Těším se a věřím, že jsme v přípravě dostali do hráčů maximum, říká trenér juniorů Michal Broš

01.09.2022 / Tomáš Lysý

Se startem povinné školní docházky startuje i nejvyšší česká mládežnická soutěž, jenž nese pro nadcházející sezonu název DHL extraliga juniorů. Ta byla v minulé sezoně konečně zeštíhlena, takže jí bude hrát 14 celků a mezi nimi i HC Dukla Jihlava, která se loni velkým obloukem vyhnula sestupovým starostem. V základní části se každý tým utká čtyřkolově každý s každým, osm nejlepších po základní části postoupí do play off, poslední tým padá o patro níže. Úvodní dvojzápas čeká Duklu v domácí CZ LOKO Aréně, na její malé hale. V pátek 2.9. od 18 hodin hostí Třinec, v sobotu v pravé poledne začne zápas proti Vítkovicím. Přijďte se podívat!

Jihlavští junioři mají za sebou přípravu, která čítala několik přípravných zápasů. Mladíci střídali vítězství a porážky, nakonec v zajímavě obsazeném turnaji ve Vítkovicích obsadili druhou příčku. „Těšili jsme se tam. Turnaj je vždy parádně zorganizovaný. Letos bych jen vytknul zahraničním týmům, Schwenningenu a Slovanu Bratislava, že přijeli s mladšími hráči. Když jsem se bavil se Zdeno Cígerem ze Slovanu, tak z toho byl nešťastný, protože jeho tým nebyl konkurenceschopný. Sám nevěděl, proč Bratislava poslala na turnaj vlastně B-tým. Bohužel dva z těchto tří účastníků jsme měli ve skupině,“ povídá Michal Broš s tím, že nad Schwenningenem jeho tým vyhrál 6:1 a proti Bratislavě zapsal výhru 10:2. „Hráli jsme i s polskou dvacítkou, proti které hráli kluci dle našich představ, ve velké fazoně a i skóre bylo vyšší, než by odpovídalo předzápasové prognóze,“ hovoří k výhře 6:1. Ve finále Dukla po velkém boji nestačila na domácí Vítkovice, se kterými padla výsledkem 5:7. „Po vyrovnané první třetině nám tam ve druhé části napadalo pět gólů, jeden pak na začátku třetí třetiny a rázem jsme byli pozadu 1:5. Ale vyzdvihl bych velký charakter týmu, protože jsme vyrovnali na 5:5, což všichni přítomní oceňovali. Bylo vidět, že jsme nic neodevzdali a bojovali až do konce. Nicméně půl minuty před koncem jsme po sledu chyb a nedorozumění v obraně dostali branku na 5:6. Prohráli jsme, ale turnaj nám ukázal, že máme potenciál na to, abychom se z nepříznivě se vyvíjejících situací dostali zpátky a to je dobrá „message“ pro nadcházející sezonu,“ rekapituluje kouč jihlavského juniorského týmu.

Rozpis zápasů Dukly
Soupiska juniorů Dukly

Ten má se svými svěřenci za sebou přípravné období, které bylo tentokrát kratší, než by si sám představoval. Vysvětlení je jednoduché, juniorské soutěže startují hned zkraje září a nikoliv v dalším týdnu, jak bývalo zvykem. „Předzávodní období bylo o dva týdny kratší, než bychom si představovali. Místo osmi týdnů jsme měli letos šest týdnů, protože DHL extraliga juniorů začíná o dva týdny dříve před ostatními soutěžemi. Ale hraje se modelem, který jsme jako klub prosazovali spolu s ostatními kluby,“ informuje Michal Broš a celý článek o systému soutěže si můžete přečíst zde.

Na start jsou pochopitelně všichni hodně nažhavení. „Těšíme se a věřím, že jsme v přípravě dostali do hráčů maximum toho, abychom do soutěže vykročili úspěšně. K přípravě nemám co vytknout. Potkali jsme se s výhrami i s prohrami. Není dobré v přípravě jen vyhrávat, protože se toho člověk pak moc nenaučí a moc se neobjeví slabé stránky. A při samých výhrách klukům vstoupí do hlavy nějaký pocit. Díky prohrám jsme se naučili dostatek věcí a jsme připravení a správně nastavení na začátek, který přijde v pátek proti Třinci. Borci pracovali s takovým přístupem, že jsem nemusel řešit věci jako přemlouvání nebo nucení do práce. Máme skupinu kluků, kteří pracovat chtějí a chtějí se zlepšovat. Mají ambice a cíle, ke kterým jim my jako trenérský štáb chceme pomoct,“ těší Michala Broše, který v kariéře moc dobře ví, jaké je to uspět v nejtěžších zápasech sezony.

Michal Broš na střídačce Dukly během loňské sezony, která se jihlavským juniorům velmi podařila. Foto: Martin Voltr

Systém DHL extraligy juniorů je letos velmi jednoduchý. Čtrnáct týmů bude hrát čtyřkolově každý s každým. Po základní části, která čítá 52 kol, půjde první osmička do play off a poslední tým sestoupí do Ligy juniorů. „Je to model, který jsme navrhovali, prosazovali a týmy se na něm shodly jako na nejlepším. Čekám náročnou dlouhodobou soutěž, kde se opravdu ukáže, kdo si vedoucí příčky a postup do play off zaslouží a naopak se ukáže, kdo si zaslouží soutěž po posledním kole opustit. Přistupujeme k tomu s obrovským respektem a pokorou. Moc dobře to znám z působení v Extralize během své kariéry hráče a funkcionáře a vím, že během soutěže člověk nesmí usnout na vavřínech. Na druhou stranu se dá tvrdou, dlouhodobou a systematickou prací vyhrabat z problémů. S tím do extraligy jdeme a doufám, že se vyhneme nějakým nepříjemnostem,“ přeje si kouč jihlavské juniorky, kterému bude dělat asistenta znovu Marián Morava.

Junioři věří, že i během nadcházející sezony si užijí spoustu vítězných zápasů, podobně jako během přípravy s Kometou, kdy vyhráli 8:3. Foto: Nela Dittrichová

Dá se říct, že cíl je stejný jako v uplynulém ročníku – vyhnout se sestupovým starostem. A jestliže loni byl v soutěži nějaký o něco slabší tým, letos v konkurenci čtrnácti celků tomu tak zřejmě nebude. „Rád bych nás viděl na pozici černého koně soutěže, ta ale už nebude mít žádného vyloženého outsidera. Očekávám vyrovnanou soutěž s několika pár odskočenými týmy vepředu a se zbytkem pelotonu vzadu, který bude bojovat o horní i spodní příčky. V globálu se může většina týmů cítit ohrožená sestupem a několik týmů cítit ambiciózní na nějako postavení TOP čtyř v tabulce,“ uzavírá rozhovor trojnásobný mistr světa.

Na turnaji ve Vítkovicích obsadili jihlavští junioři výborné druhé místo. Foto: archiv Dukly Jihlava