Příprava gólmanů je pestrá a všestranná, říká Lukáš Sáblík

13.06.2022 / Vladimír Šťastný

Výchova brankářů v Dukle Jihlava je již několik sezon na velmi dobré úrovni. Svůj podíl na tom má skupina trenérů brankářů, kteří se o hráče mezi třemi tyčemi starají. Nesmazatelnou stopu ve výchově gólmanů má Petr Jaroš a Jan Dršata, kteří však do nové sezony v Dukle nepokračují. Na místo trenéra A-týmu se tak postavil Lukáš Sáblík.

Pětačtyřicetiletý Lukáš Sáblík, zkušený extraligový a prvoligový brankář, má po skončení kariéry již několikaletou zkušenost na pozici trenéra mladých brankářů, nicméně u seniorského týmu zažívá premiéru. Jak se vlastně zrodil jeho přestup k A-týmu? „Začátkem měsíce května mně oslovil s nabídkou sportovní manažér Dukly Tomáš Vrábel a velice rychle jsme se dohodli, protože nebylo nad čím přemýšlet,“ vysvětlil Sáblík. Lukáš působil několik let v Dukle u mládeže, u žáků, nyní přeskočil k seniorům. Jde o velkou změnu ve způsobu trénování, zvláště když při přechodu k A-týmu přeskočil kategorii dorostu a juniorky? „Samozřejmě. Je to velká změna, to nebudu zastírat. Jde o úplně odlišný způsob trénování, je to velká změna, která se nedá v krátkosti popsat. Myslím však, že jsem na to připravený. Celou dobu jsem byl, jak se říká, v obraze, viděl jsem, jak se trénuje v akademii i v ačku, doplnil jihlavský rodák.

Přestože je Lukáš Sáblík dle jeho slov na trénování starších kategorií připraven, nabízí se otázka, zda nějakým způsobem pracuje na svém zdokonalování. Konzultuje svou přípravu například s jinými trenéry gólmanů? „Snažím se. Vše se ale odehrálo hodně rychle, vše bylo za pochodu. Mám ovšem spoustu studijního materiálu a tréninky na suché přípravě jsem konzultoval s kondičními trenéry v klubu i externími. Vše bylo v běhu, ale myslím, že příprava pokračuje, tak, jak má,“ konstatoval Lukáš Sáblík. Co ostatně od své práce u A-týmu Lukáš očekává a bude se ještě zároveň věnovat i mládeži? „Vezmu to od konce: s mládeží jsem dohodnutý, že budu pokračovat v práci se žáky. V tom problém není, chodím i na tréninky akademických gólmanů z dorostu a z juniorky. Od práce u A-týmu očekávám posun v mé trenérské kariéře a chtěl bych navázat na předešlé úspěchy, co se s gólmany v Dukle udály,“ vytkl si cíle odchovanec jihlavského hokeje.

Lukáš Sáblík se pustil do přípravy gólmanů A-týmy dle rozpisů a v současné chvíli je ve třetím týdnu přípravy. Jak vlastně gólmani trénují, co příprava obnáší? „Je pestrá, je všestranná. Od posilování rukou, nohou, přes určitá odrazová cvičení. U dětí jsem preferoval obratnost a to budu vyžadovat i od seniorských gólmanů,“ řekl. Suchá příprava není až tak pro hokejisty a gólmany obzvláště populární, to je obecně známo. Všichni by rádi co nejdříve na led. Těší ne chladnou halu na konci července i Lukáš Sáblík? „Já se těším určitě a věřím, že i kluci. Těším se, až se poznáme na ledě. Adama Wolfa již znám z předchozí sezony a nováčkem pro mne bude Adam Beran,“ zakončil vyprávění Lukáš Sáblík.

Rozhovor s novým trenérem gólmanů A-týmu Dukly Lukášem Sáblíkem

Video: Vladimír Šťastný