Celý týden probíhal v pozitivním duchu, říká dělník ledu David Straka

12.10.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavští junioři mají za sebou další povedený víkend. V prostředí Moravských Budějovic, kde mají svou malou tvrz, nedovolili silným soupeřům odvézt ani bod. Mistrovskou Plzeň skolili výsledkem 3:2, o den později udolali Spartu 2:1. „Dvojzápas hodnotím samozřejmě pozitivně. I přes všechny nedostatky máme první šestibodový víkend a uděláme všechno pro to, abychom takhle pokračovali i dále,“ sděluje útočník David Straka, jenž dvěma góly zdolal právě Spartu, ve které dříve působil.

Jihlavští hokejisté šli do dvojzápasu po zřejmě nejméně vydařeném dvojzápasu, který v této sezoně odehráli. Daleký trip v Litvínově a Karlových Varech nezvládli, shodně prohráli 1:5, ačkoliv v obou případech hned v úvodu utkání dali rychlou branku. To ale bylo vše. „Někde v našem podvědomí tyhle dva zápasy asi byly, ale shodli jsme se na tom, že je necháme stranou a budeme koukat jen dopředu. Celý týden probíhal v pozitivním duchu a to nám hodně pomohlo,“ zamýšlí se devatenáctiletý forvard, co v dalším dvojzápasu pomohlo.

Pozitivní myšlení bylo dobrým receptem na úspěch. Junioři mají za sebou první dvojzápas, ve kterém získali plný počet šesti bodů. A navíc proti silným celkům. „Více nás trápila Plzeň. Proti ní jsme určitě sehráli lepší zápas. Hráli jsme totiž to, co se po nás chce a nedělali jsme tolik chyb. Před zápasem jsme si v kabině říkali, že musíme být aktivnější jak před naší, tak před soupeřovou brankou. To se nám povedlo. Navíc v zápasu hodně řádil Jumba,“ směje se David Straka při ohlédnutí na výhru proti mistrovské Plzni 3:2, kdy Jonáš Jungwirth vstřelil dvě branky. „Proti Spartě jsme naopak udělali spoustu chyb, především v obraně. Nevím, čím to bylo. V kabině jsme po první třetině dostali za uši a nakonec to dobře dopadlo,“ dodává jihlavský útočník, pro kterého byl zápas proti Pražanům speciální.

Gólová radost Davida Straky z úvodní branky na ledě Komety Brno, kde Dukla vyhrála jasně 6:1. Foto: Markéta Křížová

David Straka totiž ve Spartě před příchodem do Dukly působil – dvě sezony odehrál v kategorii dorostu, jednu v juniorce, kde ale příliš šancí nedostal. Před ročníkem 2021/2022 se tak přesunul na Vysočinu – do Jihlavy a loni hrál i Ligu juniorů za Havlíčkův Brod. A svůj bývalý tým nešetřil. Při výhře proti Spartě 2:1 zaznamenal obě branky. „Proti Spartě jsem hrál teď podruhé a musím říct, že tyhle zápasy jsou pro mě speciální. Pár kluků tam znám, takže před zápasem byly úsměvy, ale na ledě šlo všechno stranou. Utkání jsem si užil,“ neskrývá jihlavský forvard radost z výhry i z obou branek. „Oba góly ale vůbec nejdou za mnou. První mi dal do tutovky Voves a při druhém mi Chozé prostrčil puk a já jen dorážel. Díky, kluci,“ chválí své spoluhráče, kapitána Matěje Vovsíka a útočníka Josefa Broše, jenž ve Spartě v mládeži také tři roky hrával a je synem trenéra juniorů Dukly Michala Broše, který je jednou z ikon týmu s velkým S ve znaku.

Díky šesti bodům se Dukla opět posunula tabulkou vzhůru. Po necelé čtvrtině soutěže patří jihlavským hokejistům šesté místo s devatenácti body. Na druhé Vítkovice ztrácí tři body, na poslední čtrnáctý Hradec Králové mají k dobru již jedenáct bodů. „Tabulka je těsná. Každý zápas je důležitý, takže mne těší, že se nám daří a doufám, že to takhle půjde i dál. Nedáváme to sice moc najevo, ale máme vážně dobrou partu a to je základ úspěchu. Třeba i pro play off, protože je naším cílem ho udělat a v něm dojít co nejdále,“ povídá David Straka.

David Straka v témže zápasu na buly. Při výhře 6:1 se prosadil hned dvakrát. Foto: Markéta Křížová

Útočník Dukly, který vstřelil v sezoně již pět branek, si postupem času již zvykl na dojíždění na Zimní stadion do Moravských Budějovic. „Nejdříve mi to vadilo, ale teď si říkám, že to je možná i lepší. Stadion je tam suprový, máme to relativně kousek a cesta je ideální na zdřímnutí si v autobuse. Na první zápas přišlo snad 300 lidí, což asi nikdo z nás nečekal,“ těší zájem diváků v „Morávkách“ Davida Straku a čísla mu dávají za pravdu. V součtu s úvodními dvěma zápasy v Jihlavě navštívilo Duklu „doma“ již 967 diváků, jasně nejvíce z celé soutěže, což dává na český juniorský hokej slušný průměr 161 lidí/zápas. Prostředí si tak pochvaluje i trenér Michal Broš. „Na zimním stadionu v Moravských Budějovicích se nám líbí. Máme tam domácí zázemí a ledová plocha tam je stejně malá jako ta, na které v Jihlavě trénujeme. Je tedy zásadní, že podmínky v zápasech máme podobné jako na tréninku. Rád bych zmínil i diváckou kulisu a zájem lidí, protože jsme pro ně novou věcí ve městě. Od lidí cítíme hrozně dobré prostředí a cítíme se mezi nimi dobře. To jsou věci, které fungují, jelikož jsme v Moravských Budějovicích hráli čtyřikrát, třikrát jsme vyhráli a jen jednou prohráli na nájezdy, takže jsme neprohráli v základní hrací době a budeme se snažit to takto táhnout co nejdéle,“ dodává v pozápasových ohlasech. Tak ať se v Moravských Budějovicích daří co nejvíce!

Junioři zatím zažívají vydařenou sezonu a snad to tak bude pokračovat! Foto: Markéta Křížová