O mistrovství se budu chtít porvat, hlásí odhodlaně Matouš Menšík

17.07.2022 / Tomáš Lysý

V první nominaci přípravného kempu na přeložené mistrovství světa juniorů v ledním hokeji, které začne 9. srpna, figurovalo i jméno Matouše Menšíka. Jihlavský forvard si o pozvánku řekl skvělým závěrem sezony, kdy Dukle výrazně pomohl k triumfu v Chance lize a vyzkoušel si i baráž o Tipsport extraligu. „Po tom, co se mi na konci sezony dařilo, jsem o juniorském mistrovství trošku přemýšlel. Jsem rád, že jsem nominaci na přípravný kemp dostal a budu se chtít o mistrovství porvat. Je to jen na mne,“ hlásí talentovaný forvard, který prošel prvním sítem v podobě nominace na druhý brněnský přípravný kemp.

Hokej píše nevídané příběhy. Ještě v prosinci neměl Matouš Menšík o účasti na juniorském mistrovství světa ani zdání. Ačkoliv se mu v jihlavském juniorském týmu hodně dařilo, nebyl přece jen tolik na očích. Jenže pak vše nabralo rychlý spád. Dostal šanci v A-týmu, kterou chytil za pačesy a výborně mu vyšlo i play off, kde byl v mistrovském týmu Dukly druhým nejproduktivnějším hráčem za Tomášem Čachotským. „Hlavním cílem byla záchrana juniorky a poté, co se nám podařilo udržet juniorskou extraligu, jsem vůbec nečekal, že se mi takhle bude v A-týmu dařit a že vůbec dostanu takovou šanci. Postup do baráže byla už jen třešnička na dortu celé sezony,“ vzpomíná na prolínací boje, kde si zahrál třeba i proti Jaromíru Jágrovi či Tomáši Plekancovi.

Juniorský šampionát byl ale přeložen kvůli koronavirovým opatřením z přelomu roku na srpen. A vzhledem k tomu, jak Matouši Menšíkovi rozhodující část sezony vyšla, všiml si ho i trenér juniorské reprezentace Radim Rulík. Jihlavský forvard tak dostal pozvánku na první přípravný kemp v Brně, který byl od 11. do 15. července. „Moc jsem nepřemýšlel nad tím, zda bych mohl o nominaci usilovat, ale určitě jsem to někde v podvědomí měl. Po tom, co se mi na konci sezony dařilo, jsem o juniorském mistrovství trošku přemýšlel. Jsem rád, že jsem nominaci dostal a budu se chtít porvat o mistrovství. Je to jen na mne,“ ví moc dobře odchovanec Dukly, který na ledě vypadá rozhodně více než na pouhých osmnáct let.

O šampionát se zatím pere úspěšně, prvním sítem prošel a je v nominaci i pro druhou část brněnského přípravného kempu. „Všichni jsme na stejné startovní čáře a je jen na nás, jak se na přípravném kempu ukážeme a jak se budeme líbit trenérům. Na tom bude záviset, zda půjdeme dále a dostaneme se do finální nominace nebo ne,“ říká Matouš Menšík v rozhovoru, který vznikal v průběhu prvního kempu. A jak samotná první část přípravy probíhala? „Tím, že je atypicky v létě, tak byli někteří kluci poprvé na ledě a první tréninky byly takové osahávací. Ale měly vysoký náboj, každý do nich chce dát všechno a ukázat se, aby pokračoval dále. Zatím spíše trénujeme taktické věci a snažíme se pracovat na systému,“ prozrazuje hokejista, který v Dukle po konci sezony podepsal novou smlouvu s tím, že by měl dostat šanci i v Tipsport extralize.

A zatímco z nejvyšší soutěže je v nominaci několik hráčů, z Chance ligy je Matouš Menšík jediným zástupcem – pokud pomineme dva hokejisty z mládežnického projektu Litoměřice. „Neřekl bych, že úplně závisí na tom, v jaké lize hráč hraje. Nějakou váhu to určitě má, ale jde spíše o výkonnost hráče,“ domnívá se 188 centimetrů vysoký forvard, jenž nyní nerad polemizuje nad tím, co čekat od základní skupiny, kde národní tým postupně čeká Slovensko, Finsko, Kanada a Lotyšsko. „Nechci se k tomu úplně vyjadřovat, protože mistrovství je za dlouhou dobu a ještě nás čeká kemp a přípravné zápasy. Podle toho se bude odvíjet i nominace. Prvně se chci soustředit na to, abych se na šampionát vůbec dostal,“ povídá skromně. „Ale je to mezinárodní turnaj a mezinárodní zápasy, takže to bude vyrovnaný hokej a nahoru-dolu. Hraje se na malém hřišti v Kanadě, tak se to bude hodně řezat a budou rozhodovat detaily,“ uzavírá rozhovor talentovaný jihlavský útočník.

Matouš Menšík během prvního přípravného kempu v Brně. Foto: Český hokej.