Hlavní věcí k úspěchu je tvrdá dřina, říká obránce-kanonýr juniorky Lukáš Číhal

23.09.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavští junioři nabrali na začátku ročníku slušnou formu. Z každého dvojzápasu si odnesli minimálně tři body za jedno vítězství a po šesti odehraných kolech jsou na pátém místě se ziskem deseti bodů. Dukláci nastříleli celkem sedmnáct branek a téměř čtvrtinu z nich obstaral Lukáš Číhal (na fotce uprostřed), který je se čtyřmi brankami nejlepším kanonýrem-obráncem soutěže. „Na jednu stranu jsem za gólovou produkci rád. Ale nechci to mít v hlavě a být, jak se říká, na hrušce. Dělám věci, které trénujeme a vychází mi to,“ sděluje 199 centimetrů vysoký zadák před sobotním pokračováním juniorské extraligy, ve kterém Dukla zajíždí na led Komety Brno.
Foto: Martin Voltr / Mountfield HK

Dosavadní ročník zatím hodnotí úspěšně. Ačkoliv je totiž začátek soutěže, Dukla má na černého Petra v podobě poslední čtrnácté příčky náskok deseti bodů, jelikož poslední Olomouc ještě nezískala ani bod. „Začátek hodnotím úspěšně. Nesmíme s kluky přestat makat a plnit věci od trenéra. Když tohle budeme plnit, máme velkou šanci na úspěch,“ začíná rozhovor o letošní sezoně Lukáš Číhal a dle výsledků je jeho odpověď na dosavadní nejlepší a nejméně povedený zápas jasná. „Nejlepší zápas jsme odehráli v Hradci Králové, kde jsme zvítězili 5:0. Můžu říct, že tam jsme neudělali jedinou chybu a plnili jsme přesně to, co nám bylo řečeno. Proto jsme získali tři body. Naopak nepovedl se nám druhý zápas s Vítkovicemi, který jsme sice prohráli 0:3, ale mohli jsme ho také urvat vítězně. Rozhodla druhá půlka zápasu, protože jsme nesplnili věci, které jsme si řekli,“ hodnotí dva ze šestice zápasů Jihlavy v DHL extralize juniorů a opět tak podotýká, jak je důležité dodržovat trenérské a týmové pokyny.

Právě gólová potence Lukáše Číhala výrazně pomohla k zisku čtyř cenných bodů. Na ledě Mountfieldu HK zlomil dvěma brankami hradecký odpor, proti Liberci snižoval na 1:2 a 2:3, Dukla poté padla 3:4 v nájezdech. „Na jednu stranu jsem za to rád, ale nechci to mít v hlavě a být, jak se říká, na hrušce. Dělám věci, které trénujeme, a vychází mi to,“ povídá ke svým čtyřem brankám, jenž ho dělají nejlepším kanonýrem mezi obránci. Kdo by to byl řekl, když polovinu minulé sezony strávil o patro níž v Havlíčkově Brodě. „Začal jsem pracovat sám na sobě, na mých slabších stránkách. Snažím se i nyní zlepšovat,“ nachází recept na dílčí úspěch, přičemž moc dobře ví, jak se sportovní forma dokáže rychle otočit, ať pozitivním či negativním směrem. „Snažím se na to vůbec nemyslet a jít do zápasu s tím, že jdeme se spoluhráči vyhrát. Vůbec nemyslím na to, kolik dneska dám gólů a podobně. Hlavní věcí k úspěchu je tvrdá dřina,“ dodává skromně.

Lukáš Číhal během vítězného utkání 5:0 na ledě Mountfieldu HK, které hodnotí jako dosavadní nejvíce povedené. Foto: Martin Voltr

Kouzlo úspěchu tkví i v práci realizačního týmu. V minulé sezoně se junioři bez problémů zachránili a následně v nadstavbové části statečně bojovali s týmem, který přišel o klíčové opory. Ti zaslouženě dostali šanci v Chance lize či druhé lize, kterou by jinak hráli zcela jistě dříve než po úspěšně zvládnuté záchranářské misi (takže o nějakém vypuštění závěru extraligy juniorů nemůže být ani řeč). Trenérský štáb ve složení trenér Michal Broš, asistent trenéra Marian Morava a vedoucí týmu Jaromír Číhal pokračuje v nastoleném směru i letos. „Trenérské duo hodnotím určitě pozitivně. Přístup pana Broše k práci s námi je perfektní a to samé platí i o panu Moravovi,“ je spokojený Lukáš Číhal a stejně tak si cení party v týmu. Což je vždy základ, jelikož každý rok se mládežnické týmy částečně či výrazněji obmění. „Partu v týmu máme určitě skvělou. Přišlo nám dost nových kluků, ale i přesto jsme se dali dohromady a hrajeme jeden pro druhého. S kluky sem tam i někam zajdeme, ale bohužel není moc času. Takže většinou jsme spolu každý den v kabině po tréninku až do večerních hodin a bavíme se,“ usmívá se vysoký zadák.

Naopak utkání proti Vítkovicím, které Dukla prohrála 0:3, se Jihlavě vůbec nepovedlo. Tento zápas hodnotí Lukáš Číhal jako zatím nejhorší z odehrané šestice. Tento mač byl také derniérou v Jihlavě, jelikož na malé hale nemohou jihlavští junioři hrát a musí tak jezdit k "domácím" utkáním do Moravských Budějovic. Foto: Nela Dittrichová

Jak řekl trenér Michal Broš, v náhradním domácím prostředí na útulném Zimním stadionu v Moravských Budějovicích chtějí junioři udělat malou pevnost, kam soupeři nebudou rádi jezdit a Dukla zde bude sbírat body. Lukáš Číhal přitakává. „Řekli jsme si, že tady jsme prostě doma a nikdo odsud body nebude vozit. Chceme v Moravských Budějovicích hrát, jak nejlépe umíme. Prostředí je tam moc krásné a všechno je takové, jaké má být. Jsme za to moc rádi a hraje se nám tam skvěle,“ chválí prostředí tamního stadionu a kdo ví, třeba i „malá pevnost ve vyhnanství“ Dukle pomůže k tomu, aby sezona byla úspěšná. „Cíle jsou takové, že bychom chtěli začít po malých krůčcích. Prvně se dostat do play off a pak budeme směřovat dál,“ uzavírá rozhovor obránce jihlavské juniorky.

Radost Lukáše Číhala z branky na ledě Mountfieldu HK. Foto: Martin Voltr