Odehráli jsme jedny z nejlepších zápasů v sezoně, shodují se Jonáš Jungwirth a Daniel Pavelec

17.10.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavští junioři mají za sebou další skvělý dvojzápas. Tentokrát vyplenili Moravské pole, když v Olomuci zvítězili 7:1 a o den později přejeli Zlín 5:1. Zlínský kouč Luboš Jenáček navíc řekl, že Jihlava byla zatím nejlepším soupeřem, kterého v právě skončené první čtvrtině jeho tým potkal, a že Dukla nemá slabinu. Výkonů si cení i Jonáš Jungwirth, který si z dvojzápasu odnesl čtyři body (2+2). „Byly to za mne jedny z nejlepších zápasů, které jsme odehráli. Tým ukázal potenciál, který má,“ těší mladého útočníka Dukly, u kterého žije hokejem celá rodina, jelikož jeho mladší bratr hraje za dorost. „Oba zápasy jsme zvládli výborně,“ dodává jeho spoluhráč Daniel Pavelec.

Po vítězném dvojutkání proti mistrovské Plzni 3:2 a pražské Spartě jeli junioři naopak na venkovní kolbiště. První čtvrtinu uzavřeli dvojzápasem proti Olomouci a Zlínu. A ten se jim povedl na jedničku. Šest bodů, skóre 12:2 a pochvala jak od trenéra Michala Broše, tak od zlínského kouče Luboše Jenáčka. „Proti Olomouci nebyl zápas od začátku tak jednoznačný, jelikož jsme po první třetině prohrávali. Ale ve druhé části jsme se dostali do vedení a ve třetí dvacetiminutovce se roztrhl pomyslný pytel s góly. Druhý den proti Zlínu nám určitě pomohl předešlý zápas, byli jsme na vlně vysokého vítězství a věřili si. Myslím si, že jsme oba zápasy zvládli výborně,“ hodnotí dvojutkání Daniel Pavelec a Jonáš Jungwirth stoprocentně souhlasí. „Dvojzápas hodnotím kladně, už jen kvůli tomu, že jsme získali šest bodů. Podle mne to byly herně jedny z dvou nejlepších zápasů, co jsme odehráli. Tým ukázal potenciál, který má,“ doplňuje svého spoluhráče.

Radost Jonáše Jungwirtha z gólu proti Kometě Brno. Foto: Markéta Křížová

Zápas proti Olomouci byl ve třetí třetině hodně vyhrocený, vedle různých strkanic a emocí přišla v závěru i bitka. „Nechci dělat žádná velká prohlášení, ale když Oloomuc zjistila, že na nás v zápasu hokejově nemá, tak se nás snažila rozhodit veškerými možnými způsoby. Ať už na hraně pravidel nebo za hranou. Na konci zápasu se hodně přiostřilo a emoce nedokázal udržet ani jeden z týmů,“ ohlíží se za vyhecovaným závěrem zápasu, což bylo za stavu 7:1 pro Duklu zcela zbytečné. „Vlastně celá třetí třetina byla trošku vyhrocená. I kvůli rozhodčím, kteří od začátku nepískali úplně všechny fauly. Největší zlom byl, když jeden z hráčů Olomouce sekl Vovse (kapitán juniorky Dukly Matěj Vovsík – pozn. aut.) zezadu po hlavě. Zastal se ho Čigi (obránce Lukáš Číhal – pozn. aut.) a oba se poprali,“ líčí nepříjemné závěrečné momenty Daniel Pavelec.

O den později žádné emoce v zápasu nebyly. Dukla se naopak dočkala velké poklony od zlínského trenéra Luboše Jenáčka. „V mých očích je Jihlava nejlepší soupeř, jakého jsme zatím potkali. Hrají v podstatě dospělý hokej. Oproti nám mají starší, zkušenější mužstvo, jejich herní kvalita je na vysoké úrovni. Hrají rychlý, bruslivý hokej, do těla. Tým Dukly nemá slabinu a navíc jim chytá výborný gólman. Kluci dnes podali výkon na hranici svých momentálních možností, ale proti takovému soupeři se těžko prosazuje. Pro Jihlavu klobouk dolů,“ řekl po zápasu zkušený trenér.

