Army Game 2022 proběhne s bohatým doprovodným programem. Přijďte na speciální zápas také!

12.11.2022 / Tomáš Lysý

HC Dukla Jihlava si každoročně, s odkazem na svou armádní minulost, připomíná Den válečných veteránů. Ten celosvětově připadá na datum 11.11. a právě nejblíže k tomuto dni pořádá jihlavský klub Army Game. Také letos se fanoušci mohou těšit na bohatý doprovodný program. Bude vhozeno slavnostní buly a předám speciální dres, zazní státní hymna, po stadionu budou hostesky prodávat vlčí mák - symbol Dne válečných veteránů. K tomu proběhne přestávková soutěž na ledě a na konci se vyhlásí nejlepší hráči zápasu. A hlavním lákadlem Army Game 2022 budou jako vždy speciální dresy. Proto neváhejte a přijďte se podívat. Vstupenky na tento zápas (Dukla – Litoměřice, pondělí 14.11.2022 od 17:30, Pelhřimov) můžete zakoupit zde.

Den válečných veteránů a Vlčí máky

Proč Den válečných veteránů připadá celosvětově na 11.11? Tohoto dne roku 1918 v 11 hodin a 11 minut bylo ve vlakovém voze Le Francport podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, které ukončilo boje první světové války na zápasní frontě. Ve Spojeném království je Den válečných veteránů nazýván jako Den vzpomínek. Hlavním symbolem válečných veteránů je vlčí mák.

O symboliku vlčího máku se zasloužil vojenský lékař podplukovník John McCrae z kanadského Ontaria, který v první světové válce sloužil v Evropě. Vojenský chirurg si na útrapy a bolest raněných vojáků nemohl zvyknout a svoji bolest mírnil psaním básní. Po smrti přítele a poručíka Alexise Helmera do básně využil vzpomínek očitého svědka seržanta Cyrila Allisna. Ten popsal, že toho rána, kdy vál jemný východní vítr, se vlčí máky mezi hroby jakoby vlnily. John McCrae svou bolest vepsal do básně, ale papírek s ní zahodil. Kolemjdoucí důstojník jej zvedl a poslal do Anglie. Časopis Punch publikoval báseň 8. prosince 1915. Tradice nošení vlčího máku se John McCrae nedožil, padl před koncem války.

Speciální dresy

K Army Game neodmyslitelně patří speciální dresy s odkazem na armádní tématiku. V nich budou jihlavští hokejisté hrát počtvrté. V roce 2018 byly s klasickým armádním motivem, o rok později připomínali pouštní bouři. Před dvěma lety se kvůli pandemické situaci nemohlo hrát před diváky, proti si klub připomínal Den válečných veteránů jen na sociálních sítích. Loňské dresy slavily obrovský úspěch, v aukci se vydražily za 140 tisíc Kč. Na všechny dresy se můžete podívat níže, ale my můžeme říct, že ty letošní jsou obzvláště povedené a máte se tak na co těšit!

Zápasový program

Diváci si při Army Game zvykli na bohatý zápasový program a nejinak tomu bude i letos. Krásnou tradicí je hraní státní hymny České republiky, stejně tak jako speciální buly. Letos ho vhodí plukovník Jan Frenc, ředitel Městské policie v Jihlavě. Ve své kariéře absolvoval dvě mise SFOR, v součtu celkem čtrnáct měsíců působil v misích na území bývalé Jugoslávie, zejména Bosny a Hercegoviny. Zastává místo Velitele NSE (National Support Element). Na starosti měl materiální, technické a finanční zabezpečení celé jednotky nasazené na území bývalé Jugoslávie. Nyní se aktivně podílí na činnosti SVV (Sdružený válečných veteránů ČR) jako člen republikového výboru a výkonného výboru a zároveň jako předseda krajského výboru.

Fanoušci se mohou těšit také na přestávkovou soutěž. Po utkání budou vyhlášeni nejlepší hráči zápasu, které ocení speciální partner zápasu, firma Osmont.

Poděkování partnerům

HC Dukla Jihlava touto cesto velmi děkuje všem svým partnerům, kteří umožnili hrát Army Game 2022 bez reklam na dresech. Velice si vážíme Vašeho souhlasu a pochopení nastoupit právě v těchto dresech!

Dukla a Den válečných veteránů

2017

Vůbec poprvé připomněla Dukla Den Válečných veteránů 5. listopadu 2017, kdy před vyprodaným Horáckým zimním stadionem vhazoval buly utkání Dukla - Kometa brigádní generál Karel Blahna, první velitel praporu mírových sil OSN v misi UNPROFOR.

2018

O rok později se hrál zápas na počest válečných veteránů již ve speciálních dresech. Jihlava nastoupila v army-sadě dresů, která měla typické armádní motivy, s klasickým logem Dukly a datem sehrání zápasu. Dresy byly draženy rekordní částkou, z toho trikot Matěje Pekra byl vydražen na dobročinné účely pro rodinu těžce raněného vojáka na misi v Afghánistánu. Před stadionem byla vystavena věrná replika legendárního stíhacího letounu Spitfire, prodáván byl symbol válečných veteránů vlčí mák a úvodní buly vhodil Mgr. Bohuslav Kůrka – vojenský psycholog, který se zúčastnil pěti zahraničních misí a je zároveň tajemníkem Spolku válečných veteránů pro Kraj Vysočina.

