Pomohla nám reprezentační přestávka, říká o zlepšených výsledcích trenér dorostu Jakub Venc

31.10.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavští dorostenci mají za sebou velmi těžký víkend. Věděli totiž, že zápas doma proti Liberci a poté v Hradci Králové musí bodově zvládnout, aby si udrželi naději na čtvrté místo znamenající postup do play off již po základní části, která letos čítá pouze čtrnáct kol. Proti Bílým Tygrům v závěru srovnali a získali bod, v dalším utkání naopak v závěru soupeř srovnal, ale Dukla vyhrála v prodloužení. „Dostali jsme se do těžké situace, proto jsme rádi, že jsme uhráli nějaké body,“ říká důrazně hlavní trenér Jakub Venc před vyvrcholením základní části.

Obě utkání ukazují, jak hezký i smutný dokáže být hokej, respektive každý sport. Jihlava doma s Bílými Tygry dřela a odměnou jí bylo závěrečné vyrovnání. K bodu po základní části již další nepřidala, Liberec totiž vyhrál na nájezdy. Na ledě Hradce Králové dokázala jít Dukla dvakrát do vedení, nicméně Mountfield doma v závěru srovnal a poté málem urval ještě plné tři body. Nestalo se tak a v prodloužení se radovali červenožlutí. „Oba zápasy byly těžké, vyrovnané a v obou případech jsme nemuseli mít bod žádný," ví moc dobře Jakub Venc. „Mrzí mne, že jsme ztratili body, ale za tři získané musíme být rádi. Potřebujeme teď totiž každý bod. Nejde říct, který zápas byl těžší. V obou jsme vedli, jenže proti Liberci nám utekla druhá třetina, ve které jsme nechali soupeře odskočit o gól. Naopak v Hradci jsme ztratili konec zápasu, kdy soupeř v 58. minutě vyrovnal,“ dodává nejproduktivnější hráč Adam Veselský.

Trenérská dvojice Jakub Venc (vlevo) a Štěpán Moravec. Foto: Natálie Poláčková

Jihlava má odehráno dvanáct utkání základní části a hned osm z nich skončilo rozdílem jedné branky. Třikrát se šťastným koncem pro Duklu, pětkrát se naopak z těsné výhry radoval soupeř. „Na začátku sezony jsem klukům říkal, že skupina bude hodně vyrovnaná, a budou rozhodovat drobnosti. Každá chyba bude a je znát. Bohužel jsme poztráceli a někdy i prolajdačili hodně bodů,“ mrzí Jakuba Vence zbytečné ztráty, kvůli kterým je nyní Dukla v situaci, kdy nemá kýžené čtvrté místo ve svých rukou.

Jihlava totiž má na svém kontě 17 bodů, stejně jako České Budějovice a s Motorem má lepší vzájemné zápasy. 17 bodů mají také Pardubice, které ale mají dvě výhody – lepší vzájemný zápas jak s Duklou, tak s Jihočechy a navíc utkání k dobru. Ve středu hrají doma s Havlíčkovým Brodem, který ale o víkendu dokázal skolit první Mladou Boleslav. Pokud Bruslaři na pardubickém ledě zvítězí v základní hrací době, budou mít šestnáct bodů. „Tabulku určitě sledujeme a do posledních dvou duelů si samozřejmě jdeme pro výhry, které teď nezbytně potřebujeme,“ má jasno Adam Veselský, jenž v dvojzápasu proti Liberci a Hradci zapsal tři branky. Proti Tygrům doma srovnával na 2:2, na královehradeckém ledě vstřelili první branku a rozhodl prodloužení. „Asi nejde říct, která trefa byla nejdůležitější. Jestli srovnání nebo prodloužení. Hlavně ale musím vyzdvihnout zákrok brankáře Jirky Nováka, který nás v prodloužení podržel. Hra se pak otočila, dostal jsem nahrávku od Fialky na pravý mantinel a zakončil jsem bekhendovou kličkou,“ povídá o vítězné souhře s Matějem Fialou.

Adam Veselský se raduje z vyrovnávací branky na 2:2 do sítě Liberce. Foto: Martin Voltr

Dorostenci po reprezentační přestávce vyhráli tři zápasy ze čtyř a ve všech bodovali. Za čtyři kola tak získali devět bodů, přičemž předtím v osmi utkáních nasbírali jen osm bodů. „Pomohla nám reprezentační přestávka, ve které jsme potrénovali a rozebrali si některé věci. Nejdůležitější ale bylo, aby kluci začali věřit sami sobě. Hokej hrát umí a tým máme kvalitní,“ rozebírá Jakub Venc zlepšení v předešlých utkáních, které snad vydrží i do posledních dvou utkání základní části, znovu po reprezentační přestávce – ve čtvrtek 17.11. doma proti Mladé Boleslavi a o dva dny později v Havlíčkově Brodě. „Soustředíme se sami na sebe. Rozhodně budeme chtít obě utkání vyhrát a doufat, že se nám podaří urvat první čtyřku,“ přeje si Jakub Venc. „Byl bych radši, kdybychom nemuseli bojovat ještě v posledních kolech o play off a měli postup jistý. Ale musíme pracovat s tím, kde aktuálně jsme,“ dodává Adam Veselský. Dlouhou přestávku před posledními dvěma koly základní části si dorost zpestří turnajem v Karlových Varech, kde změří síly i se zahraničními soupeři. Postupně se utká s domácí Energií, dále se Zlínem a s německými celky Kolínem nad Rýnem a Mannheimem.

Trenérskou dvojici Jakub Venc – Štěpán Moravec doplnilo v realizačním týmu známé jméno. Vedoucím jihlavského dorostu je Zdeněk Drla, který se do funkcionářské role v Dukle vrátil po více než třech letech. Týmu má hodně co nabídnout, ať už rolí výchovnou nebo svými znalostmi. „Zdenál“ je s trošku nadsázky chodící encyklopedie hokejových pravidel a řádů. „Společně se Štěpánem jse přemýšleli, kdo by nám pomohl. Zdendu oba známe, dlouhé roky v Dukle působil, a tak jsme mu zkusili zavolat. Vzal si nějaký čas na rozmyšlenou a jsme rádi, že se do toho rozhodl jít s námi,“ usmívá se na závěr Jakub Venc.

Vedoucí týmu extraligového dorostu Zdeněk Drla opět na střídačce červenožlutých barev. Foto: Ronald Hansel / juniorský hokej