Do Dukly se vrací útočník a legenda Tomáš Čachotský

16.01.2023 / Tomáš Lysý

V časech nepříliš dobrých výsledků přichází zpět na jihlavskou loď ten nejpovolanější. Z extraligových Českých Budějovic se vrací útočník Tomáš Čachotský, který se tak opět výrazně přiblíží tisícovce odehraných zápasů za Duklu (nyní 998). „Situace je kritická. Klíčoví útočníci jsou zranění, zbytku a torzu týmu se nedaří. Tomáš nám strašně moc chybí na ledě, ale hlavně také v kabině jako skvělý lídr a profesionál. Čekali jsme do poslední chvíle, která přišla. Ještě v tento moment se “Čagy“ může vrátit do extraligy, po tom, co se nám nějací hráči uzdraví. Kdyby ale v neděli odehrál 26. zápas v nejvyšší soutěži, padla by možnost střídavých startů,“ říká sportovní manažer Dukly Tomáš Vrábel a poukazuje i na pravidla střídavých startů mezi Tipsport extraligou a Chance ligou.

Tomáš Čachotský totiž v letošní sezoně odehrál za České Budějovice 25 utkání. Pravidla jsou daná jasně. Střídavý start mezi soutěžemi není možné povolit u hráče, který odehrál 26 utkání ve vyšší soutěži. Po počtu 26 utkání odehraných ve vyšší soutěži může hráč pokračovat v příslušné sezoně pouze v jednom klubu a v jedné soutěži, viz Přestupní řád.

Během pětadvaceti utkání v Motoru zapsal “Čagy“ výborných 13 bodů (7+6) a v tabulce produktivity Českých Budějovic je na pátém místě spolu s obráncem Janem Štencelem. Díky sedmi vstřeleným brankám je navíc na děleném postu třetího nejlepšího střelce Motoru (spolu s Pechem a Valským). Je proto jasné, že České Budějovice o Tomáše Čachotského hodně stály a stále hodně stojí. „Neuměl jsem si představit, že Tomáše budeme povolávat. V období před Vánoci jsme byli pár bodů za druhým místem. Pak nastal propad. Dramatická marodka, která se minulé pondělí po utkání s Kolínem rozrostla o další tři útočníky, se nezmenšuje. Až se nám kluci uzdraví, budeme mít 16 útočníků, které budeme mít na smlouvě. Do tohoto čísla navíc nepočítám Tomáše Čachotského, Jirku Fronka a vážně zraněného Filipa Semana,“ dodává k aktuální situaci Tomáš Vrábel.

Své si k návratu Tomáše Čachotského do Dukly samozřejmě řekl i šéf klubu Bedřich Ščerban: „Samozřejmě jsme vycházeli Tomášovi maximálně vstříc. Měl šanci hrát Extraligu a chtěl jí hrát. Sám říkal, že to je jeho poslední šance, jak si Extraligu zahrát a byl byl rád, abychom mu vyšli vstříc. Všichni víme, kolik toho Tomáš v Dukle odehrál, proto jsme souhlasili i za podmínek stanovených mezi oběma kluby. Ale dostali jsme se do situace, kdy musíme upřednostnit Duklu. To je důvodem, proč jsme si Tomáše stáhli. Uvidíme, jak se bude situace dále vyvíjet. Máme na marodce spoustu hráčů a pokud se uzdraví a vrátí, můžeme se my vrátit k projednávání. Za sebe mohu říct, že pokud to situace bude dovolovat, tak nemám problém Tomášovi zase vyjít vstříc, aby mohl opět hrát Extraligu. Ale v této chvíli musí být na prvním místě Dukla.“

Připomeňme, že před pár dny jednačtyřicetiletý forvard s vyhlášeným bekhendovým blafákem odehrál za Duklu doposud úctyhodných 998 utkání s bilancí 805 bodů za 270 branek a 535 asistencí. Pokud vše půjde podle plánu, odehraje tisící zápas v sobotu na ledě Poruby.

Tomáš Čachotský takto dal jeden ze svých dvou gólů v letošní sezoně za Duklu, když na ledě Litoměřic překonal trestným střílením brankáře Tomáše Krále. Foto: Karolína Štolcová / HC Stadion Litoměřice