Žádná příprava hokejistům nechutná, říká obránce Miloslav Jáchym

02.08.2022 / Vladimír Šťastný

Vysoký pilíř do obranných řad pro sezonu 2022/23 získala Dukla Jihlava v podobě Miloslava Jáchyma. Hráč se zkušenostmi z nejvyšších hokejových soutěží na Slovensku a v Polsku se do přípravy s týmem zapojil až do druhé části na ledě. Odchovanec hokeje v Českých Budějovicích se ve videu poprvé představuje jihlavským fanouškům.

Téměř dvoumetrový obránce s váhou rovný metrák podepsal smlouvu s klubem HC Dukla Jihlava již na jaře letošního roku, ale na suché přípravě jsme ho neviděli. Až po dovolených se do společného tréninku zapojil při přípravě na ledě. Proč tomu tak bylo? „Po skončení loňské sezony jsem měl čerstvě operované koleno, takže bych nemohl dělat úplně všechny věci, co dělali kluci. Dostal jsem možnost připravovat se individuálně, za což jsem rád. Již delší dobu se při suchých přípravách připravuji sám a vím, co mi sedí, a věřím, že mi to prospělo. Důležitá informace tak je, zda je koleno po operaci a celkové zdraví Miloslava Jáchyma v pořádku. „Celkově je zdraví v pořádku, nohu ještě občas cítím, protože se trochu změnila zátěž. Koleno si na to zvykne a bude to v pohodě,“ věří Jáchym.

Ve své více než desetileté seniorské kariéře prošel Miloslav Jáchym mnoha týmy a zažil spoustu trenérů. Jak by si po týdnu společné přípravy ohodnotil ty jihlavské? „Je to těžké, ale to k tomu patří. Žádná příprava hokejistům nechutná, musíme však nabrat nějaký objem, nějakou fyzičku a vlétnout do toho. Jinak tréninky mají dobrou úroveň, mají spád, takže super,“ popsal Miloslav. Zvláštností v kariéře jedenatřicetiletého obránce je skutečnost, že v sezoně 2020/21 měl od hokeje pauzu, proč vlastně nehrál? „Byly k tomu dva důvody. První byl ten, že byl koronavirus a moc se obecně nehrálo, a druhý pak skutečnost, že manželka byla těhotná, čekali jsme druhé dítě. Dal jsem proto přednost rodině a byli jsme doma,“ vysvětlil robusní bek.

Pokud se podíváme do hráčské historie Miloslava Jáchyma, zjistíme, že v sezoně 2011/12 hrál v týmu Tatranski Vlci Mezinárodní mládežnickou juniorskou soutěž. V týmu s ním tehdy byli i hráči, kteří prošli Duklou. Byl to Jakub Matai a především odchovanci jihlavského hokeje Ondřej Malec a Martin Kuřítko. Vybaví se čerstvému Duklákovi tyto roky a jihlavští odchovanci? „Ty roky se mi vybaví velice dobře, na oba kluky vzpomínám jenom v dobrém. Odvedli v týmu spoustu práce, byli to dříči, makáči a dobří kluci do kabiny,“ vybavil si mládežnické období v dresu Tatranskich vlků. Pohledem do statistik jednotlivých hráčů však zjistíme, že se na ledě, při mistrovském zápase tito tři hráči již nepotkali. Vlastně pouze v jednom případě. Při zápase Chance ligy v sezoně 2016/17. Miloslav Jáchym v dresu Frýdku-Místku a Ondra Malec v dresu Horácké Slavie Třebíč. Poznali se po několika letech a měli si co říct? „Samozřejmě, že jsme se poznali, nicméně jsme se spolu jenom pozdravili, protože to byl soupeř a my jsme chtěli vyhrát (smál se Miloslav Jáchym). Pro úplnost musíme dodat, že zápas skončil tehdy nerozhodně 1:1 a bod navíc získali až po samostatných nájezdech hokejisté z Třebíče.

Jelikož zdatný obránce odehrál několik sezon v nejvyšších soutěžích na Slovensku a v Polsku a tu poslední odehrál kompletně v Chance lize, nabízí se otázka, jak se tyto soutěže od sebe liší? „Liší se zejména z toho důvodu, že třeba v Polsku je neomezený počet cizinců. My konkrétně v Krakově jsme měli osmnáct importů (cizinců) a pouze dva domácí hráče v sestavě. U nás se to hraje většinou na domácí kluky, což si myslím, že je dobře,“ vysvětlil Miloslav Jáchym. Ten již nepatří mezi nejmladší hráče, a proto je v Jihlavě se svou rodinou. Jak se jim zde líbí? „Momentálně zde rodinu mám. Zrovna včera jsme byli v zoologické zahradě, která je nádherná a zatím se nám zde líbí,“ zakončil Miloslav Jáchym.

Rozhovor s novou posilou A-týmu obráncem Miloslavem Jáchymem

Video: Vladimír Šťastný