Souboj dvou týmů z grandiózního čtvrtfinále. Dukla jede do Přerova

11.10.2022 / Tomáš Lysý

Vyrovnaná tabulka z konce letošní základní části pokračuje. Tehdy rozhodoval jediný bod o účasti v předkole play off a konci sezony. V prvních deseti kolech je Chance liga vyrovnaná stejně, ne-li více. Rozdíl mezi prvním a posledním týmem je pouhých devět bodů, mezi třetím a dvanáctým jen tři body, což je rozdíl jediného zápasu. Každý tým proto potřebuje získávat body, aby mu neujel vlak. O ty další se Dukla popere na ledě týmu HC ZUBR Přerov, jenž byl jejím soupeřem během čtvrtfinále 2022, které bylo ze všech sérií pro Duklu nejtěžší. Utkání začíná v přerovské MEO Aréně ve středu 12. října 2022 od 18 hodin a sledovat ho můžete již klasicky na HokejkaTV nebo na onlajnech.

Jihlavští hokejisté celé play off uplynulého ročníku Chance ligy vyhráli. Většina hráčů pak po jeho konci nebo po konci celé sezony souhlasila s tímto: Nejtěžším soupeřem ve vyřazovacích bojích byl hned ve čtvrtfinále Přerov. A skutečně. Souboj čtvrtého týmu s pátým po základní části soutěže měl grády. Ne zrovna malá skupina veřejnosti Duklu po prvním prohraném utkání (a po odchodu několika hráčů na konci přestupního období) odepsala a ve druhém utkání nebylo daleko k tomu, aby šel Přerov do trháku 2:0 na zápasy. Dukla však vyhrála 1:0 v prodloužení a poté si pro sebe strhla dva mečboly, když uspěla v prvním utkání v Přerově 3:1. Poté smolně padla v prodloužení, takže přišel rozhodující pátý zápas v Jihlavě. Červenožlutí zvítězili 2:1, přes těžkého protivníka prošli dále a zastavili se až v extraligové baráži.

Soupiska Přerova
Realizační tým Přerova

Ačkoliv Zubři rozhodující zápas prohráli, neměli se za co stydět. Toho si bylo vědomo i vedení klubu, takže realizační tým prakticky nedoznal změn. Tým drobnými korekturami prošel. Výborný gólman Lukáš Klimeš sice po Kometě zkouší štěstí v extraligových Vítkovicích, nicméně za Přerov už letos stihl jednou nastoupit. Do Komety naopak přešli útočníci Jan Süss a Matěj Svoboda, zpět do Třebíče se vrátil Matěj Novák, do nedalekého Zlína zamířili Matěj Sebera a Jan Dluhoš. Příchody však nad těmito ztrátami převažují. Zubři získali například velmi zkušenou útočnou trojici Rok Macuh, Daniel Ministr a David Březina, přičemž poslední uvedený hrával i v Jihlavě a posledních pět sezon nastupoval ve Vsetíně (dal zde celkem 76 branek).

Produktivitě vládne Matouš Kratochvíl (3+4) s Jakubem Svobodou (2+5), šest přesných nahrávek zapsal již Robert Černý. Úvod do soutěže vyšel Přerovským skvěle, když ve čtyřech zápasech ztratili jediný bod za domácí výhru na nájezdy nad Slavií. V dalších čtyřech zápasech sice Přerov vyhrál jen jednou, ale také třikrát padl v prodloužení, proto doposud jako jediný tým z celé soutěže neprohrál v základní hrací době. Na čtvrtém místě tabulky ztrácí na první Porubu tři body a navíc má oproti svým dalším soupeřům k dobru dva zápasy – dohrávku čtvrtého kola v Porubě a pondělní odložené utkání proti marodkou sužovanému Vsetínu.

Poslední zápas Přerova

9. kolo Chance ligy: HC ZUBR Přerov – PSG Berani Zlín 1:2 pr.

Branky a nahrávky: 37. Doležal (Jakub Svoboda) – 21. Mrázek (Sedláček), 63. Sedláček (Gazda). Rozhodčí: Bejček, Jaroš – Kučera, Vašíček. Vyloučení: 4:3, navíc Pospíšil (ZLN) trest ve hře. Bez využití. Diváci: 2246. Střely na branku: 40:39. Zblokované střely: 7:11. Vhazování: 34:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Poslední vzájemný zápas

5. čtvrtfinále play off 2022: HC Dukla Jihlava – HC ZUBR Přerov 2:1

Branky a nahrávky: 36. Seman (Čachotský, Kowalczyk), 42. Brož (Kachyňa, Juda) – 50. Š. Kratochvil (Král). Rozhodčí: Obadal, Jaroš – Belko, Kokrment. Vyloučení: 2:3, navíc Harkabus 5 min., Menšík (oba JIH) 5 min. - Král 5 min., Kudělka (oba PRE) 5 min. Využití: 1:0. Diváci: 2191. Střely na branku: 30:33. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Dukla: Zhukov – Bilčík, Mareš, Kowalczyk, Valenta, Kachyňa, A. Dvořák, Chvátal – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Harkabus (A), Zadražil, Helt – Seman, Menšík, rož – Cachnín, Juda, Čermák
Přerov: Klimeš – Kubeš, Kudělka, Dluhoš, Hrdinka, Ševčík, Krisl (C) – Jakub Svoboda, M. Kratochvil, Doležal (A) – Š. Kratochvil, Král, Goiš – Jan Svoboda, Pechanec, Herman – Indrák, F. Dvořák, Sebera – Matěj Svoboda

Konec druhé třetiny pátého čtvrtfinále byl velmi vyostřený. Do pěstní potyčky se pustil Tomáš Harkabus s Tadeášem Králem, poté si měli pořádně co říct Matouš Menšík s Tomášem Kudělkou a do hromadné strkanice se zapojili i oba brankáři. Třetí část hry už podobné vylomeniny nepřinesla, naopak padly dvě branky. Na 2:0 zvyšoval Vítězslav Brož a jeho trefa byla po snížení Šimona Kratochvíla rozhodujícím gólem. Foto: Markéta Křížová

11. kolo Chance ligy, středa 12. října 2022

HC Stadion Litoměřice – HC Baník Sokolov (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – VHK ROBE Vsetín (17:30)
HC Frýdek-Místek – HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
SC Marimex Kolín – DRACI PARS ŠUMPERK (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – PSG Berani Zlín (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Slavia Praha – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)

12. kolo Chance ligy, sobota 15. října 2022

HC Dukla Jihlava – HC Dynamo Pardubice B (16:30, Jindřichův Hradec) - vstupenky zde
HC Stadion Litoměřice – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Baník Sokolov – SC Marimex Kolín (17:00)
DRACI PARS ŠUMPER – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:00)
VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha (17:00)
PSG Berani Zlín – HC Frýdek-Místek (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov (18:00)