Dát gól Kanadě? To se nestává každý den, ví Matouš Menšík

29.12.2022 / Natálie Poláčková

Devatenáctiletý útočník Matouš Menšík, který letos odehrál 25 zápasů v Tipsport extralize, tři v Chance lize a celkem sedm zápasů za reprezentaci do 20 let, se rozpovídal nejen o národním týmu, ale také o Olomouci nebo o tom, jak to má s Duklou. (Foto: Matt Zambonin / IIHF)

Menšík do Kanady vyrazil na přípravný kemp již v polovině měsíce. Jediné, co ho na tom mrzelo, je to, že netrávil čas s rodinou během svátků. Co však o celém turnaji a nominaci říká? „Je to vlastně nejprestižnější turnaj v juniorské kategorii, takže bez debat jsem rád. Přijeli jsme na mistrovství s tím, že chceme udělat nějaký úspěch. Hraje se zase v Kanadě, kde panuje skvělá atmosféra a chodí tam hodně lidí.“

Junioři odehráli na mistrovství zatím dva zápasy, přičemž oba vyhráli. V prvním zápase se jim překvapivě povedlo porazit domácí Kanadu 5:2. Druhý zápas proti Rakousku už ovládli naprosto jasně, výsledkem 9:0. „Vstoupili jsme do turnaje skvěle, chceme jít zápas po zápase, zatím se nám podařilo vyhrát oba, takže super, ale musíme na to navázat,“ hlásí Menšík o průběhu turnaje.

Na historickém úspěchu, kterým byla výhra nad Kanadou, se podílel i jihlavský útočník. Jeho gól byl pátý v pořadí a zároveň poslední z hokejek národního týmu. „Jsem rád, že jsem se prosadil, ale hlavní je, že jsme vyhráli a že nám to zatím skvěle šlape týmově,“ naznačuje Menšík svou hlavní prioritu, kterou nejsou osobní statistiky, ale tým.

To, že branku vsítil zrovna Kanadě, už nejen pro Menšíka, ale pro všechny, něco znamená. I Menšík to sám moc dobře ví. „Je super, že to bylo proti Kanadě, protože to se nestává každý den dát gól Kanadě a vůbec ne ji porazit,“ ohlíží se ještě za svou brankou a výhrou.

V týmovém sportu je jednou z nejdůležitějších věcí týmová hra a především parta. „Partu máme skvělou, už se s klukama známe dlouho a držíme při sobě,“ přidává svůj pohled na spoluhráče.

Na otázku ohledně nejoblíbenějšího spoluhráče měl Menšík jasnou odpověď.„Jsou tady kluci, se kterými jsem hrál, ale s tím, že hodně z nich teď hraje za mořem, ve Finsku, Švédsku, tak se s nimi potkávám pouze na těchhle akcích. Jsou tam kluci jako David Moravec, se kterým se znám z Dukly, takže to je možná o něco lepší,“ říká o spolupráci v týmu.

První zápas v extralize odehrál Matouš Menšík 16.9.2022 za Olomouc v zápase proti Plzni. V tom si sice body nepřipsal, ale v následujícím kole 18.9. se už Menšík prosadil a pomohl Olomouci k výhře 2:1 nad Mladou Boleslaví. „Jsem spokojený, že můžu hrát extraligu. Jsem rád za tu příležitost, je to zase o level výš. Zatím se nám sezona z týmového hlediska daří, takže jsem spokojený,“ říká mladý útočník o Olomouci.

Za olomoucký celek nastupují také hokejisté Jihlavy, ať už současní (Lukáš Mareš), nebo bývalí (Lukáš Anděl). Menšík je rád, že má v kabině alespoň někoho, koho zná. „Je super, že tam jsou kluci z Jihlavy, ať už Lukáš Anděl, nebo Lukáš Mareš. To, že se s nimi znám, je určitě plus, akorát jsou tam starší kluci, takže já jsem mezi nimi takový benjamínek,“ usmívá se.

Ani přes to, že hraje za extraligový celek, nezapomíná ani na Duklu. „Jsem vlastně domluvený, že v Jihlavě nějaké zápasy odehraji. Jsem rád, že když je ta možnost, tak mi trenéři šanci dají a můžu tady hrát.“

Úspěch ve sportu však nezajistí pouze výkony, ale také podpora rodiny a přátel. „Rodina mě na sto procent podporuje. Rodiče a brácha jsou moje největší podpora, bez nich by to nešlo,“ má jasno Matouš Menšík.

Matouš Menšík v generálce proti Švýcarsku, kterou čeští junioři prohráli. Do turnaje pak ale vstoupili skvěle. Foto: Trevor MacMillan / Hockey Canada