sezony jsem už věděl, že tam nebudu pokračovat. Sezona se mi moc nepovedla a hledal jsem, co bude dál. Ozvala se mi relativně brzo Jihlava, a tak jsem vše začal řešit s Duklou,“ začal vyprávění Filip. Mladý obránce se nastěhoval do Jihlavy o pár dní dříve, než začala suchá příprava. Měl vůbec čas podívat se po Jihlavě? „Bydlím rovnou na náměstí, takže čas tam nějaký byl, ale myslím, že další poznávání bude za pochodu v následující době,“ dodal.

Velkým problémem pro hráče i fanoušky Dukly bude fakt, že se domácí zápasy odehrají v Pelhřimově, bude to problém také pro brněnského rodáka? „Asi nebude. Já jsem tuto věc věděl v době, kdy jsme připravovali smlouvu a mě tato skutečnost vůbec nevadí. Samozřejmě bych si rád zahrál v Jihlavě, ale neberu to za žádný problém,“ říká rezolutně. Mladý obránce odehrál v seniorské kategorii v dresu Frýdku-Místku proti Dukle jenom velmi málo zápasů. Utkvěly mu v paměti, nebo si na ně nevzpomíná? „Pamatuji se na ně velmi dobře, a když jsem o tom mluvil s Tomášem Vrábelem (sportovní manažer Dukly – pozn. redakce), tak jsem mu říkal, že se mi proti Dukle hrálo vždy velice špatně. Je to nepříjemný soupeř a Dukla je v českém hokeji pořád pojem. Vždy jsem se dokázal v těchto zápasech vyburcovat a hodně jsem si to užíval.“

Filip Haman nebude v Dukle prvním z rodu Hamanů. Jeho otec Radek Haman získal s Duklou Jihlava zatím poslední mistrovský titul v sezoně 1990/91. Mluvili o tom spolu? „My se spolu o hokeji bavíme takřka každý den, a když přišla nabídka z Jihlavy, tak mi jenom potvrdil, že je to dobré rozhodnutí,“ říká syn slavného otce, který hrál dlouhou dobu nejvyšší československou i českou Extraligu.

Filip Haman hrál v loňské sezoně ve Znojmě, předtím několik sezon ve Frýdku-Místku, takže není mnoho možností, že by znal blíže někoho ze současných hráčů Dukly. Je tomu tak? „Znám nejvíce Tomáše Havránka, se kterým jsem jezdil na reprezentační akce a pak Tomáše Harkabuse, který byl chvilku u nás ve Frýdku,“ vysvětluje. V úvodu Filip Haman řekl, že bydlí na náměstí a my upřesňujeme, že bydlí v bytě, kde v uplynulé sezoně bydlel brankář Maksim Zhukov. Mladému bekovi by slušelo, aby si získal podobnou popularitu, jako měl u jihlavského publika Maksim. Co on na to? „Vnímal jsem, že Max zde zanechal nějakou stopu, a kdybych se k tomu přiblížil, tak bych byl jenom rád,“ řekl skromně.

A nakonec sympatický hráč sdělil, jaký byl úvodní týden suché přípravy v posilovně Zeus u kondičního trenéra Miroslava Skály. „Týden byl bolavý. Začátky a starty jsou vždy nepříjemné, než si na to tělo zvykne. Jsem rád, že jsem ten první týden nějak doklepal a věřím, že to bude jenom lepší a lepší,“ zakončil Filip Haman, ale to ještě nevěděl, že v pátek ho čekají populární výběhy na sjezdovce Šacberk ve Zborné (rozhovor vznikl ve čtvrtek 26. května - pozn. redakce).

Filip Haman o příchodu do Dukly a o zahájení letní přípravy

Autor videa: Vladimír Šťastný