Gólová radost Daniela Pavelce se stejného zápasu, který Dukla nakonec vyhrála 6:1. Foto: Markéta Křížová

Oba dva útočníci zaznamenali v dvojzápasu čtyři body, shodně dvě branky vstřelili a na dva góly svým spoluhráčům nahráli. „Je takové klišé, když se řekne, že je to zásluha celé lajny. Ale u mne to platí dvojnásobně. Jako lajna jsme si zasloužili mít v posledních zápasech více kanadských bodů, než které máme. Jsem rád, že nám to tam konečně začalo padat. Ale na to, kolik šancí si vytvoříme, je to pořád málo,“ mrzí Jonáše Jungwirtha menší produktivita útočné formace ve složení Jungwirth-Báťa-Peš. I tak má ale „Jumba“ osm gólů, nejvíce z celého týmu. A čtyři kanadské body Daniela Pavelce? „Proti Olomouci jsem se prosadil nejprve z předbrankového prostoru, jak nás trenéři učí, že odsud padá nejvíce gólů. Ve druhém gólu má velkou zásluhu Stráča (David Straka – pozn. aut.), který zatáhl puk do útočného pásma a nahrál mi před branku, kde jsem jen z mezikruží vystřelil,“ povídá skromně útočník, který má na svém kontě celkem devět bodů (3+6).

Junioři Dukly při výhře na ledě Komety 6:1. Foto: Markéta Křížová

Po první čtvrtině soutěže se Dukla hřeje na vynikajícím třetím místě s pětadvaceti body. Pouze Vítkovice a Karlovy Vary, se kterými Jihlava prohrála, mají o tři body více. „Výsledky asi nejde hodnotit jinak, než pozitivně. Nejpovedeněji jsme odehráli jeden z dvojice zápasů Olomouc-Zlín, kdy jsme v podstatě celý zápas dominovali a šli jsme si za vítězstvím od první minuty. Výsledkově nejméně povedená byla porážka v Litvínově 1:5, nicméně soupeři jsme byli herně i více než vyrovnaným protivníkem. Paradoxně jsme proti Litvínovu hráli určitě lépe než doma se Spartou, kdy jsme vyhráli 2:1, ale tým má určitě na lepší výkon, než podal proti Pražanům,“ rekapituluje Jonáš Jungwirth. Spokojenost s úvodními třinácti zápasy neskrývá ani jeho spoluhráč s číslem 20. „Z mého pohledu se nám povedla první čtvrtina skvěle, za což mluví i náš bodový výsledek v tabulce, kde jsme na třetím místě a jen tři body nám chybí na vedoucí tým tabulky. Právě o tyto body budeme bojovat příští víkend na ledě Vítkovic. Nejvíce nás mrzí dvojzápas Litvínov-Karlovy Vary, kdy nám vinou horšího výkonu uteklo šest bodů. Naopak nejpovedenějším zápasem bylo vítězství proti Mladé Boleslavi 3:2, kde jsme podali opravdu skvělý a obětavý výkon, díky kterému je tento soupeř v tabulce těsně za námi,“ hodnotí „Páv“.

Ačkoliv jsou jihlavští hokejisté štikou DHL extraligy juniorů, tým je nadále pevně na zemi. Což lze vyčíst mezi řádky i z vyjádření obou hokejistů. „Aktuálně se chceme co nejdéle udržet na vítězné vlně. Cíl pro základní část je určitě jasný – dosáhnout play off a v něm se dostat co nejdále,“ přeje si Daniel Pavelec. A i v této odpovědi se téměř shodne se svým spoluhráčem. „První čtvrtina ukázala, že tým má potenciál, na kterém se dá stavět. Cílem je dostat se do play off z co nejlepšího místa a pak se uvidí. Tak daleko nechceme přemýšlet,“ zakončuje rozhovor Jonáš Jungwirth.

Junioři šlapou jako dobře namazaný stroj a po zápasech se často radují z vítězství. Daniel Pavelec s číslem 20 uprostřed, Jonáš Jungwirth hned vpravo vedle něj. Foto: Markéta Křížová