Úvodní kolo Extaligy juniorů navštívil trenér reprezentace Kari Jalonen

04.09.2022 / Daniel Lhotský

Junioři Dukly mají za sebou vskutku unikátní zážitek. Prvnímu kolu DHL Extraligy juniorů proti Třinci přihlíželi nejen zcela zaplněné ochozy malé haly v Jihlavě, ale také trenér České hokejové reprezentace mužů Kari Jalonen. Ten přijal pozvání od trenéra juniorů Michala Broše, se kterým se zná už s Finska. Trenér reprezentace kromě přátelských rozhovorů s trenéry a vedením Dukly navštívil také kabinu Jihlavy těsně před zápasem.

Trenér Kari Jalonen přijel do Jihlavy ještě před úvodním buly a zhlédl část zápasu. Během své návštěvy tak zjistil mnoho zajímavých informací ohledně fungování mládežnického hokeje v Jihlavě: „Já a Michal Brož jsme spolu trénovali v jiném týmu, takže mě pozval, abych přijel a viděl první zápas sezony. Zároveň chci navštěvovat různá místa a vidět různé styly hokeje, jak se hraje. Tohle je první zápas juniorské extraligy, který sleduji. S Michalem Brožem jsme si povídali o tom, jak trénují a jak vlastně funguje škola a celý klub v České republice,“ popsal trenér reprezentace mužů hlavní důvody své návštěvy.

Trenér reprezentace Kari Jalonen hovořil s realizačním týmem juniorů o fungování mládežnického klubu v Česku. Foto zdroj: archiv Michala Broše

Už po první třetině našel na hře obou týmů pozitivní věci: „Z toho, co jsem viděl v první třetině, jsem měl radost. Je tu hodně rychlosti, dobrá hra tělem. To, co jsem viděl, se mi líbí, a ve Finsku to není jiné,“ srovnal hru juniorských týmů v Česku a ve Finsku. Finský trenér, který po dlouhé době s reprezentací Česka vybojoval na Mistrovství světa medaili, plánuje během této sezony navštívit více juniorských zápasů a poznat fungování týmů v České republice. „Ano, mám to v plánu. Za dva týdny nám startuje i Tipsport extraliga. Takže bych rád viděl co nejvíce zápasů to půjde a navštívil co nejvíce míst. A po dlouhé době jsem se zajel podívat i sem do Jihlavy a je skvělé vidět celé zdejší zázemí,“ nastínil své plány pro tuto sezonu.

Že se povedlo pozvat trenéra Jalonena do Jihlavy si pochvaloval i Bedřich Ščerban, který se také přišel podívat na úvodní zápas Extraligy juniorů: „Byl to nápad Michala Broše, on s Viktorem Ujčíkem se s ním znají už z Finska z doby, kdy oni tam byli jako aktivní hráči. Takže ho pozdravili a pozvali ho do Jihlavy. Já jsem moc rád, že to přijal, protože pro ty kluky to byl určitě obrovský zážitek.“ Současný jednatel Dukly ocenil i návštěvu trenéra Jalonena v kabině Juniorů před zápasem. „On byl ochotný je navštívit v kabině a četl jim úvodní sestavu, line-up, jak se říká. Takže kluci koukali a myslím si, že na to budou hodně dlouho vzpomínat. Jsem rád, že byl tak vstřícný. Je vidět, že hokej má rád a žije s ním“, dodal.

Trenér reprezentace Kari Jalonen na návštěvě Dukly během zápasu Extraligy juniorů