Oddíly krasobruslení přivezly medaile z mezinárodního BudaSkate Cup

13.12.2022 / Klub

Jihlavský oddíl krasobruslení se vypravil do maďarské metropole na první mezinárodní soutěž této sezóny - BudaSkate Cup 2022. „Soutěže jsou v každém sportu důležité, je to motivace a splněný cíl. Obsadili jsme 4 kategorie, od nejmladších Pre Juvenile až po Junior ISU. Cestovalo nás celkem 90 osob! Jsme jeden z nejpočetnějších oddílů krasobruslení v České republice, troufám si říci ve střední Evropě,“ řekla Linda Haferníková, trenérka krasobruslařských oddílů.

Nejvíce soupeřů měl tým Uno, žačky 4.A sportovní třídy. Předvedl rytmickou volnou jízdu ve stylu country. Sázka na neobvyklou americkou country hudbu se vyplatila, Dukla získala s přehledem zlaté medaile. Následovala kategorie mladších žaček, tým Prima a jejich tanec keltskou epickou hudbu. Jízda obsahuje již náročnější elementy, děvčata z 5. a 6.A sportovní třídy vyhrála zlaté medaile a sklidila obrovský potlesk. „U těchto nejmladších kategorií je nejdůležitější předvést dobré základy bruslení, a to se stalo. Složit efektní choreografii vyžaduje zvládnutí techniky bruslení, což v synchru trvá několik let. I když v krasobruslení je pořád co se učit,“ popisuje Haferníková.

Tým Uno na BudaSkate Cup 2022. Foto: Eva Rosta (FB: Synchro Skating Moments)

Naše starší týmy Trend a Gemini mají ve svých programech náročné prvky - dvojité obraty, pivotování elementů, piruety, skoky a to vše by měly předvádět v rychlosti, plynule přecházet do nových tvarů. Oba týmy zajely perfektní programy, Trend získal stříbrné medaile za epickou jízdu Victory od Two Steps from Hell v kategorii Basic Novice a Gemini získaly zlaté medaile v kategorii Junior ISU za výbušný krátký program a líbivou volnou jízdu z oblíbeného seriálu ve volném pokračování And Just Like That.

Také oddíl Gemini přivezl zlaté medaile do Jihlavy. Foto: Eva Rosta (FB: Synchro Skating Moments)

„Soutěžit je velice důležité, závodnice to posune jako 10 tréninků. Týmům se načítají body do žebříčku a získáváme zpětnou vazbu - srovnání, jak nás vidí rozhodčí nebo diváci. Obecenstvo v Budapešti bylo úžasné, děvčata sklidila obrovský potlesk a gratulace k pěkným výkonům. Byla to výborná zkušenost. Při nádherném ceremoniálu předávání medailí nechyběl červený koberec, slavnostní světelná šou a diskotéka pro závodníky. Maďarské týmy k nám jezdí mnoho let na soutěž Jihlavský ježek. Debata s trenérskými kolegy o konání dalšího Ježka byla velice bolestná, protože se nám uzavřel velký stadion v Jihlavě a organizovat Ježka po 28 letech nedokážeme. Hledáme jiný zimák, ale žádný nemá tolik zázemí a pochopení, jako měl ten náš...,“ hodnotila celý turnaj trenérka Haferníková.


Dukla celkem přivezla do Česka z BudaSkate Cupu čtyři medaile. Foto: Linda Haferníková

Kompletní oddíl dukly v Budapešti. Foto: Linda Haferníková