Ročník 2013 odehrál turnaj ve Světlé nad Sázavou

20.09.2022 / Alte Deutschland

Zatímco laická veřejnost nedočkavě vyhlížela cinema bitvu v podání jednookého Žižky, tak příznivci žluto - vínových barev své zraky upřeli na kolbiště zimního stadionu ve Světlé nad Sázavou. Již sama soupiska protivníků věštila urputné boje, které by jim již jmenovaný Žižka záviděl. A tak se jihlavští bojovníci dne 4. září v místě nad řekou Sázavou potkali se Lvy ze Slaného, Spartaky z Poličky, Moutfieldy z Hradce Králové, Střelci z Jindřichova Hradce, bojovníky z Chotěboře a místními ze Světlé nad Sázavou.

Nutno podotknout, že jihlavští chlapci byli do bojů vyzváni bez řádné přípravy a od znovu nazutí bruslí po letním odpočinku uplynul sotva týden. I přes vědomí tohoto faktu se nový trenér mužstva 2013 Jiří Cihlář, dlouholetý útočník mistrovského týmu DUKLA, nebojácně a bez zjevných možných zvýhodnění, rozhodnul k sestavení dvou rovnocenných týmů, žlutých a vínových. Mohl, jako ostatní trenéři, sestavit „mužstvo silných“, ale neučinil tak. Dal prostor všem hráčům v týmu, bez rozdílu výkonosti, čímž navázal na úspěšnou práci předchozího trenéra pana Jakuba Vence, shodou okolností hráčsky působícího v pořadatelském městě.

Turnaj byl i premiérou pro posilu trenérské lavičky, kdy asistentskou pozici zaujal hokejovým bardům dobře znám Karel Dvořák, který za svoji hokejovou kariéru dosáhnul nejednoho významného vítězství včetně mistrovských titulů v DUKLE a ve Vítkovicích. Ale jak se na nováčky patří i on musel projít křtem, když po bloudění v zákeřných objížďkách města, dorazil o chvilku později a čekalo ho neúprosné setkání s klubovým pokladníkem Jeldou Kasičkou, který spravedlivě měří všem. Měl to za „padesát“ ostatně jako mnoho dalších z nás.

Turnaj pro obě jihlavská mužstva začal na opačných pólech. „Žlutí“ se do bojů v prvním zápase vrhli s takovou technickou vyzrálostí, že soupeř notnou chvíli nechápal, co se děje. V krátké době se „žlutým“ podařilo získat si dostatečný náskok a zasloužený respekt. Vyhráli jednoznačně obě poloviny, v turnaji se hraje na 2x 15 minut a bodově se hodnotí každá polovina a brankář Bourek si připsal první nulu v této sezoně.

Na druhé půlce stadionu k prvnímu zápasu nastoupilo mužstvo „vínových“. Bohužel se nechali zaskočit soupeřem, vnutit si jeho herní styl a jen těžko hledali zbraně, jak zápas zvrátit. Svůj první zápas v turnaji prohráli.

Do druhého zápasu se silným celkem Mountfieldu HK však nastoupili zcela s jiným nasazením a soupeře přehráli a připsali si první úspěch v turnaji. Mužstvo „žlutých“ pak sebevědomě nastoupilo i na druhého soupeře a jasně ukázalo, kdo je favoritem této skupiny. Zápas opět jednoznačně vyhráli a do třetího zápasu vstupovali jako favorité o vítěze skupiny a finalistu turnaje.

Narazili na známého soupeře Střelců z Jindřichova Hradce, s kterým již odehráli několik vyrovnaných bitev. Tentokrát však štěstěna, delší letní příprava soupeře i mnohá, nepochopitelná pochybení rozhodčího, jako při soupeřově evidentní faulu - krosčeku, byl paradoxně nařízen trest – nájezd proti našemu mužstvu, rozhodla o prohře jihlavských borců, kteří jinak bezchybně bojovali v celém turnaji. I o tom hokej je.

Velká škoda, neboť mužstvo „vínových“ si snadno poradilo se Spartakem Polička a štěstěna je vynesla na vítěze skupiny a tím na finalistu o vítěze turnaje. Mohlo se tak odehrát bratrovské DUKLA derby. Mohlo…. „Vínový“ tak ve finálovém boji nastoupili proti Střelcům z JH a v boji o třetí příčku nastoupili „žlutí“ proti bojovníkům z Hradce Králové.

„Vínový“ svůj udatný finálový boj se zkušeným soupeřem prohráli a obsadili druhé místo v turnaji. „Žlutí“ nic neponechali náhodě a svou hořkost z nepostoupení do finále spláchli zaslouženým vítězstvím v boji o třetí příčku. Obě Duklácká mužstva tak pod vedením nového trenéra přivezla medaile z druhého a třetího místa v turnaji. Nutno podotknout, že daleko cennější byl však jejich herní projev a bojovnost.

V osobnostních projevech je třeba vyzdvihnout oba brankáře. Bourek v dresu „žlutých“ musel projevit silnou vůli při soustředění se v zápasech, kdy neměl moc práce a vše stálo na pár, ale zásadních útocích soupeře, kdy jako skála své mužstvo podržel. Čech v dresu „vínových“ se musel vypořádat s těžkou prohrou v úvodním zápase, kdy to místo vypadalo jako u Waterloo a postavit se do dalších utkání s vědomím nutné opory svým spoluhráčům a to se mu podařilo. A to vše za ztížených viditelnostních podmínek, neboť skoro po celou dobu turnaje byla mlha, jenž by se dala krájet.

DUKLA 2013 tak úspěšně vstoupila do nové sezony!