Zápas rozhodla brněnská nedisciplinovanost

19.12.2005 / Jakub Mezlík

Předchozí utkání s Brnem na Horáckém zimním stadionu přineslo spoustu dramatických a zajímavých momentů a byl to asi nejpohlednější zápas, který doma Dukla předvedla. Po devíti minutách sice už prohrávala 0:3, nakonec se radovala z výhry 6:5. I ve druhém zápase předvedli Jihlavští dokonalý obrat. Po dvou třetinách prohrávali 0:2, z ledu odcházeli spokojení s vítězstvím 4:2. K obratu zavelel bek Jan Šmarda, který se trefil potřetí v sezóně. „Cítili jsme, že hrajeme dobře, že to zvrátíme. Bylo to otázkou času, kdy dáme gól,“ prohlásil šťastný střelec.

První třetina nepřinesla příliš zajímavý hokej, oba týmy se věnovaly spíše bránění, a tak se gólová partie rozehrála až ve druhé části. První branka padla při přesilovce Komety pěti proti třem. Přihrávku Aleše Staňka si do vlastní branky srazil Šmarda. „Puk se ode mě nešťastně odrazil,“ popsal situaci Šmarda a zavtipkoval: „To nebyl vlastňák, já si vlastní góly nikdy nedávám.“

O šest minut později udělal chybu na vlastní modré čáře Staněk. Do šance se tak dostali Barus s Appelem a druhý jmenovaný zasunul kotouč pod Suchanem do branky. „Míra Barus to vybojoval na modré čáře a jeli jsme dva na jednoho. Chtěl jsem to trefit mezi nohy a projelo to tam,“ prohlásil úspěšný střelec David Appel, který loni hostoval právě v Jihlavě. „Je to zápas jako každý jiný. Že jsem tady hrál si vzpomenu před zápasem, ale nějakou speciální motivaci nemám.“

Fanoušci Komety přijeli do Jihlavy v početné návštěvě a za stavu 0:2 si rozhodně nepřipouštěli, že by jejich tým mohl prohrát. V poslední třetině ale přišli velké chvíle domácího celku. Nejprve snižoval v přesilové hře Jan Šmarda po přesné Bakusově přihrávce zpoza branky. „Baky pěkně nahrál a já jsem to tam trefil,“ radoval se Šmarda. Zároveň si však sypal popel na hlavu: „Chtěl bych jich dávat víc. Mrzí mě to kvůli klukům, že nevyužívám ty přihrávky.“ Další přesilovka Dukly přinesla vyrovnání na 2:2. Úspěšným střelcem byl tentokrát Tomáš Čachotský. „Povedlo se nám dát jeden gól, pak už se útočníci chytili a padalo to tam,“ pochválil své svěřence trenér jihlavského týmu Milan Chalupa.

Za další čtyři minuty vypukla jihlavská radost naplno. Obrat dokonal přesnou trefou Daniel Hodek. „Po dvou chybách to bylo 0:2, začalo to padat až v poslední třetině. Ale ty šance musíme víc proměňovat. Kdybychom byli první nebo druzí, tak tam padne všechno,“ zhodnotil střeleckou potenci domácích autor vítězného gólu. Ten padl rovněž z přesilové hry. „Bohužel jsme byli nedisciplinovaní a ta tři vyloučení nás stála body,“ řekl Martin Vyrůbalík, zklamaný hráč Komety. Appel si ještě posteskl: „Věděli jsme že má Jihlava dobré přesilovky, z kterých nás může ohrozit. Ráno jsme to rozebírali, trenér nás na to upozorňoval a bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo.“ Gólový účet utkání pak ještě uzavřel Ladislav Rytnauer střelou do prázdné brány. Dukla tak v důležitém utkání porazila brněnskou Kometu a přeskočila je i v prvoligové tabulce.