Paráda! Matouš Menšík jede na juniorský šampionát, Martin Matějíček na Hlinka Gretzky Cup

28.07.2022 / Tomáš Lysý

Velký úspěch odchovanců jihlavského hokeje! Útočník Dukly Matouš Menšík je mezi 25 hráči, kteří byli vybraní na mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě, jenž začíná 9. srpna. Nominace devatenáctiletého hokejisty je o to cennější, že se pokud pomineme mládežnický projekt Litoměřice, jedná se o jediného zástupce z Chance ligy! Na šampionát byl nominován také obránce David Moravec, jenž za Duklu hrál ještě před třemi lety.
Červenožlutí budou mít také zástupce na Hlinka Gretzky Cupu, což je významný turnaj hráčů do 18 let. V nominaci je obránce Martin Matějíček, mezi náhradníky figuruje Hynek Peš. V reprezentaci do 17 let, která nastoupí v třech přípravných utkáních proti Švýcarsku, si zahrají útočníci Matěj Vojáček a Adam Veselský, mezi náhradníky je Dominik Löffler
Všem gratulujeme a přejeme hodně štěstí v národním týmu!

Reprezentace do 20 let: Mistrovství světa juniorů

Juniorský šampionát byl z tradičního termínu na přelomu roku přeložen na srpen a to byla voda na mlýn pro jihlavského útočníka Matouše Menšíka. Jak již bylo několikrát zmíněno, hokejista, který před devíti dny oslavil devatenácté narozeniny, zažil skvělý závěr sezony. Neminula ho tak pozvánka na přípravné kempy před šampionátem. Oběma prošel a zároveň byl nominován na čtyři přátelská utkání. Ve Finsku národní tým hrál dvakrát proti Švýcarsku (výhra 2:1, prohra 3:6), vyhrál nad Finy do 19 let 3:2 a poté v přestřelce padl s finskou dvacítkou 4:6. Do prvních třech zápasů nastoupil i "Menša" , který se nakonec o juniorský šampionát porval úspěšně. Dostal se totiž do závěrečné nominace na juniorské mistrovství světa v Kanadě! Mezi nominovanými je i obránce David Moravec, jenž v Dukle působil od žákovských kategorií do dorostu/juniorky a z Jihlavy odešel po sezoně 2018/2019 do Mladé Boleslavi. Od nového ročníku bude hrát kanadskou juniorskou soutěž Québec Major Junior Hockey League za Halifax. „Jsem rád, že jsem se do nominace dostal. Vždy je čest reprezentovat naší zemi, kor na takhle prestižním turnaji, kterým mistrovství světa juniorů je. Pojedeme do Kanady s tím, že budeme chtít urvat co nejlepší výsledek,“ říká Matouš Menšík.

Rozhovor s Matoušem Menšíkem o přípravných kempech si můžete přečíst zde. Pokud se vše podaří, budeme Vám na webu a sociálních sítích přinášet i Matoušovy postřehy přímo z dějiště šampionátu, tedy z Edmontonu.

Program reprezentace do 20 let:

Úterý 9.8., 20:00: Česká republika – Slovensko
Čtvrtek 11.8., 20:00: Finsko – Česká republika
Neděle 14.8., 0:00: Kanada – Česká republika
Pondělí 15.8., 0:00: Česká republika – Lotyšsko

První čtyři týmy z každé skupiny si zajistí postup do čtvrtfinále, hrané klasickým systémem 1A-4B, 2A-3B, 1B-4A, 2B-3A.

Matouš Menšík se raduje z gólu ve finále Chance ligy. Snad podobnou radost zažije odchovanec jihlavského hokeje i na juniorském mistrovství. Foto: Markéta Křížová

Reprezentace do 19 let: Nejbližší akcí je listopadový turnaj pěti zemí v ČR

Reprezentace do 18 let: Ivan Hlinka Memorial Cup

Reprezentační osmnáctka sehrála tři přípravné zápasy proti Švýcarsku, na které byl nominován obránce Dukly Martin Matějíček s útočníkem Hynkem Pešem. Do nominace se dostal také ex-jihlavští hokejisté Adam Fábry a Vojtěch Port (nyní Sparta). Národní tým zahrál proti reprezentantům Helvétského kříže dobře. První zápas vyhrál 3:0. Na úvodní gól Janu Šprynarovi nahrával právě Martin Matějíček, Andrej Fábry zapsal dokonce tři přesné asistence. Druhé utkání vyšlo osmnáctce ještě lépe a Švýcary rozstřílela 6:1 (Fábry vstřelil první gól a nahrával na druhý). Trojboj pak hráči do 18 let zakončili výhrou 3:2.

Reprezentaci do 18 let nyní čeká prestižní Hlinka Gretzky Cup, což je po mistrovství světa druhý nejsledovanější turnaj této věkové kategorie. Dlouho se hrál v České republice, pro rok 2022 se uskuteční v kanadském Red Deeru a bude opět s jihlavskými zástupci! Do finální nominace se totiž dostal obránce Martin Matějíček! Mezi náhradníky pak figuruje jeho parťák z jihlavské mládeže a z A-týmu, útočník Hynek Peš. V nominaci pro Hlinka Gretzky Cup je i Andrej Fábry, který je jihlavským odchovancem a za Duklu hrál ještě před dvěma lety.

Program reprezentace do 18 let:

Neděle 31.7., 19:00: Česká republika – Finsko
Úterý 2.8., 3:00: Německo – Česká republika
Středa 3.8., 19:00: USA – Česká republika

Martin Matějíček. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Reprezentace do 17 let: Příprava proti Švýcarsku

Sedmnáctka má na programu přípravné zápasy ve Švýcarsku. V konečné nominaci figuroval jihlavský útočník Adam Veselský, mezi náhradníky byli obránce Dominik Löffler a útočník Matěj Vojáček. V prvním utkání vyhrál národní tým nad Švýcary jasně 4:0 a byl vidět zejména poslední uvedený, jenž se nakonec do finální nominace dostal s "Veslem" taktéž. Matěj Vojáček totiž nahrál na třetí gól a čtvrtou branku v 52. minutě sám vstřelil. Sedmnáctka hraje dále v pátek a v sobotu, hned poté jí čeká prestižní Turnaj pěti zemí v USA. Nominace ještě zveřejněná nebyla.

Matěj Vojáček. Foto: Nela Dittrichová

Adam Veselský. Foto: Ronald Hansel / Juniorský hokej

Reprezentace do 16 let: Nejbližší akcí je turnaj čtyř zemí v Rakousku na konci srpna

HC DUKLA JIHLAVA VŠEM NOMINOVANÝM GRATULUJE A PŘEJE HODNĚ ŠTĚSTÍ NEJEN V DRESU S LVÍČKEM NA PRSOU!