V roce 2018 byl na Horáckém zimním stadionu k vidění legendární stíhací letoun Supermarine Spitfire, resp. Jeho věrná kopie. Foto: Markéta Křížová

Úvodní buly zápasu vhodil Mgr. Bohuslav Kůrka – vojenský psycholog, který se zúčastnil pěti zahraničních misí a je zároveň tajemníkem Spolku válečných veteránů pro Kraj Vysočina. Foto: Tomáš Lysý

Dukla nastoupila ve speciální vojenské sadě dresů, která byla vydražena za rekordní částku. Přičemž dres prvního střelce zápasu Matěje Pekra byl dražen na dobročinné účely. Foto: Markéta Křížová

Před úvodním buly zápasu byl ještě pokřtěn speciální vojenský plakát-kalendář na rok 2019. Foto: Tomáš Lysý

2019

Dukla Jihlava se opět zapojila do Dne válečných veteránů. Tentokrát přišla na řadu army-sada pouštní bouře s klasickým logem Dukly a datem sehrání zápasu. U vstupu C byla připravena vojenská technika. Před utkáním zazněla státní hymna a ihned po ní následovala salva Městské gardy Jihlava. Úvodního buly se zhostil Ladislav Sekan, který pokřtil i Army plakát na rok 2022 za přítomnosti jednatele Dukly Bedřicha Ščerbana a tvůrců plakátů Lukáše "Kenji" Vrábela a SB Films. Samozřejmostí byl také prodej vlčích máků. Po zápasu se charitativně dražil dres Jana Brože a hokejka Josefa Skořepy.

Po státní hymně následovala salva Městské gardy Jihlava. Foto: Markéta Křížová

Fanoušci Dukly si na army zápas připravili krásné choreo. Foto: Markéta Křížová

Slavnostní buly army zápasu 2019. Foto: Tomáš Lysý

Křest army plakátu na rok 2019. Foto: Nela Dittrichová

2020

Vinou pandemie koronaviru, kdy diváci nemohli do hlediště, si Dukla připomínala Válečné veterány pouze v příspěvcích na sociálních sítích a prodejem vlčích máků v realizačním týmu.

2021

Těsně před začátkem zápasu zazněla státní hymna České republiky, kterou nádherně ztvárnil žesťový orchestr v podání Brno Conservatory Bras Quartet, který tvoří Barbora Ticháčková, Kateřina Pávková, Josef Klement a Michael Dzieža. Dirigentskou taktovku převzal jeden z nejlepších houslistů v ČR Karel Mitáš, jenž hrál na housle během utkání proti Šumperku 27.10. v předvečer svátku vzniku samostatného československého státu.

Česká hymna zahraná žesťovým orchestrem Brno Conservatory Bras Quartet. Foto: Nela Dittrichová

Po nejkrásnější písničce obdržel z rukou jednatele Dukly Bedřicha Ščerbana speciální army dres plukovník generálního štábu Ing. Ladislav Sekan a podplukovník Karel Kopecký. Následně Ladislav Sekan pokřtil Army plakát 2022, který byl dva týdny před Army zápasem focen právě na letecké základně v Náměšti nad Oslavou. Poté přišlo na řadu čestné buly, které vhodil Karel Kopecký. Oba dva zástupci Armády ČR se během své kariéry účastnili řady misí v zahraničí.

Plukovník generálního štábu Ing. Ladislav Sekan a podplukovník Karel Kopecký. Foto: Nela Dittrichová

Ladislav Sekan zdraví fanoušky. Foto: Nela Dittrichová

Ladislav Sekan (vlevo) a Karel Kopecký dostávají Army dres Dukly z rukou jednatele Bedřicha Ščerbana. Foto: Nela Dittrichová

Plukovník generálního štábu Ing. Ladislav Sekan provedl křest Army plakátu 2022. Foto: Nela Dittrichová

Čestná buly z rukou podplukovníka Karla Kopeckého. Foto: Tomáš Lysý

Autor videa: HZStv1

Ačkoliv se jednalo o vložené pondělí, na zápas se přišlo podívat téměř 1200 diváků. Ti se o první přestávce mohli pokochat vystoupením jihlavského týmu synchronizovaného bruslení Trend, který předvedl závodní volnou jízdu na motivy z filmu Showman. Starším žačkám Dukly, kteří navštěvují sportovní třídy ZŠ Seifertova, přejeme v budoucnu na závodech spoustu úspěchů.

Nádherné vystoupení jihlavských krasobruslařek týmu Trend. Foto: Markéta Křižová

Krasobruslařky po svém vystoupení hodily do ochozů tenisové míčky a přinesly tak štěstí třem divákům, jenž se mohli účastnit divácké soutěže. Hlavní cenou byl Army dres Dukly 2021, který získal suverénní palbou na branku jeden třetí ze třech soutěžících Aleš Kunc. V rychlém sledu trefil všech pět puků ze středové čáry do opuštěné klece.

Aleš Kunc si zcela zaslouženě vystřílel originální Army dres Dukly. Foto: Tomáš Lysý

Zápas sledovaly i skupinky malých fanoušků Dukly. Foto: Nela Dittrichová

Po konci zápasu byli vyhlášeni nejlepší hráči utkání. Ceny předávala Monika Kolářová, finanční ředitelka speciálního partnera utkání, firmy Cara Plasma Jihlava. Z Dukly byl vybrán Lukáš Mareš, za Porubu převzal cenu Michal Houdek.

Monika Kolářová předala ceny nejlepším hráčům zápasu. Vlevo Michal Houdek, vpravo Lukáš Mareš. Přihlížel ježek JD maskot Dukly. Foto: Nela Dittrichová

>

Army dresy 2021 z dílny grafika Davida Suchého se opravdu povedly. Získat je můžete v dražbě. Foto: Nela Dittrichová

Dukla Armádě - Armáda Dukle