Extraliga juniorů nově jen pro čtrnáct nejlepších, poslední sestoupí přímo. Dukla byla iniciátorem změny

21.06.2022 / Daniel Lhotský, Tomáš Lysý

Junioři Dukly v minulé sezoně zvládli naplnit svůj cíl a udrželi se v DHL Extralize juniorů, kterou minulou sezonu opustilo hned pět týmů. Ani letos je ovšem nečeká nic jednoduchého. Po základní části postoupí do play-off přímo pouze osm týmů bez jakékoliv nadstavby, nejhorší tým sestoupí přímo do Ligy juniorů. Soutěž se letos rozehraje už 2. září, o postupujících a sestupujících se rozhodne nejpozději 18. března, kdy základní část skončí. „Byli jsme jedním z iniciátorů změny k tomuto systému. Finální model vznikl na základě návrhu Dukly Jihlava. Zorganizovala se schůzka zástupců všech týmů. Ze začátku byly opoziční hlasy a debaty o modelu, ale poté se racionální debatou systém odsouhlasil a prosadil. Shodli jsme se i na tom, že by se měla hrát baráž nikoliv na dva, ale na tři vítězné zápasy. Ale po jednání s Českým svazem ledního hokeje zůstal zachován přímý postup a sestup,“ říká Michal Broš, trenér juniorů Dukly a šéftrenér jihlavské akademie. Také junioři budou muset kvůli stavbě nového zimního stadionu hrát v azylu, podle posledních informací by měli hrát v Moravských Budějovicích.

Základní část

V základní části každý tým odehraje celkem 52 zápasů, stejně jako v seniorské extralize. Celkově se odehraje 56 kol, každý tým tak bude mít 4 kola během sezony volno. Hracími dny zůstávají pátek a sobota, několik zápasů se ovšem odehraje i ostatní dny.

„Byli jsme jedním z iniciátorů změny k tomuto systému. Dá se říct, že finální model vznikl na základě návrhu Dukly Jihlava. Chtěli jsme hrát dle vzoru Tipsport extraligy ledního hokeje, tedy dlouhodobou základní části a v tomto nás další tři týmy podpořily. Zorganizovala se schůzka zástupců všech týmů a systém se doladil,“ informuje Michal Broš, ovšem vše nešlo tak snadno. „Byly opoziční hlasy a odpůrci modelu, ale dle argumentů a debaty se zástupci byl nakonec schválen jednoznačný konsenzus toto varianty bez různých nadstaveb, podstaveb a přístaveb,“ dodává bývalý vynikající hokejista a reprezentant.

Kvůli velkým vzdálenostem jsou týmy rozděleny do geografických dvojic, Dukla tak vždy odehraje dva venkovní zápasy během dvou dní. Během sezony ji čeká i série čtyř domácích i čtyř venkovních zápasů v kuse. Osm nejlepších po základní části si zahraje play-off, nejhorší tým sestupuje přímo do nižší soutěže.

„Dále jsme chtěli udržet systém dvojzápasů a tzv. regionálních dvojic, aby nevznikly moc velké náklady na logistiku s hracími dny pátek, sobota. Ze čtrnácti týmů se vždy vytvoří sedm dvojíc, ovšem jednou za měsíc nebo za pět týdnů neodehraje kompletní dvojice dvojzápas, ale zahraje si jen mezi sebou,“ vysvětluje a pokud se podíváte na rozpis soutěže, regionální dvojice jsou jasně vidět (např. Pardubice – Hradec Králové, Třinec – Vítkovice, Olomouc – Zlín apod.). Jihlava má v tomto ohledu v „regionu“ Kometu Brno. Rozpis soutěže pak najdete na tomto odkazu.

„Na této schůzi se řešila i podoba baráže nebo již odsouhlasený přímý postu a sestup. Iniciovali jsme všechny kluby, aby se zachovala baráž, ale jiná, než loni. Vznesli jsme požadavek baráže na tři vítězné zápasy, protože stávající systém na dva vítězné zápasy není zcela spravedlivý. S tímto návrhem všichni souhlasili, ale po jednání na svazu se stejně potvrdil model přímého postupu a sestupu, který zůstane zachován. Což je na druhou stranu dobře, protože ve chvíli, kdy některý tým po 52 kolech skončí poslední a nevybojuje si dostatek bodů, aby skončil nejhůře třináctý, tak je jeho sestup spravedlivý a šanci ať místo něj dostane klub z první ligy,“ myslí si Michal Broš.

V sezoně 2021/22 skončili junioři na desátém místě, což jim zajistilo postup do nadstavby o play-off a jistotu udržení v Extralize juniorů i pro následující sezonu. V nadstavbě se jim sice nedařilo a do vyřazovacích soubojů nepostoupili, přesto lze považovat minulou sezonu za povedenou. Foto autor: Nela Dittrichová

Play-off

Osm nejlepších týmů bude hrát play-off podle umístění v základní části. Čtvrtfinále se odehraje pouze na tři vítězná utkání, semifinále a finále se odehrají na čtyři vítězná utkání. Titul v DHL Extralize juniorů obhajuje Plzeň, zda vyhraje podruhé v řadě bychom se mohli dozvědět odhadem na konci dubna.

„Chtěli jsme také zachovat co nejdelší play-off, tzn. série na co nejvíce vítězných zápasů. Na začátku jsem se trošku bál, jak vůbec všechny termíny a zápasy naskládáme, ale nakonec se to zvládlo. Přímo na místě jsme hledali termíny. Původně měla soutěž začít v druhé půlce září, nyní bude začínat o týden dříve a obětovaly se nějaké všední dny. Ale bez nějakých nutných omezení a rozhodnutí nebylo moc na sílu. Během celkem dlouhé a náročné debaty se vystihlo, že nebude problémem termíny najít. Za Duklu je to jedině dobře, protože jsme byli iniciátorem těchto změn,“ uzavírá trenér jihlavských juniorů a trojnásobný mistr světa.

Účastníci Extraligy juniorů v sezoně 2022/23

HC Dukla Jihlava, HC Kometa Brno, HC VERVA Litvínov, BK Mladá Boleslav, Mountfield HK, HC Dynamo Pardubice, HC Oceláři Třinec, Bílí Tygři Liberec, HC Škoda Plzeň, HC Sparta Praha, HC Olomouc, PSG Berani Zlín, HC Vítkovice Ridera, HC Energie Karlovy Vary