Dukla vyráží bojovat o prodloužení vítězné série na led Slavie, kterou vedou noví trenéři

18.10.2022 / Tomáš Lysý

Zatím jak na houpačce. Tři porážky, tři vítězství, opět tři porážky a pro změnu tři vítězství. Taková je dosavadní letošní jihlavská cesta Chance ligou. Ve 13. kole druhé nejvyšší české hokejové soutěže bude hrát Dukla o to, aby se na ledě týmu HC Slavia Praha přiklonila její bilance na pozitivní stranu. Chce to „jediné“, vyhrát. Což nebude vůbec lehký úkol, protože hráči Slavie se budou chtít jistě ukázat novému trenérovi Danielu Tvrzníkovi. Jak vše dopadne, to se budeme dozvídat ve středu 19. října 2022 od 18 hodin na Zimním stadionu v pražském Edenu. Zápas můžete sledovat na onlajnech nebo klasicky živě na HokejkaTV.

Již přípravné zápasy naznačovaly, že by pražská Slavia mohla mít na začátku sezony problém. V předzávodním období sehrála hned devět přáteláků, které trenérovi Jiřímu Veberovi ukázaly hned šest porážek. Slavia sice vyhrála v Kladně a Mladé Boleslavi a nad Litoměřicemi, jenže třeba utrpěla debakl od Kolína nebo prohrála 3:6 s B-týmem Pardubic. Do sezony pak Slávisté vstoupili porážkou v Třebíči 1:5. Poté následovalo období čtyř výher a čtyř porážek, jenže po výhře 5:0 nad Šumperkem padla Slavia třikrát v řadě. Ačkoliv Pražané hráli se silnými soupeři (ve Zlíně, doma s Prostějovem a ve Vsetíně), vedení přestalo mít s hlavním trenérem trpělivost a novým trenérským štábem sešívaných jsou hlavní trenér Daniel Tvrzník, asistent trenéra Pavel Kolařík a trenér brankářů Roman Málek.

Soupiska Slavie
Realizační tým Slavie

Hlavní problémy Slavie pojmenoval již server hokej.cz a nezbývá než souhlasit. Tým trápí špatná venko:vní bilance, jelikož z ledu soupeřů si domů do Edenu dovezli Slávisté jen jeden bod při tristním skóre 8:27 a slušných jedenáct bodů doma prostě v součtu nestačí na lepší než na poslední pozici. 40 inkasovaných branek je třetí nejvyšší číslo v celé soutěži, naopak se 28 vstřelenými góly je Slavia v Chance lize druhá nejhorší. Méně branek už má jen Zlín (24). Sluší se říct, že Jihlava dala jen o gól více než Slavia, ale na druhou stranu jich tolik neinkasovala. Z hlediska vyloučení je Slavia spolu s Jihlavou jedním z nejtrestanějších týmů, ale Pražanům navíc vůbec nejdou oslabení, jelikož mají úspěšnost jejich ubránění jen na 66%.

Klub před sezonou opustil brankář Martin Michajlov, obránce Václav Veber nebo Radek Havel či forvardi Filip Vlček, Patrik Machač a Daniel Kružík. Do Slavie naopak zamířil odchovanec jihlavského hokeje a vnuk legendy Jana Suchého, obránce Šimon Szathmáry. Slušnými posilami se zdáli být i obránci Karel Klikorka, Dušan Žovinec nebo další hráč s jihlavskou minulostí, forvard Pavel Mrňa. Právě Klikorka je zatím nasbíral stejně bodů (2+5) jako všichni další beci dohromady. Na zkoušce v klubu uspěl třeba i Vladislav Houška, který loni zkoušel štěstí také v Jihlavě. Novou smlouvu si vysloužil Michal Poletín, kterého fanoušci Dukly také dobře znají. Nikdo z útočníků Slavie ale nevstřelil více jak tři branky (Vladimír Růžička, Robin Všetečka, Jan Kern, Maxim Havrda či Michal Simon) a právě od největší předsezonní posily Vladimíra Růžičky se zřejmě čeká větší produktivita, než osm bodů (3+5) v jedenácti utkáních.

Poslední zápas Slavie

12. kolo Chance ligy: VHK ROBE Vsetín – HC Slavia Praha 4:0

Branky a nahrávky Vsetína: 9. Klhůfek (Rob), 41. Jenyš (Lichanec, Rob), 54. Lichanec, 56. Rob (Lichanec). Rozhodčí: Pilný, Šudoma – Bezděk, Veselý. Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Střely na branku: 21:19. Diváci: 2279. Průběh utkání: 4:0.

Slavia: Málek – Klikorka, Matyáš, Hejda, Szathmáry, Žovinec, Němeček – Knotek, Žejdl, Strnad – Všetečka, Růžička, Kern – Mrňa, Poletín, Houška – Simon, Havrda, Brož

Poslední vzájemný zápas:

41. kolo Chance ligy 2021/22: HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava 2:3

Branky a nahrávky: 7. Vlček (J. Brož, Hovorka), 31. Pšenička (Barák) – 28. Cachnín (Rutar), 33. Čachotský (TS), 57. Zadražil. Rozhodčí: Pilný, Zavřel – Hnát, Štěpánek. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 570. Střely na branku: 28:47. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3.

Slavia: Michajlov – Krejčí, Veber, Duda, Hovorka, Zelingr, Havel, Barák – Vlček, Knotek, Žejdl – Kafka (C), Poletín (A), Kružík – Doležal (A), Machač, J. Brož – Pšenička, Kern, Soukup
Dukla: Wolf – Mareš, Rutar, Bilčík, Valenta, Kowalczyk, Kachyňa, Eliáš – Čachotský (A), Skořepa (C), Havránek – Helt, Lichanec, Illéš – Cachnín, Juda, V. Brož – Harkabus (A), Zadražil, Seman

V minulé sezoně se Dukle na slávistickém ledě dařilo. Při výročním utkání v retro dresech zapsali jihlavští hokejisté výhru 7:3, poté v dalším utkání vyhráli díky gólu v závěru zápasu 3:2. Také ve středu by měli Slávisté doma nastoupit ve speciálních dresech. Foto: Nela Dittrichová

13. kolo Chance ligy, středa 19. října 2022

SK Horácká Slavia Třebíč – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)
HC Frýdek-Místek – HC Stadion Litoměřice (18:00)
SC Marimex Kolín – VHK ROBE Vsetín (18:00)
HC Dynamo Pardubice B – DRACI PARS ŠUMPERK (18:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – PSG Berani Zlín (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Baník Sokolov (18:00)

14. kolo Chance ligy, sobota 22. října 2022

Předehrávka 14. kola, čtvrtek 20.10.2022: HC ZUBR Přerov – HC Stadion Litoměřice (18:00)
SC Marimex Kolín – PSG Berani Zlín (17:00)
HC RT TORAX Poruba 2011 – HC Dukla Jihlava (17:00)
DRACI PARS ŠUMPERK – VHK ROBE Vsetín (17:00)
HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Slavia Praha – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC Dynamo Pardubice B – HC Baník Sokolov (18:00)

15. kolo Chance ligy, pondělí 24. října 2022

SK Horácká Slavia Třebíč – HC ZUBR Přerov (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Frýdek-Místek (17:30, ZS Jindřichův Hradec) - vstupenky zde
HC Stadion Litoměřice – HC Dynamo Pardubice B (17:30)
VHK ROBE Vsetín – HC RT TORAX Poruba 2011 (17:30)
PSG Berani Zlín – DRACI PARS ŠUMPERK (17:30)
HC Baník Sokolov – HC Slavia Praha (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – SC Marimex Kolín (18:00)