Během dvou sezon z třiceti týmů na dvacet! Zvýší se kvalita, říká trenér dorostu Marek Melenovský

27.06.2022 / Tomáš Lysý

V uplynulé sezoně padalo z Extraligy dorostu přímo šest týmů, další dva celky musely hrát ošidnou baráž. V ní si mančafty Tábora a Havlíčkova Brodu uchovaly extraligovou působnost. V nadcházejícím ročníku se bude hrát nejen o titul, který obhajuje Plzeň, ale také o vyhnutí se čtyřem sestupovým místům. Letos totiž bude hrát Extraligu dorostu 24 celků, od příští sezony ale jen dvacet, což je jednoznačně krok správným směrem. „Extraliga dorostu se opět zatraktivní, když v ní bude jen dvacet týmů a zvýší se kvalita. Pak je otázkou, jestli ještě zužovat dále,“ povídá kouč dorosteneckého týmu Marek Melenovský, jehož asistentem bude Roman Kaděra a vedoucím týmu Leoš Chvátal.

Základní část

Základní část je stejná jako v loňské sezoně, pouze s menším počtem účastníků. Zatímco loni byly tři skupiny po deseti týmech, letos po sestupu šesti celků bude v každé ze tří skupin osm družstev. Rozdělení je opět dle území a každý s každým se utká dvakrát. V základní části tedy odehraje každý celek čtrnáct utkání. Stěžejní budou opět první čtyři místa, týmy na těchto pozicích si zajistí udržení a postup do vyšší nadstavby s jistotou play off. Dukla zůstala ve skupině Střed a už se nebude utkávat s Technikou Brno a Kobrou Praha, oba týmy totiž loni sestoupily přímo. A zaslouženě, neboť Jihlava oba celky v základní části vždy porazila s celkovým skóre 37:7 ze čtyř utkání… Červenožlutí se naopak v základní skupině nepotkají s pražskými S Spartou a Slavií, naopak čeká je Liberec a Mladá Boleslav.

Hracími dny budou čtvrtky a soboty. Jihlava začne „doma“ – na stadionu v Humpolci – ve čtvrtek 15. září proti Pardubicím, o dva dny později cestuje do Českých Budějovic. Rozlosování základní části najdete zde.

Rozdělení skupin:
Západ: Hvězda Praha, Chomutov, Karlovy Vary, Kladno, Litvínov, Plzeň, Slavia, Sparta
Střed: České Budějovice, Havlíčkův Brod, Hradec Králové, Dukla Jihlava, Liberec, Mladá Boleslav, Pardubice, Tábor
Východ: Kometa Brno, Olomouc, Poruba, Přerov, Šumperk, Třinec, Vítkovice, Zlín.

„S rozdělením bude vždy nějaký tým nespokojen, že je v téhle skupině a proč není v jiné. Ale všechny skupiny jsou rozdělené rovnocenně a spravedlivě, podle nějaké dojezdové dostupnosti. Jestli je jedna skupina lehčí nebo těžší, na tom nelze spekulovat. Prostě jsme ve skupině Střed a potřebujeme pod sebe dostat čtyři týmy. Musíme se na sezonu a základní část dobře připravit a udělat všechno pro to, abychom ve skupině skončili do první čtyřky,“ říká Marek Melenovský.

Loňská základní část se Dukle povedla a rychle si zajistila účast v první čtyřce s jistotou play off i záchrany. Foto: Martin Voltr

Nadstavbová část – s jistotou play off a udržení

Týmy na prvních čtyřech místech po základní části ze všech tří skupin tedy mají jistotu záchrany i play off. Těchto dvanáct týmů ale tentokrát neutvoří dvě nadstavbové skupiny jako loni, ale vytvoří jednu společnou. V ní se utkají o co nejlepší místa pro vyřazovací část systémem dvoukolově každý s každým, tedy na 22 utkání. Body ze základní části se nezapočítávají.

Nadstavbová část – o postup do play off a o udržení

Celky na pátých až osmých místech každé skupiny budou mít starosti. I ony utvoří jednu dvanáctičlennou skupinu a hlavně – body ze základní části se také započítávat nebudou, na rozdíl od loňské sezony. Může se tak klidně stát, že tým na pátém místě těsně, třeba o jeden bod, neproklouzne do lepší nadstavby, ale body získané v základní části mu přijdou vniveč, začíná se od nuly. A rázem místo play off může mít záchranářské práce. V dvanáctičlenné skupině, hrané dvoukolově každý s každým na 22 utkání, totiž první čtyřka doplní „vrchní“ dvanáctku pro boje o mistrovský titul. Dva nejhorší celky po dvaadvaceti utkáních sestoupí přímo do Ligy dorostu.

Také v nadcházející sezoně čekají Duklu Jihlava v základní části dva zápasy proti Táboru, který v uplynulém ročníku i s ex-jihlavským gólmanem Jiřím Tesařem udržel extraligovou příslušnost. Foto: Nela Dittrichová

Play-off

Šestnáctka týmů pro vyřazovací část (dvanáct z lepší nadstavby, první čtyři z horší nadstavby), se utkají již klasickým pavoukem. První proti šestnáctému, druhý proti patnáctému, třetí proti čtrnáctému atd. až po dvojici osmý proti devátému. Délky jednotlivých sérií zůstávají stejné jako v play off 2022. Osmifinále na dvě vítězná utkání, čtvrtfinále a semifinále na tři vítězství a mistrem se stane tým, který ve finálové sérii urve čtyři výhry.

Play down a baráž o Extraligu dorostu

Jak už bylo uvedeno, dva nejhorší celky po odehrání horší nadstavbové části sestoupí přímo. Jenže vyhráno nebudou mít ani celky na sedmém až desátém místě spodní nadstavby. Utvoří se totiž dvě dvojice pro play down, sedmý proti desátému a osmý proti devátému. Dva poražení ze série hrané na tři vítězná utkání sestoupí přímo do Ligy dorostu, dva vítězové půjdou do baráže proti dvěma nejlepším celkům Ligy dorostu. Baráž se bude hrát stejně jako v uplynulém roce skupinově, čtyři týmy dvoukolově každý s každým na šest zápasů. První a druhý si vybojuje právo účasti v dalším ročníku Extraligy dorostu, třetí a čtvrtý tým čeká pouze Liga juniorů.

„Zúžení Extraligy dorostu ze čtyřiadvaceti týmů na dvacet je dobře. Soutěž se opět zatraktivní, když v ní bude jen dvacet týmů a zvýší se její kvalita. Je otázkou, jestli pak dále soutěž zužovat. Tato sezona nám napoví a uvidíme, jestli po zúžení o šest týmů na 24 již bude kvalita zřetelná,“ dodává Marek Melenovský.