3:1
(1:0, 1:0, 1:1)

Dorost nestačil po šesti výhrách v řadě na Kometu a prohrál 1:3

21.01.2023 / Lukáš Zrotal

Dorostenci se po šesti výhrách v řadě vypravili do Brna, kde od 16:30 nastoupili proti Kometě. Domácí si přivlastnili vedení v 16. minutě. Na rozdíl dvou branek zvyšoval bývalý útočník jihlavského dorostu Jindřich Habermann. V čase 52:17 odskočila Kometa již o tři branky. O devět vteřin později ale dokázal vsítit Vít Macek puk mezi betony Matouška. Do konce třetiny už nedokázala Dukla další branku přidat a prohrála - 1:3.
21.01.2023 16:30, Extraliga dorostu - 28. kolo

HC Kometa Brno

Matoušek – Spanel, Antony, Jurný, Mitro, Vyhlídal, Zubíček – Šebela, Veselský, Pavlík, Štulo, Habermann, Brabenec, Röss, Zduba, Halačka, Červenka, Volf
3

HC Dukla Jihlava

Novák – Podroužek, Vildomec, Löffler, Tomica, Ošmera, Slavíček, Jungwirth – Váňa, Fiala, Kytka, Duka, Fink, Macek, Katolický, Chvátal, Nosek
1
Branky a nahrávky: 16. Halačka (Veselský, Habermann), 24. Habermann (Mitro, Röss), 53. Zubíček (Röss, Mitro) – 53. Macek (Katolický). Rozhodčí: Karpíšek – Zábršová, Hendrych. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 135. Střely na branku: 36:27. Průběh utkání: 3:0, 3:1.

Průběh utkání

První vážnější situace se fanoušci dočkali ve třetí minutě ‒ po střele jihlavského Macka brankář Matoušek nevěděl, kam puk dopadl, obrana Komety ale všechno nakonec vyřešila. Dobrou příležitost měli i domácí, když se po dobré kombinaci prakticky všech hráčů na ledě puk dostal až k Rössovi, ten ale z blízka Nováka v brance nepřekonal. Další brněnskou příležitost měl na svědomí Habermann, když tečoval pokus od obránce, ale i s tím si brankář poradil. První branka padla v 16. minutě a postaral se o ni nejproduktivnější hráč domácích. Dominik Halačka v přesilovce tečoval střelu Veselského od modré čáry a otevřel skóre zápasu ‒ 1:0.

Úvod druhé třetiny vyšel Kometě na jedničku. Nejprve se ve slibných šancích ukázali Zduba a Habermann, zatím však Nováka nepřekonali. Jindřich Habermann ale nemusel smutnit dlouho ‒ ve 24. minutě se prosadil z mezikruží a přidal druhý gól svého týmu ‒ 2:0. O pár minut později to byla na ledě pořádná divočina, když v rozmezí pár sekund museli oba brankáři čelit samostatným únikům. Maskovaní muži ale odolali. Krátce po polovině zápasu mohl Habermann přidat svůj druhý zásah, hostující brankář se ale vyznamenal svojí vyrážečkou. Oba týmy si v závěru třetiny zahrály přesilovku, v početní výhodě Komety měl největší šanci paradoxně hostující útočník, jeho únik ale Matoušek vychytal. Stejně tak přesilovka Jihlavy skončila bez gólu.

Třetí část zápasu hned začala přesilovkou hostů, v ní to jihlavští zkoušeli hlavně od modré čáry, Matoušek ale všechny rány pochytal. Velké šance Komety přišly ve 49. minutě, kdy nejprve Zduba hledal Červenku a poté se sám dostal k dorážce, v obou případech byl ale úspěšnější brankář Novák. Kapituloval však o pár minut později, když se střelou chvíli počkal Jakub Zubíček a poté puk poslal přesně do šibenice ‒ 3:0. Za deset vteřin ale přišlo snížení, když se po střele Víta Macka puk došoural až za brankovou čáru ‒ 3:1. Zápas ještě mohl zdramatizovat jihlavský Chvátal, když jel tři minuty před koncem sám na domácího brankáře, ten ho však vychytal a de facto tím rozhodl o tom, že tři body zůstaly v Brně.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla HC Kometa Brno): Jsme samozřejmě rádi za tři body. Potřebovali jsme je a navíc s tak silným soupeřem, který potvrdil kvalitu, kterou má - body, které udělali, neudělali náhodou. My jsme předvedli výkon, který snesl určité extraligové parametry a řekl bych, že jsme celý zápas měli pod kontrolou a víceméně jsme soupeři nedali šanci, aby zápas nějak zdramatizoval.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Neměli jsme úplně nejšťastnější vstup do utkání, působili jsme celé utkání takovým ospalým dojmem, nebyli jsme příliš agresivní. Kometa toho využila, měla dneska lepší pohyb, byla důraznější a navíc k tomu přidali obrovskou obětavost v obraně, když zblokovali neskutečný počet střel. Pro nás bylo hrozně těžké dostat puk do nebezpečného prostoru před brankou. Myslím si, že nakonec zasloužené vítězství domácích.